LASIK – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Facebooktwitterpinterest

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ LASIK;

Είναι μια χειρουργική επέμβαση με laser, η οποία έχει σκοπό να διορθώσει ένα μεγάλο εύρος βαθμών μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ LASIK;

Laser in situ keratomileusis είναι η αγγλική ορολογία. Είναι η χρήση laser για την in situ (σε φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί) mileusis (μίλευση, διαμόρφωση του σχήματος) του kerato (κερατοειδή χιτώνα) του οφθαλμού.

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ;

Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται περίπου 10 χρόνια. Οι οφθαλμίατροι όμως χρησιμοποιούν τον ‘ανασχηματισμό’ του κερατοειδούς για περισσότερα από 50 χρόνια και το excimer laser από το 1980.

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Αυτό εξαρτάται από το κέντρο στο οποίο εφαρμόζεται η επέμβαση, από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται και τον οφθαλμίατρο που την πραγματοποιεί.

ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ LASIK;

Κάποιες ασφάλειες παρέχουν προγράμματα που καλύπτουν ακόμη και ολόκληρο το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης.

ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ;

Πάνω από το 90% των ασθενών με μυωπία έως 7 βαθμούς και υπερμετρωπία ή αστιγματισμό μέχρι 4 βαθμούς, δεν χρειάζονται πλέον γυαλιά για τις καθημερινές τους ασχολίες.

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΜΟΥ;

Οι περισσότεροι ασθενείς σε 24 ώρες βρίσκουν την αποκατάσταση της όρασής τους πολύ ικανοποιητική. Η αποκατάσταση της ‘τέλειας’ όρασης μπορεί να γίνει και σε 2 με 3 μήνες. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε LASIK για υπερμετρωπία βλέπουν αρκετά καλά μετά από περίοδο 2 με 3 εβδομάδων και η ‘τέλεια’ όρασή τους μπορεί να γίνει μετά από πολλούς μήνες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΑ;

Με την επέμβαση LASIK αφαιρούμε ένα ποσοστό ιστού του κερατοειδούς για τη διόρθωση της διάθλασης σε μόνιμη βάση. Όμως αλλαγές που επισυμβαίνουν λόγω γήρανσης του οφθαλμού, όπως π.χ. η πρεσβυωπία, η οποία μετά την ηλικία των 40 ετών δεν είναι σε θέση να εξαλειφθεί.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ;

Η επέμβαση είναι τελείως ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία με κολλύριο. Για μερικές ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να νιώθετε ένα ελαφρύ τσούξιμο. Με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, η διόρθωση μιας διοπτρίας διαρκεί 2 δευτερόλεπτα. Δηλαδή παραδείγματος χάριν, για κάποιον που έχει 4 βαθμούς μυωπίας, σε 8 δευτερόλεπτα η επέμβαση έχει τελειώσει.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις και το ποσοστό για κάποια σοβαρή επιπλοκή είναι κάτω του 1%.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΩ;

Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στη δουλειά τους ή είναι σε θέση να οδηγήσουν εντός 24 ωρών.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;

Όχι. Τα μάτια σας θα φαίνονται ακριβώς όπως ήταν πριν.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.