Καρκίνος του μαστού: Γιατί πρέπει να τρώμε μόνο ολικής άλεσης δημητριακά

Καρκίνος του μαστού: Γιατί πρέπει να τρώμε μόνο ολικής άλεσης δημητριακά Facebooktwitterpinterest

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή ασθενών με καρκίνο συνιστούν αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (συνήθως 3-6 μερίδες την ημέρα), χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στην κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών.

Νέα μελέτη, που έγινε με τη συμμετοχή γυναικών οι οποίες είχαν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα των ερευνητών ήταν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά και επεξεργασμένα δημητριακά ταυτόχρονα, έχουν 52% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν αποκλειστικά και μόνο δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός επεξεργασμένων και ολικής άλεσης δημητριακών στις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο του μαστού, φαίνεται πως πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις που έχει στο προσδόκιμο επιβίωσής τους η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων δημητριακών.

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για ασθενείς με καρκίνο βασίζονται σε μελέτες που έχουν γίνει σε υγιή άτομα.
Σε ασθενείς με καρκίνο όμως, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου.

Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συστήνουν στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να καταναλώνουν αποκλειστικά και μόνο ολικής αλέσεως δημητριακά και να αποφεύγουν ρητώς την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για 3081 γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες (στάδια, I-IIIA) οι οποίες συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Healthy Eating and Living.
Παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας τους έως και 11,2 χρόνια.

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που καταναλώνονται στο πρωινό, καστανό ρύζι, πλιγούρι βρώμης και ψωμί ολικής αλέσεως) και επεξεργασμένων δημητριακών (λευκό ψωμί, εμπλουτισμένα δημητριακά και τρόφιμα με βάση το λευκό αλεύρι) κατεγράφη κατά την έναρξη της μελέτης, ένα χρόνο μετά και ξανά 4 χρόνια μετά.

Αφού οι ερευνητές κατέγραψαν ποιες γυναίκες κατανάλωναν αποκλειστικά δημητριακά ολικής αλέσεως και ποιες τα συνδύαζαν με επεξεργασμένα, αξιολόγησαν τη σχέση των διατροφικών τους συνηθειών με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού και τη συνολική (από οποιαδήποτε αιτία) θνησιμότητα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών σε σχέση με τη χαμηλή, επηρέασε ως εξής τη συνολική θνησιμότητα και την ειδική θνησιμότητα λόγω καρκίνου του μαστού:

Οι γυναίκες στο κατώτατο στατιστικό τεταρτημόριο, που έτρωγαν μόνο επεξεργασμένα δημητριακά, είχαν κατά 74% αυξημένο κίνδυνο για συνολική θνησιμότητα και κατά 16% λόγω καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες του ανώτατου τεταρτημόριου.

Τα ποσοστά προσαρμόστηκαν με βάση διάφορα δημογραφικά στοιχεία, όπως η σωματική δραστηριότητα και ο δείκτης μάζας σώματος.

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που κατανάλωναν εξαιρετικά υψηλή ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως είχαν οριακά αυξημένη συνολική θνησιμότητα και η θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού δεν επηρεάστηκε.

Προσοχή: ο συνδυασμός υψηλής κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και επεξεργασμένων δημητριακών αύξησε τον κίνδυνο για συνολική θνησιμότητα κατά 52% (σε σύγκριση με την υψηλή κατανάλωση αποκλειστικά δημητριακών ολικής αλέσεως).

Μία αδυναμία της μελέτης είναι το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της υψηλής κατανάλωσης δημητριακών ολικής αλέσεως και επεξεργασμένων δημητριακών δεν αξιολογήθηκε σε σχέση με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Άλλες αδυναμίες της μελέτης είναι ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να επεκταθούν σε ασθενείς με άλλους καρκίνους και το γεγονός ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.