Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της θρόμβωσης είναι ζωτικής σημασίας

Facebooktwitterpinterest

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
• Η Κολπική Μαρμαρυγή απειλεί την υγεία των Ελλήνων αλλά και τη λειτουργία του συστήματος υγείας
• Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές αλλά το κόστος του είναι μικρότερο για κάποιους τυχερούς
• Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι άγνωστη ακόμα στους πολλούς αλλά σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της θρόμβωσης είναι ζωτικής σημασίας

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για θρομβοεμβολικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τόνισε ο κος Γιώργος Ανδρικόπουλος, καρδιολόγος, Δ/ντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑN» Hospital Center και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο επεσήμανε ο κος Ανδρικόπουλος γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.
Μια μεγάλη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας έδειξε ότι στη χώρα μας το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 300.000 άτομα με κολπική μαρμαρυγή, ενώ εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια. Στη χώρα μας μάλιστα το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή έτη γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%. Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου θα αποτελέσει έναν εφιάλτη όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας αφού διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 10 – 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Η Πρόληψη της Κολπικής Μαρμαρυγής αρχίζει από την παιδική ηλικία.
Οι βασικές αρχές είναι:
• Ακολουθείστε τη Μεσογειακού τύπου δίαιτα και φροντίστε για τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών από τη σχολική ηλικία
• Παρακολουθήστε, προλάβετε και θεραπεύστε έγκαιρα την υπέρταση
• Αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ιδίως σε δόση μεγαλύτερη από ένα ποτό ημερησίως
• Υποβληθείτε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα αν αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα και ακανόνιστα.
Αν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή κι εμφανίζετε πρόσθετους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να υποβληθείτε σε αντιπηκτική αγωγή. Είναι το σημαντικότερο βήμα για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Απαιτείστε από το γιατρό σας ενημέρωση για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής της για τη δική σας περίπτωση.
Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Η μελέτη HELIOS έδειξε ότι 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Συνοδεύονται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγούν στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους, παρά τις άοκνες προσπάθειες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Πολιτείας για καλύτερη αντιμετώπιση με την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς.
Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης όμως είναι φανερές και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου όπως φαίνεται και από τα παρακάτω νέα δεδομένα:
1. Η πρόσφατα δημοσιευμένη σε διεθνές ιατρικό περιοδικό μελέτη Phaethon έδειξε ότι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (<12.000€/έτος) αποτελεί ανεξάρτητο και σημαντικό παράγοντα κινδύνου μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου στη χώρα μας αυξάνοντας κατά 60% τον κίνδυνο για θάνατο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή επανεισαγωγή για ισχαιμία μυοκαρδίου.
2. Στοιχεία από το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. που έχει συμπεριλάβει περισσότερους από 60.000 άτομα δείχνουν ότι 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων.
Τέλος πρέπει επιτέλους να διεκδικήσουμε όλοι, καπνιστές και μη καπνιστές, την οριστική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Όπου εφαρμόστηκε, μείωσε τα εμφράγματα κατά 11 ως 20%. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από τα θύματα του παθητικού καπνίσματος είναι καπνιστές.
Σκέψου τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο είναι το δεύτερο πολύ σημαντικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης τόνισε ο κος Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθ. Χημείας – Βιοχημείας, πρ. Πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. και Συντονιστής του εορτασμού.
H Θρόμβωση σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (Φ.Θ.Ν.) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που όμως μπορεί να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, κατέληξε ο κος Τσελέπης. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι από Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο φτάνουν τις 50.000 ετησίως.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΜΕΘΑ www.imetha.gr/worldthrombosisday
H θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων, και για το λόγο αυτό στη χώρα μας, συμμετέχουν στον εορτασμό 15 επιστημονικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για την νόσο (συνημμένα).

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θρόμβωση και τις επιπτώσεις της, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται στο κοινό και στους Επαγγελματίες Υγείας.
Η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση, 13 Οκτωβρίου, επιλέχθηκε για να τιμήσει τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Rudolf Virchow, ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά πριν από 150 περίπου χρόνια (το 1859), το φαινόμενο της θρόμβωσης και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και ιδιαίτερα της πνευμονικής εμβολής.
Η προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.
Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στην Ελλάδα συμμετέχουν οι εξής επιστημονικές εταιρείες:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ & ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ • ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ • ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ • ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Χορηγοί της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στην Ελλάδα είναι:
Mέγας Χορηγός: Bayer Hellas & ELPEN • Χορηγοί: Aspen & Astra Zeneca & LEO Pharma •
Υποστηρικτές: BΙΑΝΕΞ & Libytec
Χορηγοί επικοινωνίας:
Ιατροnet, Ιάτωρ, ο Κόσμος του Φαρμακείου

Σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας συχνός τύπος αρρυθμίας ή άρρυθμου παλμού των άνω θαλάμων της καρδιάς (κόλποι). Στην κολπική μαρμαρυγή, οι κόλποι, πάλλονται ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τους κάτω θαλάμους (κοιλίες). Αυτή η αρρυθμία σε συνδυασμό με άλλους ενοχοποιητικούς παράγοντες μπορεί να προκαλέσει τo σχηματισμό ενός θρόμβου αίματος, ο οποίος μπορεί να αποσπαστεί και να μεταφερθεί σε αρτηρίες (αρτηριακή θρομβοεμβολή) συνήθως στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (καρδιοεμβολικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Σχετικά με το Ι.Μ.Ε.Θ.Α. Το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) είναι ο μοναδικός επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα με αντικείμενο αποκλειστικά την Θρόμβωση η οποία αφορά ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης καθώς και της διαρκούς ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της θρόμβωσης και της αντιθρομβωτικής αγωγής, η διαμόρφωση των κανόνων χρήσης των αντιθρομβωτικών φαρμάκων και η εκπόνηση και ο συντονισμός ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη θρόμβωση και την αντιθρομβωτική αγωγή.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: www.imetha.gr

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
(όπως αυτά δόθηκαν από τις επιστημονικές εταιρείες)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η Θρόμβωση ως ανισοβαρής υπερβολή των παραμέτρων της φυσιολογίας, από φίλος της ομοιοστασίας του οργανισμού καθίσταται εχθρός που καταφέρνει άλλοτε άλλα κτυπήματα ανάλογα με την προσβεβλημένη αγγειακή κοίτη και την έκταση της βλάβης. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ευρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση για την ταυτοποίηση των παραγόντων κινδύνου. Το ιστορικό, οικογενειακό και ατομικό, αποτελεί το μονοπάτι, το οποίο με τις κατάλληλες προφυλάξεις ενισχύσεις θα επιτρέψει στο άτομο την επιτυχία της διαδρομής και την επίτευξη του τελικού στόχου είτε αυτός αφορά σε ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι είτε στην εφαρμογή μιας χειρουργικής επέμβασης. Προϋπόθεση της τελικής αλώβητης ατομικής πραγμάτωσης αυτής της διαδρομής είναι η αναγνώριση των ελλείψεων είτε ατομικών (μεταξύ άλλων: θρομβοφιλία, σωματοδομή) είτε αυτής της ίδιας της διαδρομής (μεταξύ άλλων: ακινητοποιημένος ασθενής, μείζων χειρουργική επέμβαση). Την αναγνώριση για ενίσχυση της ατραπού με τη μορφή των προφυλακτικών μέτρων πρέπει να ακολουθήσει η συμμόρφωση στις επιταγές του ενημερωμένου οδηγού της διαδρομής (ιατρός). Δυστυχώς η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ως σοβαρή αιτία της αποτυχίας της διαδρομής την μη υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων για την ενίσχυση του μονοπατιού. Γιατί για τα δύσβατα μονοπάτια καλά τα «άλογα του ανέμου» αλλά χρειάζονται και τα στηρίγματα στο βράχο ή κατά το κοινώς λεγόμενο «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Στις μέρες μας παρατηρείται αδικαιολόγητη και χωρίς μέτρο τάση εργαστηριακής διερεύνησης της κληρονομικής θρομβοφιλικής διάθεσης. Ωστόσο > 90% των φορέων των συνηθέστερων μεταλλάξεων, δεν θα αναπτύξουν ποτέ θρόμβωση. Το οικογενειακό ιστορικό είναι αυτό που πρέπει να αξιολογείται περισσότερο, καθώς κάποιος που έχει συγγενή α΄ βαθμού με θρόμβωση, έχει 2-3φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, να παρουσιάσει και ο ίδιος θρομβωτικό επεισόδιο, ανεξάρτητα αν φέρει ή όχι γονίδιο θρομβοφιλίας. Η συμβολή του ειδικού ιατρού που θα αξιολογήσει το ιστορικό του εκάστοτε ενδιαφερόμενου, θα τον κατευθύνει στις σωστές ενέργειες και στην αποφυγή του υπερβολικού άγχους των εξετάσεων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ειδικά τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αγγειακών βλαβών και γι’ αυτό η διάγνωση και η αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι πολύ σημαντική.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου συνδέεται άρρηκτα με τη θρόμβωση και αποτελεί αναμφισβήτητα κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας όχι μόνο για τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες και τις μικρότερες ηλικίες.
Στη θρόμβωση οφείλονται οι κύριες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως και έχει ιδιαίτερη αξία η ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και η ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πιστεύει ότι απαιτείται και για την Ελλάδα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συντονισμένες δράσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες συνολικά για την προστασία της Καρδιοαγγειακής Υγείας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ασθενείς μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις, ιδίως μεγάλης διάρκειας και εργώδεις, όπως είναι οι ογκολογικές επεμβάσεις, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή. Στις έγκυες γυναίκες, η συχνότητα εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι στις γυναίκες παρόμοιας ηλικίας που δεν είναι έγκυες και αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπηκτικότητα που υπάρχει στην κύηση, αλλά και στην αυξημένη φλεβική στάση, ειδικά στις γυναίκες με κληρονομική ή επίκτητη θρομβοφιλία. Η θρομβοφιλία έχει συσχετισθεί, χωρίς όμως να έχει τεκμηριωθεί η συσχέτιση αυτή, και με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή, προεκλαμψία, έμβρυα υπολειπόμενου βάρους, ενδομήτριο θάνατο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
H Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Ι.Μ.Ε.Θ.Α. και συμμετέχει στην «Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης». Σαν επιστημονικός φορέας των ειδικών που ασχολούνται με παθήσεις φλεβών θεωρεί ότι η θρόμβωση είναι συχνή, ύπουλη και επικίνδυνη όταν δεν αναγνωρίζεται. Παρόλα αυτά η διάγνωση της είναι εύκολη με τους υπερήχους και η θεραπεία της με τα νέα από του στόματος αντιπηκτικά μπορεί να γίνει και στο σπίτι του ασθενή. Αρκεί να την υποψιαστούμε και βιαστούμε να ζητήσουμε γνώμη ειδικού.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ στα 11 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν επί των 63.000 ενηλίκων περίπου που εξετάστηκαν:
• 50% με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl),
•25% Υπερτασικοί,
• 9% Διαβητικοί,
• 42% Υπέρβαροι,
• 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές,
• Έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται
έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού,
• Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν
ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών,
• Μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για
να τη μειώσουν,
• Περισσότεροι από ότι πιστεύαμε (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας)
έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ στους ηλικιωμένους (>75
ετών) το ποσοστό είναι >10%.
Με αυτά τα δεδομένα η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θρόμβωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το ΕΛΙΚΑΡ στηρίζει πλήρως την ενέργεια αυτή του ΙΜΕΘΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ
Το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας είναι μια επιστημονική εταιρία, που σαν κύρια αποστολή έχει την εκπαίδευση και την επιστημονική ενημέρωση των Ελλήνων καρδιολόγων.
Η θρόμβωση είναι μία παθολογική διαδικασία που εμπλέκεται στις πιο σημαντικές παθήσεις που αφορούν την καρδιολογία, όπως τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, τις αρρυθμίες και ιδιαίτερα την κολπική μαρμαρυγή, την καρδιακή ανεπάρκεια και πολλές άλλες. Η γνώση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην θρόμβωση, καθώς και η αντιμετώπισή της είναι απαραίτητη γνώση που πρέπει να έχουν οι καρδιολόγοι.
Οι εξελίξεις τόσο στην παθοφυσιολογία, όσο και στην αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι μεγάλες και πρέπει να διαδοθούν με πρωτοβουλία των επιστημονικών εταιριών σε όλους τους καρδιολόγους.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Παγκοσμίως η θρομβοεμβολική νόσος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας και η πρόληψη της είναι αφενός εφικτή και αφετέρου επιτακτική ανάγκη.
Στα πλαίσια αυτά η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών χαιρετίζει και θα υποστηρίξει ενεργά κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εφαρμογής τεκμηριωμένων μέτρων πρόληψης της θρόμβωσης και ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών για την διάγνωση και θεραπεία της, με στόχο την μείωση του αριθμού των μη διαγνωσμένων θρομβώσεων ή και των ανεπαρκώς θεραπευμένων.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΙΑΠ, διοργανώνουμε σε ετήσια βάση ειδικό σεμινάριο για τη «Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή» με μεγάλη επιτυχία.
Επίσης, το ΙΑΠ συντόνισε πολυκεντρική εθνική μελέτη για την αξιολόγηση της θεραπείας της επιπολής φλεβικής θρόμβωσης με ενδιάμεση δόση Τινζαπαρίνης (μελέτη SeVen) τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και αναμένεται η δημοσίευση της εργασίας σε έγκριτο διεθνές περιοδικό με σύστημα κριτών.

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.