ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Facebooktwitterpinterest

Η δεοντολογία μιλά για ηθικούς κανόνες και υποχρεώσεις που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ προσώπου όπου υπάρχει σχέση εξάρτησης, όπως π.χ. Δασκάλου – μαθητή, Ιατρού – Ασθενή, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων.
Σε μερικές Ιατρικές Σχολές διδάσκονται σαν πρωταρχικό μάθημα οι κανόνες Δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ Ιατρών, Ιατρών και Ιατρικού προσωπικού.pinakas11
Δυστυχώς στην Ιατρική Σχολή εισάγονται οι καλύτεροι μαθητές στη χημεία, βιολογία, φυσική, για την ηθική ικανότητα του εισαγόμενου για το Ιατρικό λειτούργημα δεν ενδιαφέρεται κανένας. Ο γιατρός έρχεται συχνά κατά την άσκηση του επαγγέλματος του αντιμέτωπος με Διλήμματα όπου η απόφαση που θα πάρει θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σύμφωνη με την Συνείδηση του.
Εάν για παράδειγμα δεν είμαι σίγουρος, αν θα έπρεπε η όχι να συστήσω μια επέμβαση ή όχι, αναρωτιέμαι τι θα έκανα αν αυτός που με ρωτά είναι από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Εάν ακόμα δεν υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση δεν διστάζω να παραπέμψω τον ασθενή σε έναν συνάδελφο του οποίου τη γνώμη σέβομαι και εμπιστεύομαι.
Κάθε ασθενής είναι μια ιδιαίτερη οντότητα και στα προβλήματα του καθενός πρέπει να υπάρχει και ανάλογα ιδιαίτερη λύση.
Στην ενημερωτική επίσκεψη πρέπει ο γιατρός με απόλυτη ειλικρίνεια να ενημερώσει, και γραπτώς μάλιστα, και για όλες τις τυχόν επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πρέπει να πανικοβάλει τον ασθενή.
Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να απλουστεύει την επέμβαση.
Φράσεις όπως «κανένα πρόβλημα», «θα το κάνουμε σε 5 λεπτούλια», «η Νάρκωση είναι σαν γλυκιά μέθη από Σαμπάνια», κ.λ.π. είναι ανεπίτρεπτες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε τον ασθενή για μια επέμβαση και πρέπει πάντα να έχει αρκετό χρόνο στην διάθεση του για να το σκεφτεί.
Συχνά ακούγεται η κριτική ότι δεν είναι φυσιολογικό να προσπαθούμε να εξαλείψουμε τα σημάδια του χρόνου αφού το γήρας είναι κάτι φυσιολογικό.
Και οι επεμβάσεις του καταρράκτη και του Bypass από απασβεστωμένα αγγεία προσπαθούν εντέλει να θεραπεύσουν συνέπειες του γήρατος.
Έτσι μπορεί κανείς με ήσυχη συνείδηση να δώσει τη συγκατάθεση του για μια βλεφαροπλαστική ή ένα Lifting γιατί σε μια τέτοια περίπτωση προσαρμόζουμε το εσωτερικό του σώματος σε μια νεώτερη ψυχή.
Η εσωτερική ενέργεια κρύβεται από το ολοένα και πιο κουρασμένο οπτικά εξωτερικό κάλυμμα και εμείς βοηθούμε αυτή την εσωτερική Λάμψη να έρθει στο φως.
Ο Ασθενής της αισθητικής χειρουργικής είναι οργανικά υγιείς. Όμως σε αντίθεση με τον οργανικά ασθενή που προσπαθεί να καθυστερήσει την επέμβαση του μέχρι τέλους, ο ασθενής της αισθητικής είναι αποφασισμένος και θετικά προδιαθετημένος. Αυτή η θετική στάση είναι για μας τους χειρουργούς μια μεγάλη βοήθεια που σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που μας χαρίζει, κάνει το βαθμό επιτυχίας της επέμβασης να φτάνει σχεδόν στο άριστο.
Αυτή η εμπιστοσύνη κολακεύει αλλά και ταυτόχρονα βαραίνει τον χειρούργο. Δίχως όμως αυτή την αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να γίνει τίποτα, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε επιτυχή θεραπεία.
Κάθε χειρουργική επέμβαση είναι μια ομαδική εργασία της οποίας η επιτυχία εξαρτάται από την προσπάθεια πολλών συνεργατών. Ο χειρουργός – σαν ένας διευθυντής ορχήστρας – είναι αυτός που ελέγχει την εργασία του κάθε μέλους ώστε αυτή να πραγματοποιείται με απόλυτο αίσθημα ευθύνης.
Ο χειρουργός ζητά από τους συνεργάτες του, μα πάνω από όλα από τον ίδιο του τον εαυτό, απόλυτη αυτοσυγκέντρωση.
Ένας Γερμανός ποιητής έγραψε «Μόνο ένας καλός άνθρωπος μπορεί να γίνει ένας καλός γιατρός» και φυσικά μόνο ένας καλός γιατρός μπορεί να γίνει καλός χειρουργός. Το καλός βέβαια όχι μα την έννοια του επιτυχημένου…….
Ο Jean Iuk Godard έλεγε σε μια συνέντευξη «Μπορεί κάποιος να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας όχι όμως και επίτιμος γιατρός».
Η τιμή δεν δίνεται, δεν χαρίζεται σε έναν γιατρό. Η τιμή πρέπει να κερδισθεί από το γιατρό.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ
– Μένουν ουλές?
Ακόμη δεν βρέθηκε το μαγικό ραβδί με το οποίο θα χειρουργούνε χωρίς ουλές. Η εκπαίδευση μας όμως μας επιτρέπει να θέτουμε τις τομές έτσι ώστε να μην φαίνονται, κρύβοντας για παράδειγμα σε φυσικές πτυχές του σώματος. Τα πολύ λεπτά νήματα και ειδικές τεχνικές ραφής οδηγούν σε ουλές ανεπαίσθητες. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η αντίδραση του σώματος, το τι είδους τομή θα δημιουργήσει ο οργανισμός, δεν μπορεί να προκαθοριστεί. Άσχημες υπερτροφικές ουλές μπορούμε να τις καλυτερέψουμε, όχι όμως να
τις εξαφανίσουμε.

Πλαστική χειρουργική, μόνο γυναικεία υπόθεση?
Στην γενική πλαστική χειρουργική λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού ατυχημάτων είναι άνδρες οι περισσότεροι ασθενείς. Στην αισθητική πλαστική χειρουργική το ποσοστό των γυναικών είναι υψηλότερο. Το τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται μια αύξηση των ασθενών από το ανδρικό φύλλο.

– Είναι η πλαστική χειρουργική ιατρική πολυτελείας ?
λένε για τους πλαστικούς χειρουργούς ότι χειρουργούμε μόνο ανθρώπους της άνω τάξης και του VIP. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι περισσότεροι των ασθενών μας είναι όπως ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, εξοικονομούν μερικές φορές με δυσκολία τα χρήματα για να εκπληρώσουν την επιθυμία της καρδιάς τους.
Η επέμβαση θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αδιάφορο εάν είναι σταρ του σινεμά ή μια νοικοκυρά, αυτή που βρίσκεται στο χειρουργείο. Κάθε χειρουργός θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για οποιαδήποτε ασθενή του χαρίζει την εμπιστοσύνη του.

– Υπάρχου όρια ηλικίας?
Όλο και πιο συχνά γίνεται θέμα για το όριο ηλικίας προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε θέματα αισθητικής πλαστικής χειρουργικής. Η πιο πρόωρη π.χ. αισθητική χειρουργική είναι τα αφεστώτα ώτα (πεταχτά αυτιά) σε ηλικία ήδη 5-6 ετών. Εδώ υπάρχει ένα θέμα συζήτησης εάν είναι το παιδί αυτό που επιθυμεί την διόρθωση ή οι γονείς;.
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός για αυτό και η απάντηση στο ερώτημα του ορίου ηλικίας προς τα πάνω πρέπει να ισχύει για το καθένα ξεχωριστά. Ο καθένας έχει το δικό του λόγο. Η μεγαλύτερη ασθενής μου για πλαστική σμίκρυνση στήθους ήταν 71 και η μεγαλύτερη Face-Lift ασθενής 83. προϋπόθεση βέβαια η καλή γενική κατάσταση υγείας.

– Πόσο μπορεί κανείς να πιστεύει στις διαφημίσεις?
Αυτή η ερώτηση είναι πολύ σημαντική. Από τις στιγμές που πολλές κλινικές μετονομάστηκαν σε Ινστιτούτα και ορισμένες φορές με ονόματα κάποιων γιατρών μάλιστα, παρότι είναι ενάντια στο καταστατικό, και ακατάπαυστα διαφημίζουν.
Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρα όχι.
Παλιότερα η ασθενής επισκέπτονταν τον γιατρό μετά από σύσταση άλλων, ευχαριστημένων ασθενών, εδώ έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα.
Μέσω καλών προσωπικών (ή αγορασμένων) σχέσεων με τα ΜΜΕ μπορεί κανείς να απογειωθεί. Σε μια νύχτα μπορεί κανείς να γίνει ο καλύτερος χειρουργός ομορφιάς χωρίς καν να χρειάζεται να είναι πλαστικός χειρουργός.
Τα ΜΜΕ το καθιστούν δυνατό. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δε χρειάζονται να είναι καλοί στους ασθενείς τους αλλά στους συντάκτες τους.

– Οι συχνότερες επεμβάσεις
Γύρω στα τρία εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο κάθε χρόνο παίρνουν τον δρόμο για την αισθητική χειρουργική. Τα διάφορα είδη επεμβάσεων παρουσιάζουν γεωγραφικές διαφορές όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία και Ν.Κορέα ο «εξευρωπαϊσμός» των βλεφάρων και η σμίκρυνση των ζυγωματικών ανήκουν στις πιο συχνές επεμβάσεις.
Στα δικά μας μήκη και πλάτη ήταν παλαιότερα οι επεμβάσεις μύτης και οι διορθώσεις στήθους, οι συχνότερες. Σήμερα το κέντρο βάρους του έργου μας μετατοπίστηκε κόντρα στις ρυτίδες και το λίπος .
Οι πιο συχνές επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής στο κεφάλι είναι:
1. Ρινοπλαστική
2. Ωτοπλαστική
3. Γναθοπλαστική
4. Πλαστική Ζυγωματικών
5. Face-lifting
6. Βλεφαροπλαστική
7. Άνω και κάτω χείλη
8. Ρυτίδες
9. Μεταμόσχευση μαλλιών
Οι συχνότερες στην περιοχή του σώματος:
Μαστοπλαστικές επεμβάσεις
• Διόρθωση εισολκής θηλής
• Ανόρθωση
• Μεγέθυνση
• Ασυμμετρία
• Διόρθωση εισολκής θηλής

Γενικές
• Κοιλιοπλαστικές
• Σμίκρυνση
• Lifting Βραχιόνων και μηρών
• Μεγέθυνση – Σμίκρυνση γάμπας
• Λιποαναρρόφηση: κοιλιά, γοφών, μοιρών, γονάτων

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Σε καλά εκπαιδευμένους και έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς οι επιπλοκές ελαχιστοποιούνται στο minimum. Παρόλο όμως τις λήψεις κατάλληλων μέτρων υπάρχουν σε κάθε επέμβαση και σε κάθε χειρούργο(πλαστικό ή γενικό) η δυνατότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων παρενεργειών.- ότι και να είναι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για χειρουργική επέμβαση και όχι για… κόμμωση-
Και εδώ ακριβώς ο πλαστικός χειρουργός έχει τις απαραίτητες γνώσεις να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τέτοιες καταστάσεις.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.