Μάθε τα οφέλη από την κατανάλωση sushi.

τα οφέλη από την κατανάλωση sushi. Facebooktwitterpinterest

6 ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΣΟΥΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

Το σούσι είναι ένα πιάτο που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένα ιαπωνικό βασικό προϊόν που υπάρχει εδώ και πάνω από 700 χρόνια (ωστόσο, η εκδοχή του σούσι που γνωρίζουμε και αγαπάμε υπάρχει μόλις 200 χρόνια).

Αν και υπάρχει ένας φαινομενικά ατελείωτος αριθμός παραλλαγών, τα περισσότερα σούσι συχνά θεωρείται ότι έχουν μισειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.

Το σούσι είναι γνωστό ότι έχει υψηλές ποσότητες συμπυκνωμένων μορφών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτό είναι ίσως το πιο περιζήτητο και αναφερόμενο πλεονέκτημα του σούσι. Αυτά τα λιπαρά οξέα λειτουργούν ως μια «καλή» μορφή χοληστερόλης που βοηθά στην πρόληψη των φραγμένων αρτηριών. Τα ωμέγα-3 έχουν επίσης συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα είδη σούσι που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν την πέστροφα λίμνης, τη ρέγγα, τον τόνο και τον σολομό.

Πολλά ρολά σούσι είναι τυλιγμένα σε λεπτά φύλλα φυκιών — ή nori στα ιαπωνικά.
Τα φύκια περιέχουν μια σειρά από υγιή μέταλλα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι το ιώδιο.

Αυτό το βασικό μέταλλο είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αν και το πολύ ιώδιο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ένα σωστό επίπεδο -όπως αυτό που βρίσκεται στα φύκια- βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη βελτιστοποίηση των μεταβολικών δραστηριοτήτων.

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

Αυτός είναι ένας συνδυασμός που είναι εξαιρετικός για το μεταβολισμό μας.

Οι πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και υψηλής ποιότητας μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ικανότητα του σώματός μας να λειτουργεί σωστά, να δημιουργεί νέα κύτταρα και να μεταβολίζει ενέργεια, κάτι που μας κρατά δυνατούς και υγιείς.

Το ψάρι δεν είναι το μόνο συστατικό του σούσι. Αν και οι επικαλύψεις και τα συστατικά μπορεί να διαφέρουν από ρολό σε ρολό, τα περισσότερα ρολά σούσι σερβίρονται με wasabi και τζίντζερ, τα οποία και τα δύο έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών τους ενώσεων. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι ικανά να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και, ως εκ τούτου, να εξαλείφουν την ικανότητά τους να μεταλλάσσονται σε καρκινικά κύτταρα.

Επιπλέον, το ιχνοστοιχείο σελήνιο, το οποίο βρίσκεται στο σούσι, αναφέρεται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

 

Όπως αναφέραμε, το σούσι είναι κάτι περισσότερο από ψάρι. Δύο συστατικά που σχεδόν πάντα συνδυάζονται με το σούσι είναι το wasabi και το τζίντζερ, και τα δύο αυτά συστατικά έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη φρεσκάδα ή τα ανεπιθύμητα βακτήρια, αυτοί οι δύο αντιιικοί παράγοντες μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην εξάλειψη των βακτηρίων, τα οποία, στην πραγματικότητα, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Ο σίδηρος βρίσκεται τόσο στο ψάρι όσο και στη σάλτσα σόγιας – δύο βασικά στοιχεία του σούσι. Όταν τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μπορεί να ενισχύσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας, ειδικά με την προώθηση της παραγωγής τους. Όσο περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια έχετε, τόσο καλύτερη είναι η κυκλοφορία, ο μεταβολισμός, ο χρωματισμός του δέρματος, η ανάπτυξη των μαλλιών και η ικανότητα επούλωσης πληγών.

Όπως πιθανότατα έχετε συγκεντρώσει, το σούσι εκτός από νόστιμο είναι ένα αρκετά υγιεινό πιάτο.
Είναι μια τροφή υγιεινή για την καρδιά που παρέχει στο σώμα σας πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, αν και ένα μέσο κομμάτι σούσι έχει μόνο 200 θερμίδες, όταν αρχίσετε να προσθέτετε σάλτσες με βάση τη μαγιονέζα και επικαλύψεις τεμπούρα, αυτός ο αριθμός μπορεί γρήγορα να διπλασιαστεί, αν όχι να τριπλασιαστεί.

Photo by Derek Duran on Unsplash

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.