«Ανίχνευση βαρηκοΐας, πρόληψη προβλημάτων»

Facebooktwitterpinterest

Την έλλειψη προγράμματος πρώιμης ανίχνευσης της βαρηκοΐας στα νεογνά επισημαίνει ο επ.καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαιδάρι και τ. Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Κοχλιακών Εμφυτεύσεων του Πανεπιστημίου του Nottingham Αγγλίας, κ. Θωμάς Νικολόπουλος, varikooiaοραματιζόμενος μια νέα γενιά χωρίς κωφάλαλα παιδιά. Η βαρηκοϊα, παρόλο που είναι 10 φορές συχνότερη από τον υποθυρεοειδισμό και 100 φορές συχνότερη από τη φαινολκετονουρία που αναφέρεται στα αναψυκτικά διαίτης, έχει υποεκτιμηθεί.
Τι θα κερδίσουμε με ένα πρόγραμμα πρώιμης ανίχνευσης;
Η βαρηκοΐα αφορά κάπου 3 μωρά ανά 1.000 γεννήσεις. Αν γνωρίζουμε την ύπαρξη του προβλήματος από την ημέρα γέννησης του παιδιού, μπορούμε να προλάβουμε τεράστια προβλήματα. Μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε ακουστικό βαρηκοΐας και μετά αν χρειάζεται σε κοχλιακό εμφύτευμα, κι έτσι να δώσουμε τη μέγιστη δυνατότητα στο παιδί να μπορέσει να μιλήσει και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του. Το Ίδρυμα Κωφών με τις δύο Πανεπιστημιακές Κλινικές του Ιπποκρατείου και του Αττικού Νοσοκομείου έχουν υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο προκειμένου να ξεκινήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Είναι εύκολο ένας γονιός να αντιληφθεί ότι το παιδί του έχει πρόβλημα;
Όχι. Ένα παιδί μπορεί να χορεύει ακούγοντας τις δονήσεις, μπορεί να ακούει μόνο τις χαμηλές συχνότητες ή να ακούει μόνο τα φωνήεντα και όχι τα σύμφωνα.
Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;
Είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή με δυο μέρη – ένα εσωτερικό κι ένα εξωτερικό. Το εσωτερικό εμφυτεύεται στο αυτί με χειρουργική επέμβαση, ενώ το εξωτερικό μοιάζει με ακουστικό βαρηκοΐας και μπαίνει πίσω από το αυτί. Πρόκειται για ένα μικρό «θαύμα» της Ιατρικής.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα;
Η χρονική διάρκεια μεταξύ κώφωσης και κοχλιακής εμφύτευσης, η ψυχολογική κατάσταση και διάθεση του ανθρώπου, οι προσδοκίες του, η ικανότητα χειλεοανάγνωσης, οι πνευματικές και νοητικές ικανότητες, η υπολειπόμενη ακοή κι άλλοι λειτουργικοί και ανατομικοί παράγοντες.
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα δεν είναι πανάκεια, πολλά παιδιά μπορεί να χρειαστούν βοήθεια, εκπαίδευση, υποστήριξη, λογοθεραπεία.
Ενδείκνυνται για κάθε άνθρωπο με προβλήματα ακοής;
Ενήλικες και παιδιά που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν πρώτα αναπτύξει ομιλία είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για εμφύτευση. Το ίδιο και τα πολύ μικρά παιδιά, που είναι εκ γενετής κωφά.
Στην απέναντι όχθη, σε αυτούς δηλαδή που θα βοηθηθούν ελάχιστα με μια τέτοια επέμβαση βρίσκουμε ενήλικες, εκ γενετής κωφούς, που χρησιμοποιούν την νοηματική σαν γλώσσα επικοινωνίας και δεν ανέπτυξαν ποτέ προφορική γλώσσα. Έναν κωφάλαλο 20-25 χρονών μπορούμε μεν να τον κάνουμε να ακούσει, αλλά δεν θα καταλαβαίνει τι ακούει. Θα έχει ακουστική αντίληψη, αλλά θα τη θέλει;

Πηγή: www.e-tipos.com, 03.06.08

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.