Η σύγχρονη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης

Η σύγχρονη θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης Facebooktwitterpinterest

Νέες θεραπευτικές ουσίες αξιολογούνται ερευνητικά αυτήν τη στιγμή για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ). Η πάθηση προσβάλλει μικρό εύρος του πληθυσμού, ωστόσο η θνητότητα των ασθενών παραμένει υψηλή. Ο ταχύς ρυθμός εξέλιξης της νόσου, σε συνδυασμό με την πολύ κακή πρόγνωση (μέσος χρόνος επιβίωσης 2,8 χρόνια μετά τη διάγνωση) επιβάλλουν την έγκαιρη διάγνωση και την ταχύτατη θεραπευτική παρέμβαση, σύμφωνα με τα όσα θα αναφέρει ο Λέκτορας Καρδιολογίας, Γεώργιος Γιαννακούλας, στο συνέδριο της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., με θέμα New Trends in Cardiology, που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την περίληψη της εισήγησης του κ. Γιαννακούλα, η χρήση των εξελιγμένων θεραπειών για την αντιμετώπιση της ΠΑΥ έχει συμβάλλει στη σημαντική μείωση της θνητότητας και της νοσηρότητας. Εντούτοις, η θνητότητα των ασθενών με ΠΑΥ παραμένει υψηλή γεγονός που ενθαρρύνει την ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της ΠΑΥ. Αυτή τη στιγμή αξιολογούνται ερευνητικά νέες θεραπευτικές ουσίες όπως το macitentan (διπλός ανταγωνιστής υποδοχέων ενδοθηλίνης εκλεκτικός προς τους ιστικούς υποδοχείς ενδοθηλίνης), το selexipag (από του στόματος μη προστανοειδής αγωνιστής υποδοχέων προστακυκλίνης, το imatinib (αναστολέας της κινάσης της τυροσίνης) και το riociguat (ενεργοποιητής της γουανυλικής κυκλάσης).

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση στα πνευμονικά τριχοειδή που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αναδιαμόρφωση της δεξιάς κοιλίας, σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά στο θάνατο.

Σημειώνεται επίσης ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης λειτουργεί Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης που υπάγεται στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ και το οποίο ιδρύθηκε το 2009 από τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Στυλιάδη και έχει ως ιδιαίτερο αντικείμενο λειτουργίας τη διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες και ασθενών με πνευμονική υπέρταση.

Το θέμα που απασχόλησε την κεντρική ομιλία της εναρκτήριας ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν η οικονομική κρίση της Ελλάδας στον τομέα της Υγείας με εισηγητή τον καθηγητή Νοσηλευτικής Λ. Λιαρόπουλο.
http://www.typosthes.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.