Κιρσοί τα πάντα γι αυτούς!

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι οι κιρσοειδείς φλέβες?
-Ποιες θεραπείες εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής?
-Πώς διενεργείται η καυτηρίαση των κιρσοειδών φλεβών ?
-Ποια τα πλεονεκτήματα της παραπάνω θεραπευτικής μεθόδου?
-Ποιοι οι κίνδυνοι της θεραπευτικής αυτής μεθόδου?
-Ποια τα μέτρα πρόληψης της εμφάνισης αυτής της κλινικής κατάστασης?

Α) Τι είναι οι κιρσοειδώς διευρυμένες φλέβες?
Έτσι ονομάζονται οι επιπολής φλέβες κυρίως του ποδιού, που έχουν υποστεί οίδημα, είναι συμφορημένες και συχνά επώδυνες. Δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου, αλλά και συνήθως η παθολογία τους αυτή δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Πρέπει να διαφοροδιαγνώσκονται από τις αραχνοειδείς φλέβες, οι οποίες είναι εξίσου επιπολής και διευρυμένες φλέβες του ποδιού.

Β) Γιατί οι φλέβες διευρύνονται κιρσοειδώς?
Τα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες), μεταφέρουν αίμα στο ανθρώπινο σώμα. Οι φλέβες μεταφέρουν το φλεβικό αίμα στην καρδιά και η μεταφορά του αυτή γίνεται σχετικά αργά και είναι αποτέλεσμα της μυικής δραστηριότητας που σπρώχνει το αίμα αντίθετα από τη φορά της βαρύτητας. Η παλινδρόμησή του προς τα κάτω παρεμποδίζεται εξαιτίας της ύπαρξης κυπελοειδούς μορφής βαλβίδων. Αυτές οι βαλβίδες σε ορισμένα άτομα με το πέρασμα του χρόνου χαλαρώνουν και έτσι το αίμα καταλήγει να λιμνάζει και οι φλέβες αυτές να διογκώνονται., τότε με το πέρασμα του χρόνου η κατάσταση επιδεινώνεται με την εμφάνιση ελκών και φλεβίτιδας.

Γ) Μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης της κιρσοειδούς διεύρυνσης των φλεβών.
-Ειδικοί ελαστικοί επίδεσμοι και καλσόν στήριξης, μπορούν να δράσουν βοηθητικά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα πόνου και οιδήματος
-Χειρουργική απολίνωση και αφαίρεση των φλεβών αυτών. Υπάρχει αναπτυγμένο ικανοποιητικό παράπλευρο δίκτυο που μπορεί να απάγει ικανοποιητικά το αίμα στην καρδιά.
-Σκλήρυνση και απόφραξη των φλεβών αυτών με τη χρήση ακτίνων laser ή υψηλής συχνότητας κύματα υπερήχου σε μία επέμβαση, που ονομάζεται “χειρουργείο κλειδαρότρυπας”.

Δ) Πως διενεργείται η καυτηρίαση των κιρσοειδών φλεβών.
Η διαδικασία λαμβάνει χώρα είτε υπό γενική αναισθησία, είτε υπό τοπική αναισθησία. Η διαδικασία διενεργείται σε ειδικά διαμορφωμένη αγειογραφική αίθουσα. Ο ασθενής ξαπλώνει στο χειρουργικό κρεβάτι. Αφού γίνει αντισηψία στην περιοχή ενδιαφέροντος, αυτή καλύπτεται από αποστειρωμένα υφάσματα. Ο ιατρός κάνει μία τοπική ένεση με αναισθητικό γύρω από την φλέβα, που θα εφαρμοσθεί η καυτηρίαση. Αφού η περιοχή μουδιάσει καλά, τότε ο ιατρός με την βοήθεια υπερηχογραφήματος, εισάγει μέσα στην διευρυμένη φλέβα έναν πολύ λεπτό καθετήρα. Μέσω του καθετήρα αυτού και κατά μήκος της κιρσώδους φλέβας, διοχετεύεται ενέργεια μορφής laser ή ραδιοσυχνότητας, ενώ παράλληλα ο ιατρός αποσύρει αργά τον καθετήρα από την φλέβα. Με αυτή τη διαδικασία η φλέβα θερμαίνεται και κλείνει-σφραγίζει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΘΟΔΟΥ ΚΑΥΤΗΡΙΑΣΗΣ ΦΛΕΒΩΝ (ABLATION)
-Η θεραπεία διαρκεί περίπου μία ώρα και παρέχει στον άρρωστο άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του
-Άμεση επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες, με πολύ λίγο πόνο
-Η διαδικασία αυτή, δεν απαιτεί χειρουργικές τομές, αλλά μία μικρή τομή στο δέρμα, οπότε και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, αφού δεν αφήνει σημάδια και ουλές στον ασθενή.
-Η μέθοδος παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και ελάχιστα ποσοστά υποτροπής

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ABLATION ΤΩΝ ΦΛΕΒΩΝ
Είναι μία σχετικά νέα μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσοειδών φλεβών. Προς στιγμήν η διαδικασία είναι ασφαλής, χωρίς μείζονες επιπλοκές. Μπορεί να υπάρξει μόνο ελάχιστος πόνος και οίδημα στην περιοχή της επέμβασης, τα οποία και αντιμετωπίζονται με την χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΙΡΣΟΕΙΔΩΝ ΦΛΕΒΩΝ
Τα παρακάτω μέτρα ίσως υποβοηθούν στην αντιμετώπιση σχηματισμού ή επανεμφάνισης των κιρσών
-Όταν οι ασθενείς κάθονται, συνιστάται να σταυρώνουν τα πόδια τους στο επίπεδο των αστραγάλων και όχι στο επίπεδο των γονάτων
-Συνίσταται η αποφυγή των υψηλών τακουνιών, τα οποία και περιορίζουν τη λειτουργική δράση των μυών του ποδιού και ιδίως της κνήμης.
-Αποφυγή στενών ρούχων τα οποία παρεμποδίζουν την αιματική κυκλοφορία στην κνήμη ή στην π[περιοχή του βουβωνικού πόρου.
-Συνιστώνται τακτά διαλλείματα, όπου ο ασθενής θα σηκώνεται από την καρέκλα του, ιδίως όταν το επάγγελμά του απαιτεί πολλές ώρες καθιστικής εργασίας και θα περπατάει, ώστε να υποβοηθάται η αιματική ροή στα πόδια του και θα αποφεύγεται η λίμναση του αίματος στην περιοχή, η οποία και προκαλεί την καταστροφή των βαλβίδων των φλεβών.

http://www.epemvatiki.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.