Καρδιοπάθειες στα γεράματα

Facebooktwitterpinterest

Με τα χρόνια επέρχονται στην καρδιά και τα αγγεία μεταβολές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η πιο συχνή πάθηση είναι η αρτηριακή υπέρταση, η οποία είναι ασυμπτωματική και για χρόνια μπορεί να μη γίνει αντιληπτή.
Αν δεν ελεγχθεί η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε αγγειακό εγκεφαλικό, νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή έμφραγμα. Γι’ αυτό κάθε υπερτασικός πρέπει να αντιμετωπίζεται με δίαιτα και φάρμακα, αν είναι απαραίτητο, με στόχο την επίτευξη φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Η στεφανιαία νόσος προσβάλλει στο ίδιο περίπου ποσοστό άντρες και γυναίκες πάνω από τα 65 και οφείλεται στην εναπόθεση χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών.
Η εξέλιξή της μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να ανασταλεί, αν η πρόληψη ξεκινήσει νωρίς. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου είναι ο πόνος στο στήθος ή το αίσθημα δύσπνοιας κατά την ψυχική και σωματική καταπόνη­ση. Επίσης, μπορεί να εκδη­λωθεί ως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα ηλικιωμένα άτομα με έμφραγμα, συνήθως, παρουσιάζουν περισσότε­ρες επιπλοκές, νοσηλεύονται για μεγαλύτερο χρονικό διά­στημα και αναρρώνουν δυσκολότερα.
Στους ηλικιωμένους η πιο συχνή βαλβιδοπάθεια είναι η στένωση της αορτικής βαλβίδας, που οφείλεται σε προοδευτική ασβέστωση αυτής.
Συμπτώματα
Αρχικά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ενα μικρό ποσοστό των ηλικιωμένων θα παρουσιάσει τελικά σημαντική στένωση της αορτικής βαλβίδας, που θα εκδηλωθεί με πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή λιποθυμίες. Η διάγνωση τίθεται με το υπερηχογράφημα, ενώ η αντιμετώπιση είναι χειρουργική ή επεμβατική με καλά αποτελέσματα. Συχνά, στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να προσβληθεί το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Ο ασθενής παρουσιάζει χαμηλές σφίξεις με κόπωση, ζάλη ή και λιποθυμίες.
Η θεραπεία συνίσταται στην εμφύτευση βηματοδότη. αλλη συχνή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σχετικά καλοήθης αρρυθμία, η οποία αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Ο βασικός κίνδυνος από τη συγκεκριμένη αρρυθμία είναι η εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Για να αποφευχθεί αυτό χορηγείται αντιπηκτικό φάρμακο και παρακολουθείται τακτικά η σωστή πήξη του αίματος. Οι φυσιολογικές αλλαγές που επέρχονται στο καρδιαγγειακό σύστημα κάνουν τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους σε ορισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πέρα από την αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών, όμως, ευνοϊκή επίδραση έχει και η δραστική τροποποίηση των γνωστών παραγόντων κινδύνου.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=8610870

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.