ΣΧΑΣΗ OΠΙΣΘΙOΥ ΠΕΡΙΦΑΚΙOY (ΚΑΨOΥΛOΤOΜΗ) ΜΕ YAG LASER

Facebooktwitterpinterest

Προϋπόθεση μιας μοντέρνας εγχειρήσεως καταρράκτου είναι η διατήρηση του περιφακίου (έτσι ονομάζεται η μεμβράνη που περιβάλλει τον θολωμένο φακό του ματιού ο οποίος αφαιρείται κατά την εγχείρηση του καταρράκτου) και η τοποθέτηση του ενδοφακού μέσα σε αυτόν τον σάκο. Πολλές φορές η οπίσθια επιφάνεια του περιφακίου θολώνει ή παχύνεται και έτσι δημιουργείται ένας δευτερογενής καταρράκτης που εμποδίζει την όραση.

Μια από τις εξελίξεις στην Oφθαλμολογία που συνετέλεσε ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η μοντέρνα χειρουργική του καταρράκτου, είναι η δυνατότητα διανοίξεως του θολωμένου οπισθίου περιφακίου με Yag Laser. Με το Laser αυτό μπορούμε, γρήγορα και με ασφάλεια, να επιλύσουμε το πρόβλημα της εμφανίσεως δευτερογενούς καταρράκτου που εξ άλλου είναι και αρκετά συχνό.

Η θόλωση του οπισθίου περιφακίου, αφ’ ης στιγμής εμφανισθεί, επιδεινώνεται με τον καιρό και το περιφάκιο προοδευτικά παχύνεται. Είναι λοιπόν καλό για τον άρρωστο το Yag Laser να εφαρμόζεται το συντομότερο δυνατόν γιατί έτσι η συνολική ενέργεια που απαιτείται είναι λιγότερη, μια και το θολωμένο περιφάκιο είναι ακόμη λεπτό, κι έτσι, οι ελάχιστοι κίνδυνοι που ενυπάρχουν στη μέθοδο γίνονται ακόμα πιο σπάνιοι.

Η σχάση, λοιπόν, του οπισθίου περιφακίου (καψουλοτομή) είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία χωρίς καμιά τομή στο μάτι. Μια δέσμη ακτίνων Laser κατευθύνεται στο σημείο της θολώσεως και σχίζει το περιφάκιο επιτυγχάνοντας έτσι τη διάνοιξή του. O ασθενής δεν αισθάνεται καμιά ενόχληση, η πιθανότητα επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρή και το ενδεχόμενο μολύνσεως πρακτικά ανύπαρκτο.

Μετά το πέρας της διαδικασίας αναγράφονται σταγόνες και ζητούμε επανεξέταση του ασθενούς μετά δυο με τρεις μέρες. Τότε εκτιμούμε την όρασή του ασθενούς, την ενδοφθάλμιο πίεση και την διάθλασή του. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις δραστηριότητες του ατόμου. Oι περισσότεροι από τους ασ8ενείς εμφανίζουν σχεδόν αμέσως (μέσα σε λίγες ώρες), σημαντική βελτίωση στην όρασή τους. Oι υπόλοιποι παρουσιάζουν βαθμιαία βελτίωση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.