ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Facebooktwitterpinterest

H διαθλαστική χειρουργική έχει αλλάξει τα δεδομένα στην όραση. Μετά από πολυετή πείρα είμαστε σήμερα σε θέση να προσφέρουμε άριστη όραση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού χωρίς γυαλιά
Oι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία και σε κάποιες περιπτώσεις πρεσβυωπία) μπορούν σήμερα να αντιμετωπισθούν με LASER.
Επίσης ο κερατόκωνος σε πολλές περιπτώσεις σταθεροποιείται η βελτιώνεται με την τεχνική του cross linking (διασύνδεση κολλαγόνου).

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
• Όλες οι μυωπίες διορθώνονται;
• Απ. Σχεδόν όλες αλλά όχι οπωσδήποτε με LASER. Αν κάποιος έχει μυωπία πάνω από 10-12 διοπτρίες πιθανότατα θα χρειαστεί κάποια άλλη τεχνική.
• Αν με την μυωπία συνυπάρχει και αστιγματισμός μπορεί να διορθωθεί;
• Απ. Βεβαίως μπορεί και αυτό γίνεται.
• Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για να κάνει κάποιος LASER;
• Απ. Να είναι τουλάχιστον είκοσι ετών, να έχει δείξει στις τελευταίες μετρήσεις ότι έχει σταθεροποιηθεί. Πέραν της μυωπίας , ο οφθαλμός θα πρέπει να είναι υγιής. Παθήσεις όπως γλαύκωμα, καταρράκτης, αλλοιώσεις του βυθού, ερπητική κερατίτιδα αλλά και συστηματικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης καθιστούν την διόρθωση της μυωπίας με LASER αδύνατη.
• Μετά την διόρθωση της μυωπίας, το αποτέλεσμα παραμένει σταθερό δια βίου;
• Κάθε ζωντανός οργανισμός υφίσταται αλλαγές. Κατά συνέπειαν δεν είναι δεδομένο ότι δια βίου το αποτέλεσμα θα είναι σταθερό, αλλά σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να έχει σημαντικές μεταβολές.
• Μετά την διόρθωση με LASER, αν χρειαστεί μπορεί να γίνει επανεπέμβαση για περεταίρω διόρθωση;
• Φυσικά μπορεί να γίνει. Αν και δεν είναι πολύ συχνό αυτό το ενδεχόμενο.
• Ποιά μέθοδος είναι καλύτερη για την διόρθωση της μυωπίας;
• Η απάντηση είναι ότι η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στα διαθλαστικά και ανατομικά δεδομένα του συγκεκριμένου οφθαλμού με κυρίαρχο κριτήριο την ασφάλεια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
• Ποιοί Είμαστε
• Ο χειρουργός Οφθαλμίατρος Βλάσης Σαφαρίκας και οι συνεργάτες του έχοντας πολυετή ενασχόληση με την διαθλαστική χειρουργική και διαρκή ενημέρωση είναι σε συνεχή επαφή με ότι πιο σύγχρονο εφαρμόζεται παγκοσμίως και δίνουν διαρκώς λύσεις σε θέματα διαθλαστικών ανωμαλιών. Χρησιμοποιώντας Laser τελευταίας γενιάς (AMARIS) και διαγνωστικά μηχανήματα ακρίβειας για τον προεγχειρητικό έλεγχο εξασφαλίζουν άριστο και απολύτως ασφαλές αποτέλεσμα.

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Οι κυριότερες διαθλαστικές ανωμαλίες είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός
Περιγράφω πιο κάτω με λίγα λόγια και με απλό τρόπο τι σημαίνει κάθε μία από τις προαναφερθείσες παθήσεις
ΜΥΩΠΙΑ: Οι ακτίνες που έρχονται από μακριά στο μάτι (παράλληλες ακτίνες) εστιάζονται μποστά από τον αμφιβλιστροειδή (τον φωτοευαίσθητο χιτώνα του ματιού) και για την διόρθωση της χρησιμοποιούμε αρνητικούς φακούς.
ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ: Οι παράλληλες ακτίνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβλιστροειδή και για την διόρθωση της χρησιμοποιούμε θετικούς φακούς.
ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ: Οι παράλληλες ακτίνες δεν εστιάζονται σε κάποιο σημείο λόγω διαφοράς στην καμπυλότητα στους διάφορους άξονες του κερατοειδούς η του φακού. :Έχουμε τρία είδη ομαλού αστιγματισμού. Τον μυωπικό αστιγματισμό τον υπερμετρωπικό αστιγματισμό τον σύνθετο αστιγματισμό (μυωπία και αστιγματισμός η υπερμετρωπία και αστιγματισμός) και τον μικτό αστιγματισμό (συνδυασμός υπερμετρωπικού και μυωπικού στοιχείου αναλόγως του άξονος) Για την διόρθωση του αστιγματισμού χρησιμοποιούμε κυλινδρικούς φακούς. Υπάρχει βεβαίως και ο ανώμαλος αστιγματισμός που οφείλεται σε τραύματα , χειρουργεία η εκφυλιστικές καταστάσεις όπως ο κερατόκωνος.

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Για τις διαθλαστικές επεμβάσεις με LASER χρησιμοποιούνται κυρίως οι τεχνικές prk και lasik. Στην prk γίνεται αφαίρεση του επιθηλίου του κερατοειδούς και εν συνεχεία laser για την αλλαγή του σχήματος του κερατοειδούς ώστε τελικά οι παράλληλες ακτίνες φωτός που φτάνουν στο μάτι να εστιάζονται στον αμφιβλιστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.
Στην lasik γίνεται με την βοήθεια κερατοτόμου διαχωρισμός του στρώματος του κερατοειδούς σε ένα λεπτό επιφανειακό και ένα παχύ πάνω στο οποίο εφαρμόζεται το laser και αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς .
Εν συνεχεία το επιφανειακό τμήμα του στρώματος επανατοποθετείται στην θέση του. Μετά την επέμβαση διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών χορηγούνται κολλύρια με αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και τεχνητά δάκρυα για διαφορετικά χρονικά διαστήματα αναλόγως της τεχνικής την οποία εφαρμόσαμε.
Στην prk μετα την επέμβαση για 5-7 μέρες εφαρμόζεται ένας θεραπευτικός φακός επαφής ώστε να αναπλασθεί το αφαιρεθέν επιθήλιο και στην συνέχεια ο φακός αφαιρείται. Επίσης τις 2-3 πρώτες μέρες υπάρχουν ενοχλήσεις όπως φωτοφοβία δακρύρροια υπεραιμία και ήπιος πόνος. Τα συμπτώματα αυτά παρέρχονται σύντομα .
Aντιθέτως στην lasik τα ενοχλήματα είναι ελάχιστα κι μόνο για λίγες ώρες, η δε όραση αποκαθίσταται ταχύτατα.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΟΥ
Είναι ευρέως γνωστό σήμερα πως ο καταρράκτης αντιμετωπίζεται με την τεχνική της φακοθρυψίας με την χρήση υπερήχων. Από πολύ μικρή τομή γίνεται διάλυση και αναρρόφηση του καταρρακτικού φακού και εν συνεχεία από την ίδια τομή γίνεται ένθεση του νέου φακού.
H αναισθησία γίνεται με σταγόνες . Mετά το πέρας της επεμβάσεως δεν τοποθετούνται ράμματα και το μάτι παραμένει ανοικτό. O χρόνος της επέμβασης συνήθως είναι δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.
Για την χειρουργική του καταρράκτου καλό είναι να προσέρχεται ο ασθενής σχετικά νωρίς και όχι όταν ο καταρράκτης έχει ωριμάσει γιατί τότε είναι σκληρός και χρειάζεται μεγαλύτερο ποσό ενέργειας για να γίνει η φακοθρυψία αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επιπλοκών.
Η αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη και την επομένη μέρα ο ασθενής βλέπει πολύ καλά. Όσον αφορά στον φακό που τοποθετείται στο μάτι, αυτός είναι μόνιμος . Υπάρχουν διάφορα είδη φακών και διαρκώς εξελίσσονται καλύπτοντας έτσι όλο και πιο πολύ τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Τελευταία χρησιμοποιούνται και πολυεστιακοί ενδοφακοί αντιμετωπίζοντας έτσι και το πρόβλημα της κοντινής οράσεως.

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ & CROSS LINKING
O κερατόκωνος είναι μια εκφυλιστική πάθηση του κερατοειδούς το σχήμα του οποίου εμφανίζει μια κωνική προβολή προς τα εμπρός. Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία και εξελίσσεται στα επόμενα χρόνια. Σε προχωρημένες καταστάσεις κερατοκώνου η θεραπεία είναι η κερατοπλαστική. Σε ηπιότερες μορφές όμως η τεχνική του cross linking μπορεί να σταθεροποιήσει τον κερατόκωνο και να προσφέρει ικανοποιητική όραση και πιθανότατα να απομακρύνει το ενδεχόμενο της κερατοπλαστικής
Οι βιολογικές και μηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς έχουν άμεση σχέση με την περιεκτικότητα σε ίνες κολλαγόνου και τον τρόπο της μεταξύ τους σύνδεσης . Στον κερατόκωνο οι ίνες κολλαγόνου του κερατοειδούς δεν συνδέονται μεταξύ τους σταθερά και σαν αποτέλεσμα ο κερατοειδής είναι πιο ελαστικός και πλέον ευένδοτος.
Με το cross – linking οι συνδέσεις του κολλαγόνου ισχυροποιούνται Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση και σε μερικές περιπτώσεις τη ελάττωση του κώνου και συνεπώς την βελτίωση της όρασης. Το cross –linking γίνεται με την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και ριβοφλαβίνης (UVA CCL). Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.