Οι αρρυθμίες μπορεί να σχετίζονται με πρόωρη εμφάνιση γεροντικής άνοιας

Facebooktwitterpinterest

kardia2Για πρώτη φορά επιστήμονες συσχετίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας ότι οι αρρυθμίες είναι πολύ πιθανό να υποδηλώνουν πρόωρη εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα η ομάδα Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον Έβαν Θάκερ του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή μορφή αρρυθμίας παγκοσμίως, έχουν επίσης αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν πρόωρα προβλήματα μνήμης και άνοιας, κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα από τους υπόλοιπους.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες έκαναν νοητικά τεστ επί επτά χρόνια σε 5.150 ανθρώπους άνω των 65 ετών, 552 από τους οποίους (το 11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή στο διάστημα της έρευνας. Το ίδιο 11% εμφάνισε επίσης χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά-μνημονικά τεστ νωρίτερα από όσους δεν είχαν πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κολπική μαρμαρυγή συνδέεται με την άνοια, ωστόσο υποθέτουν ότι η άρρυθμη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και κακή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι τα λεγόμενα μικρά και «σιωπηλά» εγκεφαλικά, στα οποία είναι πιο ευάλωτοι οι άνθρωποι με καρδιακές αρρυθμίες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.