Τα νεώτερα γύρω από την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

Τα επιστημονικά δεδομένα από όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν, πως η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελεί τη μόνη μέθοδο απώλειας βάρους με δυνατότητα μακροπρόθεσμης διατήρησης του επιθυμητού αποτελέσματος.

Επιπλέον, τα νεώτερα στοιχεία υπογραμμίζουν το σημαντικό μεταβολικό ρόλο που της βαριατρικής χειρουργικής. Με άλλα λόγια, με τις επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας δεν επιτυγχάνεται μόνο απώλεια βάρους, αλλά και σημαντική βελτίωση – έως και θεραπεία κάποιες φορές – “μεταβολικών” νόσων, όπως χαρακτηρίζονται, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση, και οι διάφορες μορφές δυσλιπιδαιμίας, οπότε και ελαττώνεται σημαντικά και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Πρέπει, δε, να τονιστεί, πως οι μεταβολικές αυτές δράσεις της συγκεκριμένςη χειρουργικής πρακτικής είναι πολλές φορές ανεξάρτητες από την απώλεια κιλών, ενώ μπορεί να εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από αυτήν.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πολύ άμεση (εντός ημερών) μετεγχειρητική υποχώρηση του σακχαρώδη διαβήτη μετά από γαστρική παράκαμψη. Τα αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι τέτοιου είδους χειρουργικοί χειρισμοί επηρεάζουν την έκκριση ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη (π.χ. γκρελίνη), ή το μεταβολισμό του σακχάρου (π.χ. ινκρετίνες, όπως GLP-1).

Το ακόμα νεώτερο, επαναστατικό στοιχείο από το χώρο της βαριατρικής χειρουργικής είναι πως ορισμένες (δυσαπορροφητικές κυρίως) επεμβάσεις φαίνεται να βρίσκουν θέση και στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ακόμα και σε άτομα φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.