Η φρουκτόζη !

Facebooktwitterpinterest

Η φρουκτόζη προτρέπει τον εγκέφαλο στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής!
Η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν φρουκτόζη μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στην αύξηση του σωματικού βάρους σε σχέση με την κατανάλωση όσων περιέχουν γλυκόζη. Αυτό τουλάχιστον προτείνουν τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ. Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, η πρόσληψη γλυκόζης στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ η πρόσληψη φρουκτόζης όχι.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 ενήλικες φυσιολογικού σωματικού βάρους στους οποίους πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI) πριν και μετά την κατανάλωση νερού που είτε περιείχε γλυκόζη είτε φρουκτόζη. Μετά την κατανάλωση γλυκόζης, οι ερευνητές παρατήρησαν μία μείωση της δραστηριότητας στον υποθάλαμο, μίας περιοχής του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη. Αυτή η μείωση δεν παρατηρήθηκε μετά την πόση του νερού που περιείχε φρουκτόζη. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως οι τροφές που περιέχουν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (επεξεργασμένες τροφές και αναψυκτικά), που είναι αρκετά διαδεδομένες στις δυτικού τύπου κοινωνίες, ίσως συμβάλλουν σημαντικά στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Στα πλαίσια της έρευνας μελετήθηκαν οι επιδράσεις της καθαρής μορφής γλυκόζης και φρουκτόζης στον εγκέφαλο, και όχι διαφόρων επεξεργασμένων τροφίμων που συνήθως περιέχουν τόσο φρουκτόζη όσο και γλυκόζη. Επιπρόσθετα, διερευνήθηκαν απλά οι επιδράσεις της κατανάλωσης των συγκεκριμένων σακχάρων στον εγκέφαλο, χωρίς να διαπιστωθεί κατά πόσο μετά τα άτομα όντως καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής στην περίπτωση της φρουκτόζης.

 

ΠΗΓΗ:
Purnell JQ, Fair DA. Fructose ingestion and cerebral, metabolic, and satiety responses. JAMA. 2013 Jan 2;309(1):85-6.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.