Η σημασία των φρούτων στη διατροφή μας!

Facebooktwitterpinterest

Σε κάθε διατροφικό πλάνο, είτε θέλουμε να πετύχουμε απώλεια κιλών είτε διατήρηση βάρους, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων. Θεωρούνται ιδανική επιλογή για σνακ ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες ,φυτικές ίνες, μέταλλα ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά και χαμηλά σε λίπη.

Οι βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της καλής υγείας. Χαρίζουν ενέργεια ,προστατεύουν από τα κρυολογήματα καθώς θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα .
Κάποιες βιταμίνες έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.

Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην σωστή λειτουργία του εντέρου και αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα. Ακόμη, ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης.

Σημαντικό πλεονέκτημα των φρούτων είναι η ισχυρή αντικαρκινική και αντιοξειδωτική του δράση.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά εγκλωβίζουν και εξοντώνουν τις ελεύθερες ρίζες  καθιστώντας τες μη τοξικές και έχουν αντικαρκινική δράση με αποτέλεσμα να δημιουργούν ασπίδα ενάντια στην νόσο του καρκίνου.
Τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνες A,C,E τα φλαβονοειδή που περιέχονται κυρίως σε φρούτα όσπρια και λαχανικά, το σελήνιο το λυκοπένιο το β-καροτένιο και ο ψευδάργυρος.
Γενικότερα όσο πιο έντονο χρώμα έχει ένα φρούτο ή λαχανικό ,τόσο πιο μεγάλη ποσότητα σε αντιοξειδωτικές  ουσίες περιέχει.

Πιο συγκεκριμένα, παρακάτω βρίσκονται οι ιδιότητες και οι λειτουργίες κάποιων φρούτων.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
Καταπολεμά τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις λόγω της βιταμίνης  C που περιέχει.
Ακόμη ,έχει τη δυνατότητα να μειώνει τη χοληστερόλη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Ένα με δύο πορτοκάλια ημερησίως αρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες συστάσεις βιταμίνης C.Χαρίζει ευεξία και ζωντάνια και καταπολεμά συμπτώματα κόπωσης και αδυναμίας .Βοηθάει στην βρογχίτιδα και τη πνευμονία .
Έχει  τη δυνατότητα να διατηρεί υγιές δέρμα καθώς προωθεί τη σύσταση κολλαγόνου και να προωθεί την απώλεια βάρους.
Τέλος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ενάντια στα κρυολογήματα και τις ιώσεις.

ΡΟΔΙ

Τα ρόδια ,τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση .Ακόμη διαθέτουν αντιοξειδωτικές αντιαλλεργικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Συμβάλουν στη μείωση των ρυτίδων και διατηρούν το δέρμα υγιές.
Χαρίζουν προστασία στην καρδιά ,στα νεφρά και το συκώτι.
Ενισχύουν την προστασία στον καρκίνο του προστάτη του μαστού και του δέρματος

 ΜΗΛΟ.

Το μήλο περιέχει  ασβέστιο ,φολικό οξύ, μηλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο φώσφορο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ενισχύει την καλή υγεία του δέρματος και των οστών Ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Χαρίζει ενέργεια διώχνει την πνευματική και τη σωματική κόπωση. Διαθέτει  αντιοξειδωτικές ιδιότητες .Μειώνει τη χοληστερίνη και συμβάλει στη διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της. Χάρη στη σύστασή τους βοηθούν στην καύση του λίπους .Καλό είναι να καταναλώνονται μετά το γεύμα ώστε να γίνετε πιο ομαλά η διαδικασία της πέψης.
Η φλούδα του περιέχει φλαβονοειδή τα οποία προφυλάσσουν από κυτταρικές βλάβες(πχ:άννοια) Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.
Τέλος, αποτρέπει τις λοιμώξεις.

 ΧΥΜΟΣ ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ .
Το γκρέιπφρουτ δρα ως φυσικός λιποδιαλυτής ,αδυνατίζει και καίει τα λίπη και ρυθμίζει τα μεταβολισμό. Είναι φυσικό αντιβιοτικό και ,καθαρίζει το συκώτι . Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και την κακή χοληστερόλη Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει τον οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις. Δρα ενάντια στην αυπνία , καταπολεμά εκζέματα και ουλίτιδα .
Χάρη στην ψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C βοηθάει στη σύνθεση του κολλαγόνου .
Τέλος χάρη στην σύσταση του και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες προστατεύει από καρκίνο του προστάτη και του πνεύμονα.

 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ.
 Είναι  πλούσιο σε νάτριο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο. Το μανταρίνι , προστατεύει από γρίπη και κρυολόγημα  και ενισχύει το ανοσοποιητικό .Ακόμη έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά την αυπνία .Επιταχύνει την διαδικασία της πέψης . Δρα ενάντια σε διαβήτη εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Προστατεύει από αρτηριοσκλήρυνση και αρθρίτιδα .Είναι ευεργετικό για την όραση.
Χαρίζει ευεξία και δυναμώνει τα οστά

 ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ .
Το ακτινίδιο έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με τα άλλα φρούτα Περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A και E καθώς και κάλιο μαγνήσιο φώσφορο .Είναι φυσικό αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό και προστατεύει την φθορά των κυττάρων. Επιταχύνει την διαδικασία της πέψης. Προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα .Χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα . Προστατεύει από κρυολογήματα .
Καταπολεμά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Χαρίζει ισχυρή όραση ·
Βοηθάει τις εγγύους και στην ανδρική στυτική δυσλειτουργία .Ρυθμίζει την πίεση .
Τέλος λόγω της πλούσιας σύστασης του σε βιταμίνες αποτελεί αντιμικροβιακό όπλο.

ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙ .
Ο χυμός λεμονιού καταπολεμά την κόπωση και χαρίζει ενέργεια. Αποτελεί φυσικό λιποδιαλυτή και συστήνεται σε δίαιτες απώλειας βάρους. Το κιτρικό οξύ του χυμού λεμόνι βοηθά στη διάλυση του χολόλιθου, των εναποθέσεων ασβεστίου και της πέτρας στα νεφρά. Βοηθάει στο αδυνάτισμα και αυξάνει τον μεταβολισμό. Επίσης έχει την δυνατότητα να ενισχύει την όραση .
Αποτελεί φυσικό απολυμαντικό για το συκώτι και το έντερο.
Δρα ως αντισηπτικό με αντιμικροβιακές ιδιότητες .
Περιέχει 22 αντικαρκινικές ενώσεις π.χ (λεμονίνη)Βοηθάει το στομάχι ,το συκώτι το έντερα τα νεφρά και το αίμα.

 ΒΥΣΣΙΝΟ .
Τα βύσσινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α .Δρα ως αντιοξειδωτικό λόγω της ψηλής περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες . Βοηθάει σε περιπτώσεις αναιμίας ·
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες Θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και του ήπατος. Βοηθάει τα νεφρά και την αρθρίτιδα · Καταπολεμά την αυπνία .Μειώνει το ουρικό οξύ.
Είναι φυσικό αντικαρκινικό λόγω των αντιοξειδωτικών του στοιχείων .

ΡΟΔΑΚΙΝΑ.
Τα ροδάκινα περιέχουν ασβέστιο κάλιο μαγνήσιο σίδηρο, νάτριο και τις βιταμίνες A,C και Ε .
Χάρη στην σύστασή του λοιπόν, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  και προστατεύει από ασθένειες. Πρόσθετα είναι ισχυρό διουρητικό όπως και ισχυρή πηγή ενυδάτωσης. Αξίζει να σημειωθεί η αντικαρκινική και αντιοξειδωτική του δράση λόγω της περιεκτικότητας του σε C και E βιταμίνες.
Τέλος έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα και όχι συσκευασμένοι χυμοί ή κονσέρβες ώστε να διατηρούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ακόμη δεν πρέπει να καταναλώνονται αρκετή ώρα μετά το στύψιμο χυμού η την κοπή τους διότι έτσι υπάρχει απώλεια βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το να καταναλώνονται τα φρούτα την κατάλληλη εποχή και όχι όλο το χρόνο ή νωρίτερα διότι υπάρχει κίνδυνος να περιέχουν ορμόνες και λιπάσματα .
Η σωστή καλλιέργεια φρούτων είναι να μεγαλώνουνε σε φυσικές συνθήκες.
Φθινοπωρινά φρούτα (Σεπτέμβριος Οκτώβριος ,Νοέμβριος) είναι σταφύλια σύκα αχλάδια καρπούζια πεπόνια μήλα δαμάσκηνα ρόδια μανταρίνια πορτοκάλια ακτινίδια γκρειπ φρουτ ,κυδώνια λωτοί .
Τέλος ,περιορισμός στην κατανάλωση φρούτων πρέπει να γίνεται όταν συστήνεται  περιορισμός στην κατανάλωση υδατανθράκων (όπως άτομα με διαβήτη) ή όταν υπάρχει διατροφικός περιορισμός σακχάρων λόγω κάποιας ασθένειας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.