ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΑΡΗΚΟΙΑ- ΠΡΩΙΜΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ

Facebooktwitterpinterest

Οπως ειναι σε όλους μας γνωστό, η βαρηκοία είναι μια συχνή πάθηση, η οποία ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφανιζεται. και την βαρύτητά της, γίνεται πολύ συχνά μια σοβαρή αναπηρία η οποία δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία του ασθενούς αλλά και στην ανάπτυξη του λόγου.
Ιδιαίτερα στα παιδιά, η άρτια λειτουργία της ακοής συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του λόγου όσο και στην ψυχονοητική εξέλιξή τους.
Συχνότητα:3 μέ 4 παιδιά στα χίλια γεννιούνται με πρόβλημα βαρηκοίας, ενώ ένα στα χίλια με πολύ μεγάλη βαρηκοϊα (κώφωση).
Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοϊας αντιμετωπίζουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες ή σύνδρομα που συνοδεύονται απο βαρηκοϊα, τραυματισμούς κατά τον τοκετό, μητρική ερυθρά, πυρινικό ικτερό (πολύ υψηλό ίκτερο που χρειάζεται αφαιμαξομετάγγιση) μηνιγγίτιδα λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων.Σ’αυτές τις περιπτώσεις ο Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων είναι ευαισθητοποιημένος και ξεκινά τον έλεγχο ακοής πολύ νωρίς.
Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένας απο τους παραπάνω λόγους, ούτε ιστορικό βαρηκοϊας στην οικογένεια και όμως τα νεογνά γεννιούνται με βαρηκοϊα μονόπλευρη ή αμφίπλευρη.
Με τη βοήθεια της γενετικής βρέθηκε ότι πρόκειται για μεταλάξεις σε 3 γονίδια συνδετίνης, που θεωρούνται υπεύθυνα για την εμφάνιση κάποιων μορφών συγγενούς νευροαισθητηρίου βαρηκοϊας.
Οταν και οι δυο γονείς είναι φορείς της μετάλαξης 35 del G Conexin 26 (γονείς σημειωτέον με άριστη ακοή), έχουν 25% πιθανότητα να αποκτήσουν βαρήκοα παιδιά.
Και οι πιθανότητες είναι αρκετά υψηλές, αν αναλογιστεί κάποιος οτι ένας στους 28 Ελληνες, είναι φορέας αυτού του μεταλλαγμένου γονιδίου.
Παρ’ οτι ήταν γνωστή η αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης μέχρι πρόσφατα εντοπιζόταν σε παιδιά ηλικίας περίπου 2½ -3 ετών.
Απο την γέννηση μέχρι τον 6° μήνα μια αδρή εκτίμηση της ακοής επιτυγχάνεται κυρίως με την έκλυση τριών αντανακλαστικών.
1)Το ωτοβλεφαρικό αντανακλαστικό που εκδηλώνεται με το κλείσιμο των βλεφάρων ή το σφυξιμο αυτών όταν εκλυθεί ένα ηχητικό ερέθισμα 100-150db.
2)Το αντανακλαστικό του Moro,που εκδηλώνεται με αναπήδηση όλου του σώματος ή άνοιγνα των χεριών και έκταση των ποδιών σε ένα έντονο ηχητικό ερέθησμα.
3)Η αφύπνιση του νεογνού σε ένα ήχο 70-80db.
Δυστυχώς όμως, καμιά από τις μεθόδους αυτές δεν παρέχει ποσοτικές εκτιμήσεις και θεωρούνται επισφαλέις ειδικά όταν εκτελούνται από τους γονείς ή γιατρούς χωρίς εμπειρία στήν παιδοακοολογία.Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας των Η/Υ και τις σύγχρονες εργαστηριακές και αντικειμενικές μεθόδους, μπορούμε να έχουμε άριστα διαγνωστικά και συνεπώς θεραπευτικά αποτελέσματα, σε διαταραχές ακοής σε όλα τα στάδια(νεογνά –βρέφη-παιδιά), ακόμα και χωρίς την συνεργασία τους.
Στο Ιασώ εφαρμόζεται μια απο της πλέον σύγχονες μεθόδους παγκόσμια, ελέγχου της ακοής των νεογνών: οι ωτοακουστικές εκπομπές.
Πρόκειται για μια απλή,ακίνδυνη, σύντομη και χαμηλού κόστους εξέταση, που γίνεται απο της πρώτες 2-3 ημέρες της γέννησης, οπότε τα νεογνά κοιμούνται κατα το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας και δεν καταλαβαίνουν οτι εξετάζονται.Κατα την εκτέλεση της εξέτασης μεταδίδονται στο νεογνό συνεχείς ρυθμικοί ήχοι πολύ χαμηλής έντασης, που δεν ξυπνούν το νεογνό και η καταγραφή της ηχητικής απάντησης του αυτιού, γίνεται μέσω ειδικής συσκευής συνδεδεμένη με υπολογιστή.
Μια άλλη μέθοδος για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της ακοής σε νεογνά, βρέφη αλλά και μεγαλύτερα παιδιά είναι τα ακουστικά προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους.Επειδή όμως, εδώ χρειάζονται να χορηγήσουμε χλωράλη (ένα σιρόπι για να κοιμηθεί πιο βαθιά το παιδί) εφαρμόζετε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και κυρίως σε παιδιά με παθολογικά αποτελέσματα από της ωτοακουστικές εκπομπές.
Αλλες ακόμα εξετάσεις που πραγματοποιούνται, είναι η τυμπανομετρία και προσδιορισμός του οδού των ηχητικών αντανακλαστικών για τον έλεγχο της κατάστασης του μέσω ωτός (εκκρικτική ωτίτιδα κ.τ.λ) και την αδρή εκτίμηση της βαρηκοϊας.Για την μέτρηση ακοής σε παιδιά 3-6 ετών, εφαρμόζονται και οι εξετάσεις: ακοομετρια ελευθέρου πεδίου, ομιλιτική ακοομετρία, παιχνιδομετρία που η συνεργασία των παιδιών επιτυγχάνεται μέσω κατάλληνων οπτικοακουστικών μέσων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε παιδιά ηλικλιας μεγαλύτερα των 2 ετών, που δεν έχουν αναπτύξει το λόγο, ώστε απευθυνόμενοι σε κάποιο παιδο Ω.Ρ.Λ. ακοολόγο, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο βαρηκοϊας.
Οσο γρηγορότερα εντοπίσουμε το τυχόν πρόβλημα βαρηκοϊας, τόσο γρηγορότερα θα αντιμετωπιστεί και έτσι το παιδί θα μιλήσει γρηγορότερα και θα αναπτυχθεί φυσιολογικά.Στόχος ειναι το πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης της παιδικής βαρηκοϊας να εφαρμοστεί σε όλα τα μαιευτήρια ιδιωτικά και δημόσια, και οχι μόνο στην Αθήνα, αλλα σε όλη την χώρα, όπως γινεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.