Τρώτε τα πάντα;; Χάνετε κιλά..

Facebooktwitterpinterest

Πολλοί είναι αυτοί, που λανθασμένα, πιστεύουν ότι αν αφαιρέσουν κάποιες τροφές από τη διατροφή τους, κυρίως όσες θεωρούνται νόστιμες και λαχταριστές, όπως τα…

ζυμαρικά και τα σουβλάκια, θα αδυνατίσουν πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι διαιτολόγοι έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι ο σωστός τρόπος για να χαθούν τα περιττά κιλά, χωρίς στερήσεις και χωρίς να υπάρχει ο φόβος να επανέλθουν μετά γρήγορα, είναι να τρώμε λίγο από όλα.

Το πρώτο βήμα βέβαια, είναι να τα γεύματα να επιμερίζονται σε πολλά μικρότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδανικά δε, είναι τα πέντε γεύματα την ημέρα, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, σε σταθερά επίπεδα, όλο το 24ωρο. Καθώς, όταν «πέφτει το ζάχαρο», γίνεται έντονο το αίσθημα πείνας και εκνευρισμού, κάτι που δεν ευνοεί τη δίαιτα. Όπως άλλωστε έχουν αποδείξει και οι σχετικές μελέτες, όσοι τρώνε από λίγο, πολλές φορές την ημέρα, έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο αδυνάτισμα.
Επομένως, εάν θέλετε να χάσετε εύκολα και υγιεινά βάρος, αποφύγετε να τρώτε ξεχάστε το ένα και μεγάλο και γεύμα το βράδυ. Αντιθέτως, μοιράστε τις θερμίδες που σας αναλογούν, σε τρία κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο μικρότερα γεύματα (δεκατιανό και απογευματινό).
Το καλύτερο είναι να διαμορφώσετε έτσι τα κύρια γεύματα, ώστε να περιλαμβάνουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη (ψάρι, κρέας, όσπρια, τυρί), φυτικές ίνες (λαχανικά και φρούτα), λίγο άμυλο (ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά), και λίγο ελαιόλαδο. Όσο για τα ενδιάμεσα σνακ, μπορείτε να προτιμήσετε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μία φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με ένα φρούτο και μερικούς ξηρούς καρπούς, ένα light μιλκσέικ το οποίο θα φτιάξετε με γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών και ένα φρούτο, φρούτα με λίγο μέλι, κανέλα και μερικούς ξηρούς καρπούς, ή τέλος 1 γιαούρτι με λίγα δημητριακά, ένα φρούτο και ίσως μερικούς ξηρούς καρπούς.

Το επόμενο βήμα, είναι να μην διαγράφετε τα λιπαρά από το διαιτολόγιό σας. Το λίπος άλλωστε, είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής, καθώς τα λιπίδια, εκτός του ότι χρησιμεύουν για την δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και την παραγωγή των ορμονών, είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι A, D, E και Κ. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα λιπαρά οξέα, που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, όπως το λινελαϊκό και λινολενικό οξύ και άλλα που τα συνθέτει σε ανεπαρκείς ποσότητες, επομένως θα πρέπει να τα προσλαμβάνονται μέσω της τροφής. Τα περισσότερα φυτικά έλαια και λιπαρά ψάρια, είναι καλές πηγές απαραίτητων λιπαρών οξέων. Παράλληλα, ο οργανισμός έχει ανάγκη την ενέργεια που του προσφέρουν τα λιπαρά.

Το τρίτο βήμα, είναι να πείτε ναι στους υδατάνθρακες. Το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και τα δημητριακά, όχι μόνο δεν απαγορεύονται στις δίαιτες, αλλά μάλλον επιβάλλονται σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, τουλάχιστον οι μισές από τις ημερήσιες θερμίδες, πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες (που περιέχονται και στα φρούτα). Ειδικά τα ολικής αλέσεως προϊόντα, που περιέχουν πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες, είναι βασικά συστατικά του διαιτολογίου, καθώς κόβουν την πείνα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι άκρως υγιεινά. Και ένα μικρό μυστικό: δεν παχαίνει το ψωμί, αλλά τα συνοδευτικά του, όπως οι σάλτσες, το λάδι από τις σαλάτες και το βούτυρο στο πρωινό.

Το τελευταίο βήμα μπορεί να σας εκπλήξει, ωστόσο, μπορείτε να τρώτε γλυκά, έτοιμα φαγητά, να πίνετε ποτό και καφέ.Για όλους είναι πολύ δύσκολο να διαγράψουν τα γλυκά και το junk food από τη ζωή τους. Είναι ωστόσο τα πρώτα που σκέφτονται όλοι ότι πρέπει να κόψουν όταν θέλουν να χάσουν βάρος. Το καλύτερο λοιπόν για να μη στερείστε, είναι να προγραμματίζετε την έξτρα λιχουδιά. Κοινώς, εάν θέλετε να φάτε γλυκό ή σουβλάκι το βράδυ, τότε την υπόλοιπη μέρα πρέπει να φάτε μικρότερες μερίδες, από ελαφρά και απλά φαγητά, όπως γιαούρτι με μέλι και δημητριακά ή μία σαλάτα με τυρί, κοτόπουλο ή τόνο και μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, ή ένα παξιμάδι με τομάτα. Εννοείται βέβαια, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση. Μία φορά την εβδομάδα ωστόσο, είναι επιτρεπτό.
Παράλληλα, αν στη δουλειά δεν μπορείτε να πάρετε φαγητό από το σπίτι και τρώτε συχνά απ’ έξω, πρέπει να δίνετε μεγάλη σημασία στις επιλογές σας. Για παράδειγμα, επιλέγετε καλαμάκια κοτόπουλο αντί για τυλιχτό σουβλάκι με χοιρινό, σάντουιτς με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά, χωρίς σος και όσον αφορά τα γλυκά, προτιμώνται όσα δεν έχουν βούτυρο και κρέμα γάλακτος (γλυκό κουταλιού, γρανίτα, λουκούμι, παστέλι, παγωτό χωρίς σιρόπι και ξηρούς καρπούς).

Ούτε ο καφές απαγορεύεται στη δίαιτα. Αντιθέτως, εάν πίνετε κανονικό καφέ και όχι ροφήματα με κρέμα γάλακτος, σοκολάτα και άλλα πολλά που τον κάνουν γευστικότατο, αλλά και βόμβα θερμίδων, προσέχετε τη ζάχαρη και δεν προσθέτετε γάλα, μπορείτε να πίνετε όσο καφέ ή τσάι θέλετε. Ο καφές και το τσάι άλλωστε, περιέχουν αντιοξειδωτικά, που κάνουν καλό στον οργανισμό. Τέλος, μπορείτε να πιείτε και αλκοόλ και συγκεκριμένα κρασί, καθώς ειδικά το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να καταναλώνετε ένα με δύο ποτηράκια κρασί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.