H άσκηση καταπολεμά την επίδραση του “γονιδίου της παχυσαρκίας”!

Facebooktwitterpinterest

Η τακτική άσκηση μπορεί να περιορίσει τη γενετική προδιάθεση που έχει ένα άτομο ως προς την ανάπτυξη υπέρβαρου και παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση “ PLoS Medicine” τα άτομα που ήταν φυσικά δραστήρια και διέθεταν τον πολυμορφισμό του γονιδίου FTO που σχετίζεται με το υπέρβαρο ή την παχυσαρκία, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια από τις δύο καταστάσεις, σε σχέση με άλλα που ήταν φυσικά αδρανή. Το γονίδιο FTO έχει συσχετισθεί από παρελθοντικές έρευνες με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία 200.000 ενήλικων από 45 συνολικά ερευνητικές εργασίες σχετικά με την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην έκφραση του γονιδίου FTO. Τα τρία τέταρτα του υπό μελέτη πληθυσμού επιδίδονταν σε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας –περπάτημα με το σκύλο, κηπουρική, δουλειές του σπιτιού- για τουλάχιστον 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα. Τα άτομα με τον πολυμορφισμό του γονιδίου είχαν 23% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα σε σχέση με εκείνα χωρίς τον πολυμορφισμό. Ανάμεσα στα άτομα με τον πολυμορφισμό, όσα ασκούνταν είχαν μόλις 22% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με όσα δεν ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη συνήθεια και είχαν 30 % κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Όπως σχολιάζει και μία από τις ερευνήτριες της μελέτης Ruth Loos από το πανεπιστήμιο του Cambridge “ακόμη και τα άτομα με γενετική προδιάθεση επιδεικνύουν ευαισθησία στη φυσική δραστηριότητα” και συμπληρώνει πως τα συγκεκριμένα ευρήματα καταρρίπτουν την αντίληψη πως ότι είναι γραμμένο στα γονίδια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο μεγάλος αριθμός των ατόμων τα στοιχεία των οποίων αναλύθηκαν στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης ισχυροποιεί σημαντικά τα αποτελέσματά της. Ωστόσο, χρειάζεται να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα συγκεκριμένα οφέλη απορρέουν αποκλειστικά και μόνο από τη φυσική δραστηριότητα ή από έναν γενικότερα υγιή τρόπο ζωής.

Το μόνο το οποίο μπορούμε, λοιπόν, προς το παρόν να συστήσουμε είναι σίγουρα η περισσότερη φυσική δραστηριότητα!

ΠΗΓΗ:
Loos RJ, et al. Physical activity attenuates the influence of FTO variants on obesity risk: a meta-analysis of 218,166 adults and 19,268 children. PLoS Med. 2011 Nov;8(11):e1001116.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.