Επιστημονική Ημερίδα: Η σημασία της ενυδάτωσης για τη σωματική και νοητική υγεία

Facebooktwitterpinterest

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Ημερίδα: «Η σημασία της Ενυδάτωσης στη σωματική και νοητική υγεία», που οργάνωσε η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Στόχος της Ημερίδας ήταν να αναδείξει τη σημασία της ενυδάτωσης στις καθημερινές δραστηριότητες,  παρουσιάζοντας τα νέα επιστημονικά δεδομένα αλλά και να καλύψει το κενό της ελλιπούς ενημέρωσης των Ελλήνων, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.

Τις εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας κήρυξε ο Καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας, τ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου  Αθηνών.  Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Δημήτρης Βλαχάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Β’ Πανεπιστημιακή Προπαιδευτική Κλινική Νοσοκομείου Aττικόν, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ron Maughan, Καθηγητής στο School of Sport, Exercise and Health Sciences, Loughborough University, UK, Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Dr. Jane Holdsworth, Διευθύντρια του European Hydration Institute. Τη σύνοψη των παρουσιάσεων και το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Αντώνης Ζαμπέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο Δημήτρης Βλαχάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παθολογίας-Νεφρολογίας, ανέδειξε τη σημασία της πρόσληψης υγρών στην ομοιόσταση του οργανισμού και επισήμανε :«Το νερό έχει τον ρόλο του διαλύτη στον ανθρώπινο οργανισμό και απαρτίζει περίπου το 60% του σωματικού βάρους των ενηλίκων. Το ισοζύγιο του ύδατος εξαρτάται βασικά από την ποσότητα των προσλαμβανομένων υγρών και τον όγκο των αποβαλλομένων ούρων. Το πρώτο σκέλος ρυθμίζεται με τη δίψα ενώ το δεύτερο σκέλος από τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα των νεφρών και τη δράση της βαζοπρεσσίνης (αντιδιουρητικής ορμόνης) σε αυτούς. Ο νεφρός μπορεί να εξασφαλίζει την ομοιόσταση του οργανισμού αλλά σε παθολογικές καταστάσεις χάνει αυτήν του την ευελιξία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ευκολότερα  αφυδάτωση ή υπερυδάτωση.»

Ο Professor Ron Maughan ανέδειξε τη σχέση μεταξύ ενυδάτωσης και υγείας, τονίζοντας «Η χρόνια ήπια αφυδάτωση εμφανίζεται συχνά σε ορισμένες ομάδες του  πληθυσμού, ειδικά σε  ηλικιωμένους και ανθρώπους που ασκούνται, ιδίως σε θερμά κλίματα. Η ελλιπής ενυδάτωση είναι ένας ενδεχόμενος παράγοντας επίσπευσης ορισμένων οξείων παθήσεων στους ηλικιωμένους, ενώ ενδέχεται να υπάρχει συσχέτιση με την εμφάνιση μερικών μορφών καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις, παρόλο που η μεθοδολογία επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξης, ότι η μέτρια κατανάλωση υγρών μπορεί να εξασθενήσει τη νοητική λειτουργία.. Ακόμη και οι σύντομες περίοδοι υποκατανάλωσης υγρών, οδηγούν σε μείωση της υποκειμενικής αντίληψης, επαγρύπνησης και αυτοσυγκέντρωσης αλλά και σε αύξηση της κόπωσης και της εμφάνισης πονοκέφαλου. Όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούν αρνητικές συνέπειες σε πολλές  καθημερινές δραστηριότητές μας». Τέλος, ο Professor Maughan, εστιάζοντας στα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, επισήμανε: «Ακόμα πιο ισχυρές ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις της κακής ενυδάτωσης, εμφανίζονται στην απόδοση των αθλητών αλλά και των ανθρώπων που ασχολούνται με χειρονακτικά επαγγέλματα ή αθλούνται συστηματικά, οι οποίοι χάνουν μεγάλα ποσά ιδρώτα. Όταν οι απώλειες ιδρώτα είναι υψηλές, το νερό και οι ηλεκτρολύτες (ιδίως το νάτριο) πρέπει να αναπληρωθούν για να διατηρηθεί η  ικανότητα του ατόμου να ασκείται.»

Η Μαρία Καψοκεφάλου, Επίκουρος Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ, μίλησε για τη συνιστώμενη πρόσληψη νερού στις διάφορες ηλικιακές ομάδες.  «Στους ενήλικες συστήνεται να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα νερού για τις γυναίκες ή 2.5 λίτρα νερού για τους άνδρες, σε ημερήσια βάση. Μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό έχουμε όταν η φυσική μας δραστηριότητα είναι αυξημένη και όταν η θερμοκρασίατου περιβάλλοντος είναι υψηλή. Το 80% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται από το πόσιμο νερό καθώς και από χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι κλπ, ενώ το 20% από στερεά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.  Δεν γνωρίζουμε εάν στην Ελλάδα έχουμε ικανοποιητική πρόσληψη νερού.  Η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ εκπονεί έρευνα με στόχο την καταγραφή της πρόσληψης νερού μέσα από υγρά και στερεά τρόφιμα».

Τέλος, η Dr. Jane Holdsworth, Διευθύντρια του European Hydration Institute, παρουσίασε το European Hydration Institute και εστίασε στους  λόγους οι οποίοι οδήγησαν στη συγκρότησή του: «Το EHI είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσει, στο ευρύ κοινό, έγκυρη επιστημονική γνώση σχετικά με την ανθρώπινη ενυδάτωση. Άλλωστε η ενυδάτωση  αποτελεί μια σημαντική πτυχή της δημόσιας υγείας στην οποία όμως δεν έχει δοθεί, μέχρι σήμερα, η αρμόζουσα προσοχή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιθυμία μας είναι να ‘χτίσουμε’ μια εύκολα προσβάσιμη πηγή επιστημονικής ενημέρωσης όπου όλοι θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση σχετικά με τη σημασία της ενυδάτωσης στις καθημερινές δραστηριότητες. Στην προσπάθειά μας αυτή, πολύτιμοι υποστηρικτές μας είναι μια επίλεκτη ομάδα επιστημόνων, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του EHI, οι οποίοι με το κύρος τους και την επιστημονική τους κατάρτιση διασφαλίζουν την εγκυρότητα της πληροφόρησης που διαχέεται, και η οποία στηρίζεται αποκλειστικά και αυστηρά σε επιστημονικές έρευνες και δεδομένα. Το EHI θα υποστηρίξει ενεργά την επιστημονική έρευνα, έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν πρότυπο πανευρωπαϊκό «σταθμό» πληροφόρησης, για όλους.»

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.