ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ

Αστιγματισμός και αντιμετώπισή του. Facebooktwitterpinterest

Φυσιολογικό μάτι

Η εστίαση του αντικειμένου γίνεται επάνω στο τοίχωμα του ματιού

Τι είναι η μυωπία; Η μυωπία είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία που παρατηρείται στο 30% του γενικού πληθυσμού.

Στην μυωπία οι ακτίνες φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού όπως συμβαίνει στα φυσιολογικά εμμετρωπικά μάτια  , αλλά μπροστά από αυτόν με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά ιδίως τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση  . Αυτό οφείλεται, είτε στο μεγάλο μέγεθος του βολβού, είτε στην αυξημένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού.
Η μυωπία διακρίνεται σε: – Ήπια μυωπία < -3.00 Διοπτρίες – μέτρια μυωπία -3.00 to -6.00 – μεγάλη μυωπία -6.00 to -9.00 Διοπτρίες – εξεσημασμένη (κακοήθης) μυωπία > -9.00 Διοπτρίες

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία όπου οι ακτίνες φωτός από το εξωτερικό περιβάλλον εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε καθαρά μακριά και κυρίως κοντά  . Αυτό οφείλεται είτε στο μικρό μέγεθος του βολβού, είτε στην μειωμένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού.

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία η οποία προκαλεί επιμήκυνση των αντικειμένων που εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού  , με αποτέλεσμα να βλέπουμε την τελεία σαν γραμμή, το καρό σαν ριγέ και ομοίου χρώματος ακτίνες, με διαφορετική απόχρωση. Αυτό οφείλεται στην ανώμαλη καμπυλότητα κυρίως του κερατοειδούς. Αν η εστίαση είναι μπροστά από τον αμφιβληστροειδή του ματιού τότε ο αστιγματισμός είναι μυωπικός, αν είναι πίσω, είναι υπερμετρωπικός. Διακρίνεται σε: – Μικρό αστιγματισμό < 1.00 Διοπτρίες – Μέτριο αστιγματισμό 1.00 to 2.00 Διοπτρίες – Μεγάλο αστιγματισμό 2.00 to 3.00 Διοπτρίες – Εξεσημασμένο αστιγματισμό > 3.00 Διοπτρίες
Πότε εμφανίζεται η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός;
Η μυωπία συνήθως παρουσιάζεται στην αρχή της εφηβείας, μεγαλώνει προοδευτικά με διαφορετικούς ρυθμούς και σταθεροποιείται στην ηλικία των 17-20 ετών. Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να παρουσιαστεί σε πολύ μικρότερη ηλικία και να φθάσει σε πολύ μεγάλους βαθμούς.
Μυωπία μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και στην τρίτη ηλικία, η οποία οφείλεται στην αύξηση συνήθως της διαθλαστικής δύναμης του φακού από καταρράκτη.
Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως εκ γενετής. Μπορεί να εμφανίσει μια ελάττωση στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία λόγω της αυξημένης προσαρμογής του φακού των ματιών και να αρχίσει να ενοχλεί πάλι στην ηλικία των 30-35 ετών.
Προσοχή χρειάζεται στην παιδική ηλικία (3-5 ετών) η ετερόπλευρη (στο ένα μάτι) υπερμετρωπία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα από τον οφθαλμίατρο.
Ο αστιγματισμός συνήθως εμφανίζεται εκ γενετής και δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά με την πρόοδο της ηλικίας εκτός ορισμένων παθολογικών καταστάσεων όπως π.χ. κερατόκωνος, τραυματισμοί του κερατοειδούς, φλεγμονώδη πάθηση κερατοειδούς, φακικός αστιγματισμός.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΜΥΩΠΙΑ, Η ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η αντιμετώπιση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, και του αστιγματισμού γίνεται με:
(1) ΓΥΑΛΙΑ
(2) ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ
(3) ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
(4) LASER
(5) ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ
(6)ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, LASER ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ή ΑΠΛΩΝ ΓΥΑΛΙΩΝ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.