Υπερμετρωπία

Υπερμετρωπία Facebooktwitterpinterest

Στο υπερμετρωπικό μάτι η δέσμη των φωτεινών ακτίνων εστιάζεται σε ένα σημείο πίσω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα ο υπερμέτρωπας να βλέπει θολά και μακριά ή/και κοντά, ανάλογα με την ηλικία.
Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται είτε στο μικρό μέγεθος του οφθαλμικού βολβού (αξονική υπερμετρωπία),είτε στην μειωμένη διαθλαστική δύναμη του κερατοειδή χιτώνα (διαθλαστική υπερμετρωπία).

Η υπερμετρωπία συνήθως υπάρχει από τη γέννηση, παρουσιάζει μια ελάττωση στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητας του φακού των ματιών και αρχίζει να ενοχλεί πάλι από τα 30-35 έτη.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑΣ

1.Με τα κλασσικά γυαλιά οράσεως

2.Με φακούς επαφής

3.Με διαθλαστικές επεμβάσεις.

3α)Με laser

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και μόνιμη λύση για την υπερμετρωπία.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση είναι η PRK, η LASIK και η Femto LASIK.
Μια απλή και σύντομη οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να μας δείξει ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος για κάθε περίπτωση. Η εξατομικευμένη αυτή λύση λαμβάνει υπόψη τις ανατομικές ιδιαιτερότητες κάθε ματιού και τις δραστηριότητες και συνήθειες κάθε ενδιαφερόμενου.

PRK για διόρθωση υπερμετρωπίας

Στην περίπτωση αυτή το Excimer Laser σμιλεύει την εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς, προκειμένου να διορθώσει την υπερμετρωπία. Στο τέλος της επέμβασης ο χειρουργός οφθαλμίατρος τοποθετεί ένα θεραπευτικό φακό επαφής σε κάθε μάτι. Οι φακοί αυτοί παραμένουν στα μάτια για 5 περίπου μέρες και αφαιρούνται στο ιατρείο κατά την 1η μετεγχειρητική εξέταση. Μετά από τη διόρθωση με PRK περιμένουμε αίσθημα καύσους και δακρύρροια για 1-2 ημέρες, ενώ σταδιακά η όραση αποκαθίσταται σε 3-5 ημέρες.

LASIK

Πρόκειται για την ιδανικότερη μέθοδο διόρθωσης υπερμετρωπίας. Συνήθως οι περισσότεροι υπερμέτρωπες είναι κατάλληλοι για LASIK επειδή στην περίπτωση της υπερμετρωπίας το Excimer Laser σμιλεύει την περιφέρεια του κερατοειδούς όπου το πάχος είναι ούτως ή αλλιώς μεγαλύτερο.

FEMTO LASIK

Πρόκειται για ότι πιο σύγχρονο στη διαθλαστική χειρουργική.H Femto ή αλλιώς Blade Free Lasik, διαφέρει από την κλασσική LASIK στο ότι ο κρημνός-flap δεν γίνεται με μικροκερατόμο αλλά με το laser, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως ασφαλή μέθοδο για τη διόρθωση ακόμα και υψηλών βαθμών υπερμετρωπίας.

3β)Χειρουργικά με ενδοφακούς

Οι υπερμέτρωπες άνω των 55 ετών είναι ιδανικοί υποψήφιοι για ένθεση πολυεστιακών ενδοφακών, επέμβαση με την οποία, εκτός από την υπερμετρωπία διορθώνεται και η πρεσβυωπία τους για πάντα.

Πρόκειται για μια επέμβαση μικρής διάρκειας (περίπου 15-20 λεπτά στο κάθε μάτι), όπου ανταλλάσσεται ο κρυσταλλοειδής φυσικός φακός του ματιού με έναν ενδοφακό, εν προκειμένω πολυεστιακό. Και στην περίπτωση αυτή απαραίτητος είναι ένας οφθαλμολογικός έλεγχος προεγχειρητικά, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα μάτια είναι κατάλληλα να δεχτούν πολυεστιακούς ενδοφακούς, για να υπάρχει άριστο οπτικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα ελέγχονται οι καμπυλότητες του κερατοειδούς έτσι ώστε η ένθεση των ενδοφακών να είναι ιδανική και να μην υπάρχουν υπολείμματα αστιγματισμού που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς το αποτέλεσμα.

Με τους ενδοφακούς αυτούς εξαλείφουμε οριστικά και την πρεσβυωπία.

3γ)Συνδυασμός laser και ενδοφακών

Στις περιπτώσεις όπου συνυπάρχουν υπερμετρωπία, πρεσβυωπία και αστιγματισμός μπορεί να εφαρμοστεί συνδυασμός των 2 τεχνικών ώστε να φθάσουμε στο διαθλαστικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Αυτό δεν γίνεται την ίδια μέρα, συνήθως προηγείται η ένθεση του ενδοφακού και ακολουθεί το laser μετά από πάροδο 3-4 μηνών για να διορθώσει λεπτομέρειες που συνήθως αφορούν τα υπολείμματα του αστιγματισμού. Κατά το μεσοδιάστημα αυτό μπορεί να χρειαστεί κανείς να χρησιμοποιήσει βοηθητικά γυαλιά σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην οδήγηση ή στο σινεμά για να διευκολυνθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διόρθωση.

Έλενα Κεφάλα, Οφθαλμίατρος

Έλενα Κεφάλα, Οφθαλμίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.