Τι είναι η Διατροφή και γιατί χρειάζεται η τροφή

Facebooktwitterpinterest

Διατροφή, είναι ο κλάδος της υγείας, που ασχολείται με τη μελέτη της τροφής.

Η τροφή για τον άνθρωπο χρειάζεται για να:

1)Παραχθεί η απαραίτητη θερμότητα, ώστε να διατηρείται μια σταθερή θερμοκρασία σώματος
2)Αυξάνει αλλά και βοηθά το άτομο σε: (ύψος- ανάπτυξη εγκεφάλου- ρύθμιση νευρικού συστήματος- καρδιακή λειτουργία κλπ)

3)Διατηρεί, αλλά και ανανεώνει τους ιστούς του σώματος.

Οι ανάγκες μας σε ενέργεια:
Οι ανάγκες του ατόμου για ενέργεια, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.
Κάποιοι από αυτούς, είναι: Το φύλο – η ηλικία – η φυσική δραστηριότητα – η καταγωγή – ο περιβάλλον χώρος – κάποια ασθένεια…κ.α.
Έτσι λοιπόν, όπως και το αυτοκίνητο χρειάζεται βενζίνη για να λειτουργήσει(ενέργεια), έτσι και ο άνθρωπος, χρειάζεται τροφή. Ενέργεια χρειάζεται, ακόμα και στον ύπνο. Αυτό γιατί λειτουργούν όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η καρδιά, οι νεφροί…κλπ.
Όλες οι τροφές, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά η κύρια παραγωγή ενέργειας λαμβάνεται από τα μάκρο-θρεπτικά συστατικά. Δηλ. τους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Η ενέργεια που παράγεται από τις τροφές, ελευθερώνεται σιγά σιγά
στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ ελέγχεται από τα ένζυμα που υπάρχουν στο στόμα, το στομάχι, το ήπαρ, το πάγκρεας, αλλά και από το έντερο.

Τα θρεπτικά συστατικά ων τροφίμων:
7 είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά.
1.Πρωτείνες
2.Λίπη
3.Υδατάνθρακες, που ανήκουν στα μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία και εχουν ενέργεια (χιλιοθερμίδες)
4.Βιταμίνες
5.Μέταλλα, που ανήκουν στα μικροθρεπτικά συστατικά, που δεν έχουν ενέργεια
6.Φυτικές ίνες
7.Και το νερό, που και πάλι δεν έχουν ενέργεια.

Όλα τα παραπάνω, χρειάζονται σε ποσότητες, ανάλογες για τον καθένα μας, ενώ έχουν βγει και οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψή τους.

Για να μετρήσουμε την ενέργεια, η διεθνής μονάδα που χρησιμοποιείται, είναι το joule. Από κει και πέρα και για την διευκόλυνση των πράξεών μας, υπάρχει το kilojoule.Το οποίο και είναι ίσο με 1000 K.calorie, η γνωστή μας χιλιοθερμίδα.
Κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει, θα πρέπει να καταναλώνει και τα ανάλογα ποσά ενέργειας, για να διατηρεί την υγεία του, αλλά και τα κιλά του σε καλό επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να μπουν σε μια τάξη και να συνδυαστούν έτσι ώστε η τροφή που θα καταναλώνουμε, να’ ναι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Η ποικιλία είναι μια αρχή, για να γίνει ένα διαιτολόγιο πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το μέτρο, είναι αυτό που χρειάζεται για να μην ο παρακάνουμε. Ενώ τα 5 γεύματα τη μέρα, θα μας δώσουν με τη σειρά τους την σωστή πρόταση για να μπούμε στον δρόμο της υγιεινής διατροφής. Εάν έχετε αμφιβολίες για την κάλυψη των αναγκών σας, αν θέλετε να χάσετε, να βάλετε βάρος, ή να διατηρηθείτε υγιείς, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο, ο οποίος και θα σας κατευθύνει, αφού το αντικείμενό του, είναι η διατροφή, μέσω της τροφής!…

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.