Παιδική Βαρηκοΐα

Facebooktwitterpinterest

Για να αποκτήσει ένα παιδί ομιλία πρέπει πρώτα να ακούει. Διάφοροι κληρονομικοί, συγγενείς και επίκτητοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες και να εκδηλωθεί βαρηκοΐα κατά την βρεφική ή νεογνική ηλικία.

 Έτσι γενετικές ανωμαλίες ή γονιδιακές μεταλλάξεις μπορεί να προκαλέσουν κληρονομική βαρηκοΐα.

Νοσήματα της εγκύου κυρίως κατά τους τρεις ή τέσσερις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ή μεταβολικά νοσήματα της μητέρας όπως ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η τοξοπλάσμωση, η χρήση φαρμάκων και η κατάχρηση οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσουν προγεννητική βαρηκοΐα, καθώς κατά το διάστημα αυτό γίνεται η ανάπτυξη του κοχλία.

Η προωρότητα, η ασυμβατότητα Rhesus, η εμφάνιση ικτέρου, η περιγεννητική ανοξία ή οι κακώσεις κατά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσουν περιγεννητική βαρηκοΐα.

Η επίκτητη βαρηκοΐα που εμφανίζεται μετά τη γέννηση μπορεί να οφείλεται σε μηνιγγίτιδα, χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων, ιώσεις (παρωτίδα, ιλαρά) , ακουστικό τραύμα ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

ΝΕΟΓΝΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Απαιτείται προσεχτικός έλεγχος της ακοής σε νεογνά που:

  1. Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό βαρηκοΐας
  2. Υπάρχει προσβολή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη από ερυθρά, έρπη, τοξοπλάσμωση, ή από μεγαλοκυτταροΐο.
  3. Είναι πρόωρα και έχουν βάρος γέννησης κάτω από 1500 gr
  4. Το επίπεδο χολερυθρίνης είναι πάνω από 20mg/100 ml ορού
  5. Παρουσιάζουν συγγενείς ανωμαλίες κεφαλής και τραχήλου
  6. Νόσησαν από μικροβιακή μηνιγγίτιδα
  7. Παρουσίασαν σοβαρή ασφυξία
  8. Νοσηλεύτηκαν σε νεογνολογική κλινική
  9. Έλαβαν ωτοτοξικά φάρμακα, αμινογλυκοσίδες, διουρητικά της αγκύλης

Η ανιχνευτική εξέταση της ακοής των νεογνών γίνεται με φορητή συσκευή κατά τον ύπνο του νεογνού  που ανιχνεύει τις ωτοακουστικές εκπομπές (DPOAE Sreening). Είναι σύντομη, αξιόπιστη και καλά ανεκτή δοκιμασία στα νεογνά και μεγαλύτερα παιδιά. Είναι μη επεμβατική δοκιμασία και καλά αποδεκτή από βρέφη και νεογνά.  Αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση  υποδεικνύει βαρηκοΐα άνω των 30 dB. Δεν υπάρχει αντένδειξη ή επιβλαβής συνέπεια της εξέτασης.

Σε δεύτερη αποτυχία της εξέτασης μέσα σε τρεις μήνες απαιτείται πλήρης ακοολογική διερεύνηση για την επιβεβαίωση της βαρηκοΐας σε ειδικό ακοολογικό εργαστήριο. Εάν επιβεβαιωθεί βαρηκοΐα τότε γίνεται κατάλληλη ενημέρωση των γονέων και συνιστώνται από τον θεράποντα ιατρό τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής της.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.