Φροντίδα για ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια

Facebooktwitterpinterest

Οσοι ενήλικες έχουν συγγενή καρδιοπάθεια και ζουν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία βρίσκουν πλέον εξειδικευμένη φροντίδα στο πρωτοποριακό ιατρείο του ΑΧΕΠΑ. Στο Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων και Πνευμονικής Υπέρτασης, που συνεργάζεται με το αντίστοιχο τμήμα της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Royal Brompton του Λονδίνου, απευθύνονται ασθενείς που είτε έχουν χειρουργηθεί ή τους διαγνώστηκε αργά η πάθηση. Στο ιατρείο του ΑΧΕΠΑ παρακολουθούνται ήδη περίπου 100 ασθενείς από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

«Το ιατρείο, που υπάγεται στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ, λειτουργεί από το 2009 και έχει ως ιδιαίτερο αντικείμενο τη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ενήλικων ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική υπέρταση, αποτελώντας ειδικό οργανωμένο κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε στον «Α» ο επιστημονικός συνεργάτης του ιατρείου, καρδιολόγος Γεώργιος Γιαννακούλας.

Εξειδικευμένη αντιμετώπιση

Στη χώρα μας, ένα στα εκατό παιδιά γεννιέται με συγγενή καρδιοπάθεια και μέχρι την ηλικία των 15-17 ετών παρακολουθείται από παιδίατρο ή παιδοκαρδιολόγο. Στη συνέχεια, την ιατρική παρακολούθηση αναλαμβάνει καρδιολόγος. Τα παιδιά αυτά συχνά δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά το 1%-2% υποβάλλεται σε εγχείρηση σε μικρή ηλικία. Με τη λειτουργία του ιατρείου, οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβληθούν σε εξειδικευμένες μη επεμβατικές διαγνωστικές πράξεις (π.χ. διαθωρακικό και διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα, σπινθηρογράφημα αερισμού – αιμάτωσης, αξονική τομογραφία spiral, καρδιοαναπνευστική κόπωση, εξάλεπτη δοκιμασία βάδισης). Επιπλέον, το ιατρείο στο ΑΧΕΠΑ διαθέτει αιμοδυναμικό εργαστήριο με δυνατότητα δεξιού καθετηριασμού, ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης κ.λπ. Χτες, ο εξοπλισμός του ενισχύθηκε με τη δωρεά ενός νέου μηχανήματος, holter, το οποίο καταγράφει σε 24ωρη βάση το ρυθμό της καρδιάς των ασθενών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εβδομαδιαία παρακολούθηση. «Με το μηχάνημα αυτό, που αποκτήσαμε με δωρεά της Λέσχης Lions Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των ασθενών της κλινικής, όπως και των ενήλικων ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική υπέρταση», επισήμανε ο κ. Γιαννακούλας.

Το ιατρείο λειτουργεί στα εξωτερικά ιατρεία του ΑΧΕΠΑ δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη, 12.00 – 14.00 ή 15.00, μετά από ραντεβού. Για τα μη επείγοντα περιστατικά ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε περίπου 15 ημέρες και με την ενίσχυση του εξοπλισμού εκτιμάται ότι θα μειωθεί και θα βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ασθενών.

http://www.agelioforos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.