Η πρόσληψη ασβεστίου και η κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού,

Facebooktwitterpinterest

σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν εξετάσει στο παρελθόν τη σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων και της πρόσληψης ασβεστίου με τον καρκίνο του μαστού δεν είχαν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα, ειδικά για τους υποτύπους όγκων.

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εκτιμήσει τη σχέση συγκεκριμένων γαλακτοκομικών και του ασβεστίου με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συνολικά, αλλά και για τους υποτύπους που ορίζονται από τον υποδοχέα οιστρογόνου (ER).

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν ατομικά δεδομένα για περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 8-20 χρόνια σε 21 παλαιότερες μελέτες.

Εκτίμησαν τη σχέση των γαλακτοκομικών προϊόντων και του ασβεστίου με τα ποσοστά κινδύνου συνολικά του διηθητικού καρκίνου  του μαστού (37.861 περιπτώσεις) και βάσει των υποτύπων που καθορίζονται από την κατάσταση του υποδοχέα οιστρογόνου.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν σαφή συσχέτιση της κατανάλωσης συγκεκριμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και της πρόσληψης ασβεστίου από τροφές και από συμπληρώματα με τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ξεχωριστά κάθε γαλακτοκομικό προϊόν δεν φάνηκε να αυξάνει γενικά τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Υπήρξαν ενδείξεις  μάλιστα ότι η κατανάλωση δύο γαλακτοκομικών (γιαουρτιού και τυριού cottage/ricotta) μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού που είναι αρνητικός στους υποδοχείς οιστρογόνων.

Η πρόσληψη ασβεστίου από τροφές συσχετίστηκε ελαφρώς με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Ιάκωβος Σούσης,
Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.