Άνοια και διαβήτης: Η μία κατάσταση επιδεινώνει την άλλη

Facebooktwitterpinterest

diabetesΤι σχέση μπορεί να έχει η άνοια με τον διαβήτη; Με μια πρώτη σκέψη καμία, φαίνεται όμως ότι ανάμεσα στις δύο ασθένειες υπάρχει ένας φαύλος κύκλος, με τη μία να επιβαρύνει την κατάσταση της άλλης.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Σαν Φρανσίσκο, τα επεισόδια υπογλυκαιμίας αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από άνοια, η οποία όταν εμφανίζεται αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες που έχει κανείς να υποστεί σοβαρή πτώση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που παρουσιάζουν μια πιο ήπια μορφή γνωστικής βλάβης.
Οι ερευνητές κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που πήραν από 783 άτομα, τα οποία έπασχαν από διαβήτη.
Όπως διαπίστωσαν, οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί που είχαν νοσηλευθεί με σοβαρή υπογλυκαιμία διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από άνοια στα επόμενα χρόνια, και μάλιστα σε ποσοστό που ξεπερνούσε το 50%!
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκθεση των οποίων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, η υπογλυκαιμία και η γνωστική βλάβη πυροδοτούν η μία την άλλη, γεγονός που προκαλεί σοβαρή επιδείνωση της υγείας.
«Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε έναν τέτοιον φαύλο κύκλο», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η δρ Kristine Yaffe, καθηγήτρια ψυχιατρικής, νευρολογίας και επιδημιολογίας και βασική συντάκτρια της έκθεσης. «Η κακή διαχείριση της κατάστασης των διαβητικών μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των γνωστικών λειτουργιών, η οποία συνήθως προκαλεί ακόμα χειρότερη αντιμετώπιση του διαβήτη.
www.naftemporiki.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.