Κερατόκωνος

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Είναι μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία ο κερατοειδής
(η μπροστινή διάφανη επιφάνεια του ματιού) λεπταίνει και εξογκώνεται. Με τη λέξη κερατόκωνος στην κυριολεξία περιγράφουμε έναν κερατοειδή ο οποίος έχει πάρει σχήμα κώνου.
Αυτή η ανωμαλία στο σχήμα του κερατοειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην όραση.

Ποια είναι η αιτία του κερατόκωνου;

Παρά τις συνεχείς έρευνες, η αιτία του κερατόκωνου παραμένει άγνωστη. Παρ’ όλο που ο κερατόκωνος δεν θεωρείται κληρονομική ασθένεια, η πιθανότητα να εμφανιστεί κερατόκωνος σε κάποιον εξ αίματος συγγενή αρρώστου είναι 1 στις 10.

Το δυνατό τρίψιμο των ματιών, παρόλο που δεν προκαλεί κερατόκωνο, μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της ασθένειας.
Γι’ αυτό τα άτομα που πάσχουν από κερατόκωνο πρέπει να αποφεύγουν να τρίβουν τα μάτια τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;

Τα πρώτα συμπτώματα του κερατόκωνου είναι θόλωση και διαταραχή της όρασης. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως στο τέλος της εφηβείας ή γύρω στα είκοσι. Η ασθένεια εξελίσσεται σιγά – σιγά για 10 με 20 χρόνια και ύστερα σταματάει.

Στα πρώτα στάδια είναι δυνατό να προσβληθεί ελαφρά η όραση με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βλέπουν φωτεινούς κύκλους γύρω από τα φώτα, και επίσης να έχουν φωτοφοβία (υπερευαισθησία στο φως) και ερεθισμό. Το κάθε μάτι μπορεί να προσβληθεί με διαφορετική ένταση. Καθώς προχωράει η αρρώστεια ο κερατοειδής γίνεται περισσότερο καμπύλος, αποκτάει ουλές και η όραση πιθανόν να χειροτερεύει.
Εάν ο κερατοειδής πρηστεί, μπορεί να συμβεί ξαφνική ελάττωση της όρασης. Αυτό συμβαίνει όταν στο ελαστικό του μέρος δημιουργηθεί ένα μικρό σπάσιμο εξ αιτίας του ανώμαλου σχήματος του.
Το πρήξιμο αυτό (οίδημα) απορεί να επιμένει για βδομάδες ή και μήνες, μέχρι που να επουλωθεί το σπάσιμο.

Πως θεραπεύεται ο κερατόκωνος;
Ελαφρές περιπτώσεις κερατόκωνου θεραπεύονται με επιτυχία με γυαλιά ή με ειδικά σχεδιασμένους φακούς επαφής. Όταν δεν έχουμε πια ικανοποιητική όραση με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, συστήνεται εγχείρηση, που είναι συνήθως μεταμόσχευση του κερατοειδή. Μπορούν επίσης να γίνουν και άλλα είδη εγχειρήσεων, όπως θερμοκερατοπλαστική
(θέρμανση του κερατοειδή με έναν ειδικό τρόπο)
ή επικερατοφακία (προσθήκη επιπλέον κερατοειδικού ιστού).

Σε περίπτωση που παρουσιασθεί οίδημα στον κερατοειδή, ο οφθαλμίατρος μπορεί να δώσει κολλύριο σαν προσωρινή λύση. Ωστόσο δεν υπάρχουν φάρμακα κατάλληλα για την πρόληψη της εξέλιξης της ασθένειας.

Αν ο κερατόκωνος είναι προχωρημένος, τότε πρέπει να γίνει μεταμόσχευση του κερατοειδή. Μ’ αυτόν τον τρόπο η όραση συνήθως βελτιώνεται. Όπως σε κάθε εγχείρηση του ματιού, έτσι κι εδώ μπορεί να παρουσιασθούν κάποιες επιπλοκές, όπως για παράδειγμα απόρριψη του μοσχεύματος, λοίμωξη και απώλεια της όρασης.
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να εγγυηθεί για τα αποτελέσματα της εγχείρησης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.