Φλέβες

Facebooktwitterpinterest

Οι φλέβες αποτελούν σύστημα αιμοφόρων αγγείων που παίρνει απ’ τα τριχοειδή αγγεία της περιφερειακής κυκλοφορίας το αίμα που έχει, και το επαναφέρει στο κυκλοφοριακό κέντρο, την καρδιά, απ’ όπου με τη μικρή κυκλοφορία, περνάει στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί πάλι κα να γίνει αρτηριακό.

Το φλεβικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Οι φλέβες των ποδιών είναι αυτές που ταλαιπωρούνται περισσότερο απ’ όλες τις άλλες, και κινδυνεύουν απ’ το μεγάλο εχθρό της γυναικείας ομορφιάς, τη φλεβίτιδα. Η φλεβίτιδα είναι μια διαστολή των φλεβών που γίνεται όταν τα τοιχώματά τους είναι λεπτά και για οποιοδήποτε λόγο έχουν πάθει ξεχείλωμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην κλείνουν οι βαλβίδες, οπότε μόλις το αίμα αντληθεί προς τα πάνω, ξαναγυρίζει πίσω και συσσωρεύεται σε κάποιο σημείο. Στο αίμα που λιμνάζει, μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται αμέσως γιατρός.

Ποτέ σε τέτοια περίπτωση μην κάνετε μασάζ. Είναι πολύ επικίνδυνο γιατί μπορεί να μετακινηθεί ο θρόμβος. Η επιστήμη έχει ασχοληθεί πολύ με τη φλεβίτιδα και τώρα εφαρμόζονται πολλές καινούριες μέθοδοι. Οι γυναίκες είναι πιο ευπρόσβλητες στην πάθηση αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό καλύτερα να παίρνουν προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. ειδικά καλσόν. Πάντως, το καλύτερο είναι το βάδισμα και το προτείνουν όλοι οι γιατροί. Η συνεχής ακινησία είναι μεγάλος εχθρός των φλεβών. Στο γραφείο, ή στην τηλεόραση, φροντίστε να έχετε τα πόδια έστω για λίγη ώρα ψηλά, για να δουλεύουν οι φλέβες. Επίσης περπατάτε με ίσια άνετα παπούτσια προς τη δουλειά σας και αποφεύγετε τα λεωφορεία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.