ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Facebooktwitterpinterest

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη φάση στη ζωή μιας γυναίκας.
Οι επιπτώσεις όμως που έχει στο σώμα, δεν την αφήνουν να απολαύσει την περίοδο μετά τον τοκετό, στον ρόλο της όχι ως μητέρα, αλλά και ως γυναίκα, κάτι που είναι απαραίτητο να διατηρήσει. Τα αισθητικά αυτά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, κυρίως στο στήθος και την περιοχή της κοιλιάς, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

α) ΑΥΞΗΤΙΚΗ :

Η καλή εμφάνιση και λειτουργία του στήθους είναι πολύ σημαντική και για την αυτοπεποίθηση και για την διαδικασία της μητρότητας μιας γυναίκας.
Μετά την εγκυμοσύνη και τις αυξομειώσεις βάρους που αυτή προκαλεί, εμφανίζεται απώλεια όγκου στο στήθος, καθώς και αλλαγή στο σχήμα του ή κάποια ασυμμετρία.
Τότε εφαρμόζουμε την αυξητική του στήθους, χειρουργική επέμβαση όπου ένα τεχνητό μέσο (ένθεμα) χρησιμοποιείται για να αυξηθεί το μέγεθος και να βελτιωθεί το σχήμα του γυναικείου στήθους. Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις και μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, πάνω από τρία εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποβληθεί σε αυτήν επιτυχώς, παγκοσμίως.

Πριν την επέμβαση-Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Η προεγχειρητική επίσκεψη της γυναίκας στον πλαστικό χειρουργό της είναι απο τα πιο σημαντικά κομμάτια της διαδικασίας. Αυτό, διότι τότε καθορίζεται ο τύπος και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής, καθώς και αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω απο τον μείζονα θωρακικό μυ.
Στην πρώτη αυτή επίσκεψη, λαμβάνεται αρχικά ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό της γυναίκας. Κατόπιν,αφού ο πλαστικός χειρουργός εξετάσει το στήθος της,θα την ενημερώσει για τα είδη ενθεμάτων που υπάρχουν, ώστε να διαλέξει το πιο κατάλληλο για την περίπτωσή της. Τα περισσότερα ενθέματα που χρησιμοποιούνται είναι στρογγυλά ή σε σχήμα σταγόνας. Η επιφάνειά τους είναι ομαλή ή τραχεία, με πιο συχνά χρησιμοποιούμενη την τραχεία, διότι μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα συρρίκνωσης της κάψας γύρω απο το ένθεμα. Το ένθεμα μπορεί να είναι μικρής,
μεσαίας ή μεγάλης προβολής (profile). Πιο συχνά χρησιμοποιούμενα, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι τα ενθέματα μεσαίας και μεγάλης προβολής. Το ένθεμα μπορεί να είναι 80%, 90% ή 100% γεμάτο με gel, ώστε να μειωθεί η εμφάνιση ρυτίδων στην επιφάνεια του δέρματος.
Η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτησή τους είναι μικρή, 4 cm, και μπορεί να γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία. Η πιο συχνή είναι αυτή που πραγματοποιείται στην υπομάστιο πτυχή, δηλαδή κάτω απο το στήθος, στη θηλαία άλω (στην περιοχή της θηλής) και σπανιότερα στην μασχάλη.
Ανάλογα το μέγεθος και τον όγκο του στήθους της γυναίκας, αποφασίζεται το σημείο τοποθέτησης των ενθεμάτων. Αν έχει ήδη αρκετό στήθος, χωρίς σημαντική πτώση, τότε το ένθεμα τοποθετείται πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ, αλλά κάτω απο το υπάρχον στήθος. Άν η γυναίκα δεν έχει αρκετό όγκο στήθους, ώστε να καλυφθεί το ένθεμα, τότε τοποθετείται κάτω απο τον μυ, με αποτέλεσμα λίγο μεγαλύτερη περίοδο μετεγχειρητικής ανάρρωσης.

Τύποι ενθεμάτων

Στην αυξητική του στήθους όλα τα ενθέματα αποτελούνται από μια εξωτερική σακούλα, φτιαγμένη από στερεά σιλικόνη. Το περιεχόμενο της σακούλας μπορεί να είναι υγρή σιλικόνη ή ένα gel σιλικόνης που περιέχεται στα πιο σύγχρονα cohesive gel ενθέματα σιλικόνης. Τα ενθέματα σιλικόνης είναι τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα σε ποσοστό 80%-85% του συνολικού αριθμού ενθεμάτων για αύξηση στήθους και χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη απο το 1961.
Επίσης χρησιμοποιούνται ενθέματα Soya oils, φυσιολογικού ορού και πολυσακχαριδίων Hydrogel.

Η αλήθεια για τα ενθέματα σιλικόνης

Τα ενθέματα σιλικόνης έχουν «κατηγορηθεί» αρκετά στο παρελθόν απο τα μέσα ενημέρωσης ότι σχετίζονται με νόσους του συνδετικού ιστού, τοξικότητα ή νόσους με αυτοάνοση αιτιολογία.
Η αλήθεια είναι ότι τον Ιανουάριο του 1992 η F.D.A. –επιτροπή για την ασφάλεια των τροφίμων και φαρμάκων-επέβαλε μια προσωρινή απαγόρευση στις Η.Π.Α..Αυτό συνέβη διότι δεν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα ενθέματα σιλικόνης είναι πλήρως ασφαλή, όμως δεν υπήρχε και απόδειξη πως ήταν επικίνδυνα. Το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, το 1998, δημοσίευσε τα ευρήματα μιας επιτροπής επιστημόνων για την ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης,όπου αποδεικνύουν πως αυτά δεν σχετίζονται με κάποια μορφή ασθένειας.
Η έκθεση αυτή υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.silicon-review.gov.uk.
Επίσης, μετά από μακροχρόνιες μελέτες στις Η.Π.Α., αποδεικνύεται ότι γυναίκες με ενθέματα σιλικόνης έχουν μειωμένη πιθανότητα κινδύνου απο καρκίνο του μαστού.
Η μαστογραφία δεν εμποδίζεται απο την σιλικόνη, απλώς γίνονται ορισμένες ακόμα λήψεις απο το πλάι.

Η επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί μια ώρα. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της αργότερα την ίδια μέρα ή την επόμενη, και στην εργασία της μετά απο μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Θα πρέπει να φοράει ειδικό ενισχυτικό στηθόδεσμο συνεχώς και με ειδικά αναλγητικά αντιμετωπίζει μικρό ή μέτριο πόνο. Μετά από δέκα ημέρες πραγματοποιείται επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό για έλεγχο των χειρουργικών τομών. Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και ο καλός πλαστικός χειρουργός δεν χρησιμοποιεί παροχετεύσεις.

β) ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Σ’ αυτήν την πρώτη σημαντική επίσκεψη, αφού ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, ο πλαστικός χειρουργός θα εξετάσει το στήθος της γυναίκας και θα εξηγήσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη βελτίωση της εμφάνισης του στήθους της.
Θα λυθούν όλες οι σχετικές απορίες για την μέθοδο της ανόρθωσης του στήθους και θα πραγματοποιηθεί εξατομικευμένος σχεδιασμός της επέμβασης, ανάλογα τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε γυναίκας.
Όπως σε όλες τις επεμβάσεις της κοσμητικής πλαστικής χειρουργικής, θα πρέπει να περιοριστεί το κάπνισμα και το αλκοόλ και να αποφευχθεί η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων,όπως ασπιρίνη και πολυβιταμίνες, για διάστημα δύο εβδομάδων πριν απο το χειρουργείο.

Η επέμβαση

Η επέμβαση ανόρθωσης του στήθους διαρκεί απο μια ως δυόμιση ώρες, ανάλογα την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Πιο συχνά, πραγματοποιείται μια τομή γύρω απο τη θηλή, που συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω απο αυτήν. Η θηλή επανατοποθετείται ψηλότερα και αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος του στήθους. Όταν η χαλάρωση του στήθους είναι πολύ μικρή, η τομή περιορίζεται στο τμήμα γύρω απο τη θηλή. Όταν όμως είναι πολύ μεγάλη ,η τομή επεκτείνεται στην υπομάστιο πτυχή και έχει το σχήμα άγκυρας.
Στις περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης χρειάζεται ολική αναισθησία, ενώ σε κατάλληλες περιπτώσεις, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.
Μετά την επέμβαση, το στήθος καλύπτεται με γάζες και έναν ελαστικό επίδεσμο και η γυναίκα πρέπει να φοράει αθλητικό στηθόδεσμο για μεγαλύτερη υποστήριξη του στήθους. Άν το στήθος πριν την εγκυμοσύνη ήταν αρκετά μεγάλο, κατόπιν χάνει όγκο αλλά και χαλαρώνει σημαντικά. Σ’αυτήν την περίπτωση η ανόρθωση του στήθους μπορεί να γίνει και σε συνδυασμό με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι φανερό πως η εγκυμοσύνη επηρεάζει πάρα πολύ την περιοχή της κοιλιάς, λόγω της διάτασής της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ραγάδων και τη δημιουργία χαλάρωσης,τόσο στους μυς, όσο και στο δέρμα της κοιλιάς.
Οι ραγάδες δεν μπορούν να θεραπευτούν, μπορεί όμως να περιοριστεί η εμφάνισή τους με συχνή λίπανση και περιποίηση του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν η χαλάρωση είναι μεγάλη μετά την εγκυμοσύνη, η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική, για την αφαίρεση του περιττού δέρματος και συρραφή των μυών.

Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Στην πρώτη, ιδιαίτερης σημασίας, επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό, αφού ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, εξετάζεται η κοιλιακή χώρα, ώστε να εξακριβωθεί το πρόβλημα. Ανάλογα με το αν το πρόβλημα είναι περίσεια λίπους, χαλάρωση δέρματος, χαλάρωση κοιλιακού τοιχώματος ή συνδυασμός των παραπάνω, θα εξατομικευτεί η αντιμετώπιση.
Η μικρή χαλάρωση αντιμετωπίζεται με μινι-κοιλιοπλαστική, όπου ο ομφαλός μένει στο ίδιο σημείο. Σε μεγαλύτερη χαλάρωση πραγματοποιείται κανονική κοιλιοπλαστική, όπου η χειρουργική τομή επεκτείνεται απο την μια πλευρά της λεκάνης ως την άλλη. Σε πολλές περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση. Το κάπνισμα είναι απαραίτητο να σταματήσει ή να περιοριστεί δραστικά για δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση και να αποφευχθεί το αλκοόλ, η ασπιρίνη και οι πολυβιταμίνες.

Η επέμβαση

Ανάλογα την μέθοδο και την έκταση του προβλήματος, η χειρουργική επέμβαση της κοιλιοπλαστικής διαρκεί απο μια ως και δυόμιση ώρες.
Η μινι-κοιλιοπλαστική διαρκεί μια με μιάμιση ώρα και πραγματοποιείται με χειρουργική τομή ακριβώς πάνω απο το εφηβαίο, με μήκος που διαφέρει, ανάλογα την περίπτωση. Γύρω από την κοιλιά τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος,όπου φοριέται μέρα-νύχτα για τρεις εβδομάδες και δύο παροχετεύσεις παραμένουν για 24 ώρες.
Η γυναίκα κινητοποιείται την ίδια ημέρα και επιστρέφει στο σπίτι της το επόμενο πρωί.
Η ανάρρωση διαρκεί απο μία ως τρεις εβδομάδες, ανάλογα την περίπτωση και η γυναίκα θα πρέπει να κοιμάται με ελαφρώς ανασηκωμένη την πλάτη, για τα πρώτα 3-4 βράδυα. Επιτρέπεται το ελαφρύ περπάτημα, που σταδιακά αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός. Για διάστημα δύο εβδομάδων δεν επιτρέπεται η εργασία στο σπίτι και για ένα μήνα ή άσκηση στο γυμναστήριο. Μετά από μια εβδομάδα γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό, όπου ελέγχονται οι τομές. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα.
Μετά απο μια εβδομάδα γίνεται ο δεύτερος έλεγχος.
Όταν υπάρχει μόνο εναπόθεση λίπους, χωρίς χαλάρωση, τότε το περιττό λίπος αφαιρείται με απλή λιπογλυπτική.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.