Οπή Ωχράς

Facebooktwitterpinterest

Μέχρι πριν δύο δεκαετίες, η χειρουργική επέμβαση για οπή ωχράς δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Στην PrimeonEye μεγαλώσαμε μαζί με την εξέλιξη της σύγχρονης Χειρουργικής και πλέον θεραπεύουμε με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας τη διαταραχή αυτή. Αρχικά αφαιρείται η μεμβράνη που τραβά την ωχρά κηλίδα στον αμφιβληστροειδή με την επέμβαση της υαλοειδεκτομής και μαζι μια ακόμα πιο λεπτή μεμβράνη (ILM ή εσω αφοριστική μεμβράνη) που κρατά ανοιχτή την οπή. Μια φυσαλίδα αερίου τοποθετείται στην κοιλότητα του ματιού για να κλείσει την οπή. Η όλη θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά με τοπική αναισθησία, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο.

Η φυσαλίδα αερίου, που χρησιμοποιείται στο τέλος της υαλοειδεκτομής πιέζει τον αμφιβληστροειδή στο τοίχωμα του ματιού και παραμένει έτσι για 7-14 ημέρες. Ο ασθενής κρατά ειδική στάση για 2 έως 3 ημέρες συνήθως, ώστε το αέριο να κλείνει την οπή της ωχράς κηλίδας που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.

Επιωχρική Μεμβράνη

Σε ορισμένους ανθρώπους, για άγνωστους λόγους, αλλά και ύστερα από μια επέμβαση, ένα τραύμα, μια φλεγμονή, αναπτύσσεται πάνω στην επιφάνεια της ωχράς μια λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη.

Η μεμβράνη αυτή συσπάται και τραβά τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά τόσο πολύ που της αλλάζει την ανατομία. Η πάθηση ονομάζεται επιωχρική μεμβράνη ωχράς. Βρίσκεται όπως είπαμε από πάνω από την ωχρά και όχι από κάτω όπως στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς. Πρόκειται για πάθηση που διορθώνεται χειρουργικά.
Το χειρουργείο γίνεται με υαλοειδεκτομή και αφαίρεση με λεπτούς χειρισμούς και ειδικά εργαλεία της μεμβράνης. Σε περίπτωση που υπάρχει κρυσταλλοειδής φακός και ο ασθενής είναι μεγαλύτερος των 50 χρόνων καλό είναι να γίνεται και επέμβαση καταρράκτη συγχρόνως. Με αυτόν τον τρόπο η αποκατάσταση της όρασης του ασθενούς γίνεται γρηγορότερα με λιγότερη ταλαιπωρία και λιγότερο κόστος.

Υαλοειδοωχρική έλξη (VMT)

Πρόκειται για την απευθείας έλξη του υαλοειδούς πάνω στην ωχρά και την παραμόρφωση αυτης.Για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, γίνεται υαλοειδεκτομή με απελευθέρωση (VMT), παρόμοια με την επιωχρική μεμβράνη. Η απόφαση του χειρουργείου πρέπει να λαμβάνεται έγκαιρα προτού να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο μάτι του ασθενή.

Για πολύ περιορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και θεραπεία με ένεση Jetrea (ocriplasmin) μέσα στο μάτι χωρίς χειρουργείο. Το Jetrea είναι ένα φάρμακο που πρόσφατα εγκρίθηκε και ο χρόνος θα δείξει αν το φάρμακο είναι τόσο αποτελεσματικό.

Ιωάννης Θεοχάρης,
Οφθαλμίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.