Κερατόκωνος & cross – linking

Facebooktwitterpinterest

O κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδούς το σχήμα του οποίου εμφανίζει μια κωνική προβολή προς τα εμπρός. Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται στα επόμενα χρόνια. Σε προχωρημένες καταστάσεις κερατοκώνου η θεραπεία είναι η κερατοπλαστική. Σε ηπιότερες μορφές όμως η τεχνική του cross linking μπορεί να σταθεροποιήσει τον κερατόκωνο και να προσφέρει ικανοποιητική όραση και πιθανότατα να απομακρύνει το ενδεχόμενο της κερατοπλαστικής

Οι βιολογικές και μηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς έχουν άμεση σχέση με την περιεκτικότητα σε ίνες κολλαγόνου και τον τρόπο της μεταξύ τους σύνδεσης . Στον κερατόκωνο οι ίνες κολλαγόνου του κερατοειδούς δεν συνδέονται μεταξύ τους σταθερά και σαν αποτέλεσμα ο κερατοειδής είναι πιο ελαστικός και πλέον ευένδοτος.

Με το cross – linking οι συνδέσεις του κολλαγόνου ισχυροποιούνται Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση και σε μερικές περιπτώσεις τη ελάττωση του κώνου και συνεπώς την βελτίωση της όρασης. Το cross –linking γίνεται με την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και ριβοφλαβίνης (UVA CCL). Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.