Ποιές είναι οι επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

Κάθε χειρουργική επέμβαση δεν είναι άμοιρη επιπλοκών, για αυτό και ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει ενδελεχώς τον ασθενή για κάθε μία από αυτές, καθώς και την αντιμετώπισή τους.

Ο γαστρικός δακτύλιος φαίνεται να έχει ένα ικανό ποσοστό επιπλοκών που αγγίζει το 20%, με συχνότερη την ολίσθηση, δηλαδή “γλίστρημα” του στομάχου δια μέσου του δακτυλίου σε ποσοστό περίπου 6%. Οι έμετοι δεν παρατηρούνται, εφόσον ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά, υπακούει στις ιατρικές οδηγίες και ο δακτύλιος είναι σωστά ρυθμισμένος.

Το γαστρικό μανίκι αποτελεί μία επέμβαση που μπορεί να επιπλακεί σε ποσοστά 3-7% και ο χειρουργός οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά για αυτές. Συχνότερη είναι η διαφυγή, δηλαδή η διάσπαση της συρραφής του στομάχου, σε ένα ποσοστό της τάξης του 3%.

Στη γαστρική παράκαμψη οι επιπλοκές μπορεί να αγγίζουν σε ποσοστό το 6%, να αφορούν τόσο στο τεχνικό σκέλος του χειρουργείου, π.χ. διάσπαση των γραμμών συρραφής όπως και στο γαστρικό μανίκι, ή στο μεταβολικό σκέλος της επέμβασης, π.χ διάρροιες, αναιμία, εάν η παρακολούθηση και η διατροφική υποστήριξη του ασθενούς με σίδηρο και βιταμίνες είναι ανεπαρκής, όπως και στη χολοπαγκρετική εκτροπή.

Τους πρώτους λίγους μήνες μετά την επέμβαση, η ταχεία απώλεια κιλών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές πίεσης μέσα στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αίσθημα καύσου, και σημεία παλινδρόμησης ή και γαστρίτιδας. Με την πάροδο του χρόνου και την επαναπροσαρμογή στα νέα κιλά, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν χωρίς την ανάγκη καποιας παρέμβασης.

Εκτιμάται πως ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα χολολιθίασης μετά την επέμβαση, τα οποία οφείλονται πιθανότερα στην ταχεία απώλεια βάρους παρά στην επέμβαση αυτή καθεαυτή.

Οι ασθενείς με κλινικά σοβαρή παχυσαρκία, μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά περιεγχειρητικών επιπλοκών όπως π.χ. κήλη, εντωβάθει φλεβοθρόμβωση, μετεγχειρητικές λοιμώξεις, κτλ, ιδίως αν η παχυσαρκία συνοδεύεται από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση ή η υπνική άπνοια. Είναι λοιπόν σημαντική η συμβολή της λαπαροσκοπικής προσέγγισης των περισσότερων επεμβάσεων παχυσαρκίας, καθώς επιτρέπει την ταχεία ανάρρωση και άμεση κινητοποίση ακόμα και των κατά κάποιο τρόπο πιο επιβεβαρυμένων ασθενών με νοσογόνο παχυσαρκία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.