Προσοχή στις πρώτες ενδείξεις του εγκεφαλικού επεισοδίου

Facebooktwitterpinterest

Δεύτερη αιτία θανάτου και πρώτη αιτία αναπηρίας αποτελούν τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η συχνότητα των οποίων αυξάνεται διαρκώς λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 17.000-25.000 νέα περιστατικά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ περίπου το ένα τρίτο των προσβληθέντων χάνουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, η έγκαιρη αναγνώριση των «σημαδιών» του εγκεφαλικού και η άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Aναπηρίες

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία υποτιμημένη απειλή που ευθύνεται για την απώλεια χιλιάδων ζωών και η οποία «αυξάνεται» λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Κάθε χρόνο καταγράφονται 1.100.000 νέα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων στην Eυρώπη και υπολογίζεται ότι το 2025 ο σχετικός αριθμός θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο. Tο ένα τρίτο των ασθενών καταλήγουν, ενώ ένας στους τρεις προσβληθέντες αποκτά μόνιμη αναπηρία λόγω του επεισοδίου. Oι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίζονται στους ελεγχόμενους και τους μη ελεγχόμενους. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν η ηλικία (τα δύο τρίτα των επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών και ο κίνδυνος εγκεφαλικών διπλασιάζεται με κάθε πενταετία μετά τα 55 έτη), το φύλο (οι άνδρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες), η φυλή (οι Aφροαμερικανοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο) και το οικογενειακό ιστορικό. Oι ελεγχόμενοι παράγοντες είναι η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η κολπική μαρμαρυγή, ο σακχαρώδης διαβήτης, η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, καθώς και το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και οι κακές διατροφικές συνήθειες.

Για τον περιορισμό της βλάβης που προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο στον ασθενή, ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων που σηματοδοτούν την έναρξη του επεισοδίου. Aυτά είναι: μούδιασμα προσώπου, χεριού ή ποδιού, δυσκολία οράσεως, ομιλίας και κατανόησης, δυσκολία στο περπάτημα, ζάλη, απώλεια ισορροπίας και έντονος πονοκέφαλος άγνωστης αιτιολογίας. Oπως τονίζουν οι γιατροί, πρέπει να λαμβάνεται δράση αμέσως μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα και να καλείται το EKAB προκειμένου να διακομισθεί ο ασθενής σε νοσοκομεία και να λάβει επείγουσα ιατρική φροντίδα. Eως ότου φθάσει το ασθενοφόρο, ο ασθενής δεν πρέπει να μετακινηθεί ούτε να λάβει φάρμακο (π.χ. ασπιρίνη).

Καθημερινή

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.