Προϊόν του μικροβιώματος του εντέρου που εμπλέκεται στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Προϊόν του μικροβιώματος του εντέρου που εμπλέκεται στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Facebooktwitterpinterest

Περαιτέρω απόδειξη ότι το μικροβιωμα του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικότερα την καρδιακή ανεπάρκεια, έχει προκύψει σε νέα έκθεση.
Η μελέτη συνδέει άμεσα τα αυξημένα επίπεδα φαινυλακετυλογλουταμίνης (PAG), ένα υποπροϊόν που δημιουργήθηκε όταν τα μικρόβια στο έντερο διασπούν τη διατροφική πρωτεΐνη, σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ακολουθούν προηγούμενες μελέτες που έχουν επίσης συνδέσει αυξημένα επίπεδα PAG με υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου (MI), εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

“Η παρούσα μελέτη εγείρει τη συναρπαστική πιθανότητα ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να είναι ένας συμμετέχων και, ως εκ τούτου, ένας ελκυστικός στόχος για νέα θεραπευτικά μέσα για τη διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας”, ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε online στις 16 Δεκεμβρίου στο Circulation: Heart Failure.

“Αυτή η μελέτη διευρύνει τις γνώσεις μας για το πώς τα μικροβιακά έντερα συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Stanley Hazen, MD, PhD, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιοαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στην Κλινική του Cleveland, Ohio, στο TheHeart.org | Medscape Cardiology. “Αυτό που τρώμε είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός παράγοντας που βιώνουμε. Πώς το βιώνουμε από άτομο σε άτομο έχει να κάνει με το φίλτρο του μικροβιακού εντέρου μας”, είπε. “Η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα που έχουν ένα μικροβιοκτόνο που είναι προδιάθετο για την κατασκευή του PAG θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά καρδιακής ανεπάρκειας”.

Ο Hazen εξήγησε ότι η ομάδα του είχε προηγουμένως εντοπίσει το PAG ως πιθανή νέα οδό που συνέβαλε στον υπολειπόμενο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι τα υψηλότερα επίπεδα PAG συνδέονται με τον μελλοντικό κίνδυνο ΜΙ, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο, που το PAG σε προκλινικά μοντέλα προωθεί το δυναμικό για θρόμβωση και ότι το PAG αλληλεπιδρά με βήτα-αδρενεργικούς υποδοχείς, σημείωσε.

 

“Αναγνωρίζοντας ότι οι βήτα-αδρενεργικοί υποδοχείς διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην καρδιακή ανεπάρκεια, θέλαμε να μελετήσουμε το PAG στην καρδιακή ανεπάρκεια και σε άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια”.

 

 

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν,  “Στον κόσμο της καρδιακής ανεπάρκειας, ο ρόλος του μικροβίου έχει προηγουμένως θεωρηθεί ως επί το πλείστον ότι εμπλέκεται με οίδημα του τοιχώματος του εντέρου, προκαλώντας αυξημένη διαρροή στο έντερο και οδηγώντας έτσι σε συστηματική φλεγμονή και δυνητικά δυσμενή αναδιαμόρφωση.

Σημειώνοντας ότι μια άλλη ένωση που παράγεται από το μικροβιοκτόνο, το τριμεθυλαμίνη-Ν-οξείδιο (TMAO) έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων, ο Hazen λέει ότι είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες ουσίες που προέρχονται από το μικροβιοκτόνο του εντέρου που θα επηρεάσει την καρδιαγγειακή νόσο.

 

“Η μεμβράνη του εντέρου είναι το μεγαλύτερο ενδοκρινικό όργανο στο σώμα, παράγει πολλές διαφορετικές βιοδραστικές ουσίες μικρού μορίου, έχουμε υποδοχείς που αναγνωρίζουν αυτές τις ενώσεις, ο χειρισμός του μικροβιακού εντέρου είναι μια νέα στρατηγική στην ιατρική”

 

“Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αντιβιοτικά, καθώς αυτό θα σκοτώσει το μικροβιοκτόνο”.

 

 

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να συμβουλεύονται για να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε φαινυλαλανίνη, πρόδρομο PAG, για να αποφευχθούν υψηλά επίπεδα PAG.
Η τεχνητή γλυκαντική ασπαρτάμη, ένα πλούσιο σε φαινυλαλανίνη πεπτίδιο, αναφέρθηκε πρόσφατα ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης ότι τα τρόφιμα που βασίζονται σε ζωικές πρωτεΐνες φαίνεται να δρουν ως πρόδρομος τόσο για το PAG όσο και για το TMAO.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.