Χάπι κατά της γεροντικής άνοιας

Η Σημασία των Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων Facebooktwitterpinterest
Η Σημασία των Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέωνΟ δραστικός περιορισμός έως 40% στη λήψη θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, ακόμα και να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες σε διάφορα ζώα.
Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να μιμούνται τα αντιγηραντικά οφέλη του θερμιδικού περιορισμού, αναπτύσσοντας ένα πειραματικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, που δρα στον εγκέφαλο, καθυστερώντας την εκφύλισή του και την άνοια. Τα πρώτα πειράματα σε ζώα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός χαπιού που, αν αποδειχτεί ασφαλές, θα επιβραδύνει την άνοια στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η απώλεια νευρώνων και η συνακόλουθη έκπτωση των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών συνοδεύουν την τρίτη ηλικία, ενώ επιταχύνονται δραματικά στις περιπτώσεις άνοιας και Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη, που έγινε σε ποντίκια, γεννά την ελπίδα ότι μελλοντικά οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αναπτύξουν φάρμακα, τα οποία θα προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και θα αποτρέπουν τη νευρωνική και νοητική εκφύλιση.
Οι ερευνητές συνέθεσαν ένα χάπι που ενεργοποιεί ένα ένζυμο, τη σιρτουίνη 1 (SIRT1), στα εγκεφαλικά κύτταρα και επιβραδύνει την εκφύλισή τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.