Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Facebooktwitterpinterest
    • 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν εξαιτίας της θρόμβωσης, που είναι η κυριότερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο
    • 50.000 άτομα κάθε χρόνο σκοτώνει η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος στη χώρα μας αλλά μόνο 7% των ατόμων ανησυχούν για τη θρόμβωση όταν νοσήσουν

  • 35.000 Εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 Εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας
  • 300.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου.
  • Η Θρόμβωση Προλαμβάνεται και Θεραπεύεται

 

«Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορούν να σώσουν τη ζωή των ασθενών»

  • Δυστυχώς μόνο 7% των ατόμων παγκόσμια ανησυχούν για τη θρόμβωση και τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν, ανέφερε ο κος Γιώργος Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.), κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας.
  • H θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων, και για το λόγο αυτό στη χώρα μας, συμμετέχουν στον εορτασμό 16 επιστημονικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για την νόσο.
  • Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας όπως ανέφεραν και οι δύο ομιλητές.
  • Θρόμβωση των Φλεβών και Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τις 2 μορφές της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου.
  • Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια, που όμως θα μπορούσε να προληφθεί αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.
  • Στη χώρα μας το 3% του πληθυσμού άνω των 14 ετών πάσχει από κολπική μαρμαρυγή. Υπολογίζουμε λοιπόν ότι στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν περίπου 000 άτομα με κολπική μαρμαρυγή, ενώ εκτιμάται ότι η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την αιτία για το 15% του συνόλου των 15.000.000 εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται κάθε χρόνο παγκόσμια. Στη χώρα μας μάλιστα το πρόβλημα θα διογκωθεί περισσότερο τα προσεχή έτη γιατί στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής ξεπερνά το 10%. Με δεδομένη τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό, το πρόβλημα της σχετιζόμενης με την κολπική μαρμαρυγή θρομβοεμβολικής νόσου θα αποτελέσει έναν εφιάλτη όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τη δημοσιοοικονομική ισορροπία της χώρας αφού διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι 10 – 40% των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή έχουν ανάγκη νοσηλείας κατά τη διάρκεια ενός έτους.
  • Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έγκαιρα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες πρόληψης της νόσου. Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation). Απαιτείστε από το γιατρό σας ενημέρωση για την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισής της για τη δική σας περίπτωση.
  • Το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, επεσήμανε ο κος Δημήτρης Ρίχτερ, Αντιπρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α., είναι μία ακόμα θανατηφόρα μορφή θρόμβωσης, με 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου να συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας.
  • Η σοβαρή οικονομική κρίση έχει δυστυχώς συνέπειες και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου αφού 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ., στο οποίο συμμετέχουν 60.000 άτομα.
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ασθενών και επαγγελματιών υγείας, αντιμετώπιση ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ από την παιδική ηλικία κι έγκαιρη και αποτελεσματική ΘΕΡΑΠΕΙΑ όπου χρειάζεται, μπορούν να ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ τη θρόμβωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από τη Θρόμβωση κατά 25% ως το 2025. Είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός.

 

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θρόμβωση και τις επιπτώσεις της, με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται στο κοινό και στους Επαγγελματίες Υγείας.

Η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Θρόμβωση, 13 Οκτωβρίου, επιλέχθηκε για να τιμήσει τα γενέθλια του Γερμανού Ιατρού Rudolf Virchow, ο οποίος ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά πριν από 150 περίπου χρόνια (το 1859), το φαινόμενο της θρόμβωσης και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου και ιδιαίτερα της Πνευμονικής Εμβολής.

Η προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.

 

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στην Ελλάδα συμμετέχουν με την επιστημονική τους αρωγή οι εξής επιστημονικές εταιρείες με αλφαβητική σειρά:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ            · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ & ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ  · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ  · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ · ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  · ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ  · ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ · ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ  · ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ · ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ · ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ & ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Σχετικά με το Ι.Μ.Ε.Θ.Α.

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή  (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) είναι ο μοναδικός επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα με αντικείμενο  αποκλειστικά την Θρόμβωση η οποία αφορά ένα ευρύ φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης καθώς και της διαρκούς ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της θρόμβωσης και της αντιθρομβωτικής αγωγής, η διαμόρφωση των κανόνων χρήσης των αντιθρομβωτικών φαρμάκων και η εκπόνηση και ο συντονισμός ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη θρόμβωση και την αντιθρομβωτική αγωγή.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: www.imetha.gr

 

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
(όπως αυτά δόθηκαν από τις επιστημονικές εταιρείες)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η θρόμβωση αποτελεί μία σημαντική απειλή για τη ζωή των ασθενών και τη δημόσια υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις όμως προλαμβάνεται και για αυτό το λόγο η κινητοποίηση των φορέων υγείας και των επιστημονικών εταιρειών είναι επιβεβλημένη. Η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία με χαρά θα πλαισιώσει και θα στηρίξει το κίνημα της Παγκοσμιας Ημέρας Θρόμβωσης για την ευαισθητοποίηση κοινού και ιατρών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η θρόμβωση σε όλες της τις μορφές αποτελεί πρωταρχική αιτία θανάτου παγκοσμίως και κατ’ επέκταση και στον Ελληνικό πληθυσμό. Ειδικότερα η “Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος” αποτελεί την πρώτη αιτία νοσοκομειακής θνητότητας που μπορεί να προληφθεί.

Η ειδικότητά μας προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αντιμετωπίσει μέσω της αντιθρομβωτικής αγωγής το σκέλος της τριάδας του Virchow που συνιστά τη θρόμβωση και αφορά στην “υπερπηκτικότητα ή θρομβοφιλία”, αλλά και την αιμορραγία που αποτελεί επιπλοκή όλων των αντιθρομβωτικών παραγόντων.

Ως εκ τούτου, στους στόχους μας είναι η διαρκής εκπαίδευση και έρευνα στους τομείς αυτούς, η διαμόρφωση κανόνων χρήσης των φαρμάκων και αντιμετώπισης των επιπλοκών τους, καθώς και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη των καταστάσεων αυτών που αποτελούν μείζων θέμα δημόσιας υγείας.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η θρομβοεμβολική νόσος έχει κοινούς παράγοντες κινδύνου με την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο όπως παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα και διαβήτης.  Η πλοιονότητα των επιδημιολογικών μελετών παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με στοιχεία από 92 εκατομμύρια διαβητικούς ασθενείς στις ΗΠΑ (National Hospital Discharge Survey), ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης είναι υψηλότερος σε νεότερα ηλικιακά άτομα με διαβήτη. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης σε άτομα με διαβήτη είναι από 40% (σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη στις ΗΠΑ) έως 50% σύμφωνα με τα στοιχεία από μια μετα-ανάλυση σε πλυθησμό 63.000 ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Η αθηροθρόμβωση είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Αρκετοί μηχανισμοί συμμετέχουν στη δημιουργία αυτής τη διαβητικής προθρωμβοτικής κατάστασης. Οι μηχανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, καθώς και την ενεργοποίηση των μηχανισμών πήξης και την υπερ-δραστικότητα των αιμοπεταλίων. Συγκεκριμένα τα αιμοπετάλια στα άτομα με διαβήτη χαρακτηρίζονται από δυσλειτουργία αρκετών μηχανισμών του ενδοθηλίου οδηγώντας  σε ενεργοποίηση αυξημένης προσκόλλησης στο ενδοθηλίο με αποτέλεσμα των σχηματισμό θρόμβου. Αυτές οι μεταβολές είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ της υπεργλυκαιμίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

 

Βιβλιογραφία

  1. Luscher TF, Creager MA, Beckman JA, Cosentino F. Diabetes and vascular disease: pathophysiology, clinical consequences and medical therapy. Circulation 2003;108: 1655–61.
  2. Santilli F, Mucci L, Davì G. TP receptor activation and inhibition in atherothrombosis: the paradigm of diabetes mellitus. Intern Emerg Med 2011;6:203–12 [Epub 2010 Aug 24].
  3. Santilli F, Davì G, Consoli A, Cipollone F, Mezzetti A, Falco A, et al. Thromboxanedependent CD40 ligand release in type 2 diabetes mellitus. J Am Coll Cardiol 2006;47:391–7.
  4. Gerstein HC, Miller ME, Byington RP, Goff Jr DC, Bigger JT, Buse JB, et al. Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes Study Group. Effects of intensive glucose lowering in type 2 diabetes. N Engl J Med 2008;358:2545–59.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ & ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Η θρόμβωση αποτελεί σήμερα την κύρια αιτία θανάτου (έμφραγμα μυοκαρδίου) αλλά και την κύρια αιτία αναπηρίας (εγκεφαλικό επεισόδιο) στο δυτικό κόσμο. Σημαντικό είναι ότι μπορεί να προληφθεί με την αλλαγή του τρόπου ζωής (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, έλεγχο σωματικού βάρους), την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την έγκαιρη αγγειοχειρουργική επέμβαση (ανοικτή ή ενδαγγειακή). Ο ρόλος του αγγειοχειρουργού είναι κομβικός για την πρόληψη, τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία τόσο της αρτηριακής όσο και της φλεβικής θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

Η φετινή οργάνωση της παγκόσμιας ημέρας της θρόμβωσης συμπίπτει με το Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας κος Παντελής Νικολάου θα εκφωνήσει ομιλία και θα αναφερθεί στα σημαντικά πλεονεκτήματα της πρόληψης της φλεβικής θρόμβωσης στους ορθοπαιδικούς ασθενείς.

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις είναι πολύ υψηλού κινδύνου και οι περισσότεροι εξ αυτών χρειάζονται προφύλαξη για την πρόληψη  της φλεβικής θρόμβωσης.

Παράλληλα θα αναφερθεί και στην ανάπτυξη βαθμολογίας κινδύνου για την φλεβική θρόμβωση στους ασθενείς του νοσοκομείου και στην εφαρμογή μοντέλων ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας στις νοσηλευτικές μονάδες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η καρδιολογία συνδέτεαι άμεσα με τη διαδικασία της θρόμβωσης σε τέτοιο βαθμό που πολλοί να θεωρούν  ως υποειδικότητα της Καρδιολογίας την ‘’Θρομβοκαρδιολογία΄΄. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η κορωνίδα των καρδιαγγειακών παθήσεων, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θρόμβωση της στεφανιαίας αρτηρίας που συμβαίνει αμέσως μετά τη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας.  Αλλά και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις σε θρόμβο που δημιουργείται στις καρδιακές κοιλότητες όπως σε περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής.

Από το άλλο μέρος τα αντιθρομβωτικά και  τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα  αποτελούν κύρια και αναντικατάστατα φάρμακα σχεδόν σε όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ασθενείς μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις, ιδίως μεγάλης διάρκειας και εργώδεις, όπως είναι οι ογκολογικές επεμβάσεις, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα και πνευμονική εμβολή. Στις έγκυες γυναίκες, η συχνότητα εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στις γυναίκες παρόμοιας ηλικίας που δεν είναι έγκυες και αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπηκτικότητα που υπάρχει στην κύηση, αλλά και στην αυξημένη φλεβική στάση, ειδικά στις γυναίκες με κληρονομική ή επίκτητη θρομβοφιλία. Η θρομβοφιλία έχει συσχετισθεί, χωρίς όμως να έχει τεκμηριωθεί η συσχέτιση συτή, και με αυξημένο κίνδυνο για αποβολή, προεκλαμψία, έμβρυα υπολειπόμενου βάρους και ενδομήτριο θάνατο.”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία συμμετέχει στη παγκόσμια ημέρα θρόμβωσης. Η πνευμονική εμβολή είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που απασχολεί τη Πνευμονολογία σε νοσοκομειακό αλλά και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσω της μετέπειτα διαδικασίας παρακολούθησης. Μία ανεξήγητη δύσπνοια, ένας πόνος στο στήθος, φλέμα με αίμα και ζάλη μπορεί να είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα. Δεν χρειάζεται πάντα να υπάρχει προκλητός παράγοντας όπως κατάκλιση, πρόσφατο χειρουργείο, λήψη αντισυλληπτικών και άλλα. Η παρουσία τους ευαισθητοποιεί, οδηγεί στη διάγνωση ή στον αποκλεισμό και προλαμβάνει δυσάρεστες συνέπειες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σαν επιστημονικός φορέας των ειδικών που ασχολούνται με παθήσεις φλεβών θεωρεί ότι η φλεβοθρόμβωση είναι μια ύπουλη και επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να διαλάθει της προσοχής μας και να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου θα συντελέσει στην πρόληψη της νόσου. Η λήψη καλού ιστορικού, η επιμελής κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος (triplex) θα βοηθήσει στην ταχύτερη διάγνωση της νόσου, έτσι ώστε με την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ασθενή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Η αρτηριακή και φλεβική θρόμβωση αποτελούν σοβαρή επιπλοκή της χειρουργικής με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα.

Αποτελούν επιπλοκή συνήθως των επεμβάσεων χειρουργικής ογκολογίας και όλου του φάσματος των μειζόνων ενδοκοιλιακών επεμβάσεων.

Οι Έλληνες Χειρουργοί είναι εξοικειωμένοι τόσο με την πρόληψη όσο και με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της θρομβοεμβολικής νόσου και κατά κανόνα εφαρμόζουν ειδική προληπτική αγωγή όπως αυτή καθορίζεται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Επιζητούν και είναι πάντοτε διαθέσιμοι για συνεργασία με τούς συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με την σοβαρή αυτή επιπλοκή.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

Τα προγράμματα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ στα 11 χρόνια που διεξάγονται, έδειξαν επί των 63.000 ενηλίκων περίπου που εξετάστηκαν

  • 50% με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (>190mg/dl),
  • 25% Υπερτασικοί,
  • 9% Διαβητικοί,
  • 42% Υπέρβαροι,
  • 50% στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές,
  • Έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, με συνέπεια να μην εντοπίζεται έγκαιρα η κολπική μαρμαρυγή, συνήθης αιτία εγκεφαλικού,
  • Μόνο 1 στους 3 Έλληνες πετυχαίνει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν
    ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών,
  • Μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν,
  • Περισσότεροι από ότι πιστεύαμε (>3% του πληθυσμού των ενηλίκων στη χώρα μας) έχουν παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ενώ στους ηλικιωμένους (>75 ετών) το ποσοστό είναι >10%.

Με αυτά τα δεδομένα η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θρόμβωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το ΕΛΙΚΑΡ στηρίζει πλήρως την ενέργεια αυτή του ΙΜΕΘΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 30,000 άνθρωποι παρουσιάζουν ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αντιθρομβωτική αγωγή αποτελεί μία από τις βασικότερες δυνατότητές μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο υποτροπής και κάθε ιατρός που παρακολουθεί ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζεται να έχει καλή γνώση των αντιθρομβωτικών. Προς αυτό τον σκοπό, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών και το ΙΜΕΘΑ πρόσφατα εξέδωσαν τις Συστάσεις τους για την Αντιθρομβωτική Αγωγή σε ασθενείς με προηγούμενο ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Παγκοσμίως η Θρομβοεμβολική Νόσος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας και η πρόληψη της είναι αφενός εφικτή και αφετέρου επιτακτική ανάγκη.

Στα πλαίσια αυτά η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών χαιρετίζει και θα υποστηρίξει ενεργά κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της εφαρμογής τεκμηριωμένων μέτρων πρόληψης της θρόμβωσης και ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών για την διάγνωση και θεραπεία της με στόχο την μέιωση του αριθμού των μη διαγνωσμένων θρομβώσεων ή και των ανεπαρκώς θεραπευμένων.

 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ι.Α.Π., διοργανώσαμε φέτος Επιστημονική Εκδήλωση με τίτλο «Ανάπτυξη Κλινικών Περιπτώσεων Θρόμβωσης και Λήψη Θεραπευτικών Αποφάσεων. Παρουσίαση Περιπτώσεων» με μεγάλη επιτυχία.

Επίσης το Ι.Α.Π. συντόνισε πολυκεντρική εθνική μελέτη για την αξιολόγηση της θεραπείας της επιπολής φλεβικής θρόμβωσης με ενδιάμεση δόση Τινζαπαρίνης (μελέτη seVen) τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη ανακοινωθεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και αναμένεται η δημοσίευση της εργασίας σε έγκριτο διεθνές περιοδικό με σύστημα κριτών.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΓΕΙΑΚΗΣ & ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

(ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ)

Εκ μέρους της Κυπριακής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής θα ήθελα να σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό και να σας αναφέρω ότι αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή και χαρά η πρόσκληση σας για συμμετοχή και επιστημονική αρωγή της εταιρείας μας στις εκδηλώσεις του ΙΜΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης.

Η προσφορά του ΙΜΕΘΑ στην ανάδειξη του προβλήματος της θρόμβωσης στον ελληνικό χώρο είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναγνωρισμένη από όλους.

Με την συνεργασία του ΙΜΕΘΑ Ελλάδος, η Κυπριακή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής έχει αναλάβει και φέτος πρωτοβουλίες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης στην Κύπρο.

Σαν Εταιρεία θέλουμε να συμβάλουμε και εμείς στην ενημέρωση του κόσμου αλλά και στην εκπαίδευση του Ιατρικού κόσμου στον τομέα της θρόμβωσης.

Ειδικότερα η φλεβική θρόμβωση αποτελεί αντικείμενο στο οποίο δίνουμε ιδιαίτερη σημασία τόσο για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την αποτελεσματική θεραπεία.

Η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε υπερηχογράφημα φλεβών στα τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι επιτακτική όπως επίσης και η εκπαίδευση περισσότερων γιατρών στις τεχνικές υπερηχογραφικής διάγνωσης της φλεβικής θρόμβωσης.

Η εισαγωγή τα τελευταία χρόνια επεμβατικών τεχνικών αντιμετώπισης της φλεβικής θρόμβωσης, με θρομβόλυση με καθετήρα και τοποθέτηση stent στις λαγόνιες φλέβες αποτελεί λύση για σοβαρές περιπτώσεις φλεβικής θρόμβωσης των κάτω άκρων και σαν εταιρεία προσπαθούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις τεχνικές αυτές στην χώρα μας.

Επίσης φέτος με την αμέριστη συμπαράσταση του ΙΜΕΘΑ Ελλάδος και ιδιαίτερα του αγαπητού Προέδρου Γιώργου Ανδρικόπουλου ιδρύσαμε το ΙΜΕΘΑ Κύπρου με σκοπό την συνεργασία όλων των ειδικοτήτων στην μελέτη και την εκπαίδευση στον τομέα της θρόμβωσης στον Κυπριακό χώρο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.