Λογοθεραπεία και δωρεάν εξετάσεις

Facebooktwitterpinterest

Ζούμε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, όπου είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σε θορύβους από τις κόρνες, τις σειρήνες και τους συναγερμούς, από τα μέσα μεταφοράς, από τη δυνατή μουσική σε συναυλίες, γήπεδα, club και bar. Εάν υπάρχει υψηλό επίπεδο θορύβου στο περιβάλλον (π.χ. μέσα στο λεωφορείο), η τάση είναι να συγκαλύψουμε αυτούς τους ανεπιθύμητους ήχους με την αύξηση της έντασης του ήχου που θέλουμε να ακούσουμε. Πρόκειται για ένα βομβαρδισμό του ακουστικού συστήματος.

Πιο ευαίσθητα τα παιδιά και οι έφηβοι
Ιδιαίτερη ευαισθησία στην ηχορύπανση εμφανίζουν τα παιδιά. Το σχολείο είναι μια άλλη πηγή θορύβου (διαλείμματα, φωνές, διοργάνωση σχολικών εορτών). Τα παιδιά είναι περιτριγυρισμένα από ηλεκτρονικές συσκευές και δε συνειδητοποιούν τις συνέπειες στην ακοή τους. Ραδιόφωνο, DVD, CD και ηλεκτρονικά παιχνίδια ακούγονται στη διαπασών. Οι φορητές συσκευές ήχου όπως iPods και MP3 players είναι απαραίτητες τουλάχιστον για κάθε έφηβο, αλλά μάλλον δεν ξέρουμε πόσο μπορούν να βλάψουν την ακοή μας.

Περισσότεροι από το 50% όσων χρησιμοποιούν συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3 players) αναμένεται προοδευτικά να οδηγηθούν σε κάποια μορφή βαρηκοΐας, σύμφωνα με στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Deafness Research UK. Σχεδόν το 40% των ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ακούγοντας μουσική δυνατά μέσω ενός φορητού MP3 ή σε club ή ακόμα και στο αυτοκίνητο έβλαπτε την ακοή του. Η συνεχής έκθεση σε επίπεδα θορύβου των 90 ντεσιμπέλ (dB) και άνω, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

•Η βαρηκοΐα μπορεί να προκληθεί είτε από ένα πολύ ισχυρό ήχο, είτε από τη διαρκή έκθεση σε ήχους μικρότερης έντασης.
•Το άτομο που εκτίθεται στο θόρυβο αργεί να αντιληφθεί ότι βλάπτεται σταδιακά η ακοή του διότι δεν αντιλαμβάνεται άμεσα τις συνέπειες στην καθημερινή του ζωή. Οι συνέπειες γίνονται αντιληπτές σε βάθος χρόνου και δεν είναι αντιστρεπτές.
•Η απώλεια ακοής λόγω θορύβου επηρεάζει περισσότερο την ικανότητα αντίληψης ήχων ομιλίας υψηλών συχνοτήτων (π.χ. σ, ξ, ψ, χ, φ).
•Ένα άτομο με βαρηκοΐα δύσκολα διακρίνει ήχους που μοιάζουν μεταξύ τους, δεν ξεχωρίζει τις λέξεις, ή ακόμη χειρότερα, ισχυρίζεται ότι ακούει μια χαρά, απλώς οι άλλοι δε μιλούν καθαρά. Η αντίληψη του νοήματος στηρίζεται στα συμφραζόμενα και λιγότερο στην ακοή.
ΠΡΟΛΗΨΗ -ΟΔΗΓΙΕΣ

•Στην επιστήμη της λογοθεραπείας, πρόληψη σημαίνει τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας.
•Αποφύγετε τους θορύβους πάνω από 90dB.
•Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες αν χρειαστεί.
•Αποφεύγετε να αγοράζετε στα παιδιά σας παιχνίδια που κάνουν δυνατούς θορύβους, γιατί μπορεί να βλάψουν την ακοή τους.
•Συμβουλευτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.
•Χαμηλώστε την ένταση των MP3 players και όλων των παρόμοιων συσκευών. Συνιστάται, όταν ακούτε επί 40΄ μουσική μέτριας έντασης με ακουστικά «ψείρες», να κάνετε ένα διάλειμμα 30΄.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, έχει σαν στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με δυσκολίες στον λόγο, την ομιλία, τη φωνή και την επικοινωνία. Θεσμοθετήθηκε από το CPLOL. Φέτος η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ακοή και τα προβλήματά της.

H Μόνιμη Επιτροπή Λογοπεδικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CPLOL – LCSTL, www.cplol.eu) αποτελείται από τους συλλόγους των λογοπεδικών – λογοθεραπευτών – λογοπαθολόγων (οι όροι είναι ισότιμοι) των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις (επιστημονικές ημερίδες, ομιλίες, ανιχνεύσεις σε Κ.Ψ.Υ. ή κινητές μονάδες, ενημερώσεις της κοινότητας κ.α.) από λογοπεδικούς σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί μία ευκαιρία ενημέρωσης για το ρόλο του λογοπεδικού.

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Στόχος της λογοθεραπείας είναι να βελτιώσει την ακουστική αντίληψη, την κατανόηση και παραγωγή του λόγου. Οι στόχοι της θεραπείας διαφοροποιούνται ανάλογα με το βαθμό της βαρηκοΐας και την ιατρική αποκατάσταση που έχει επιλεγεί για το παιδί (ακουστικό βαρηκοΐας ή κοχλιακό εμφύτευμα).

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, την Δευτέρα 14/3/2011, από τις 09:00 έως τις 13:00 αρκετά δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα πραγματοποιούν δωρεάν ανιχνεύσεις σε παιδιά (από 0 έως 12 ετών), χωρίς ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες στο τηλέφωνο 2107779901 και www.logopedists.gr.

nexrdeal.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.