Η δυναμική της καρδιολογίας

Facebooktwitterpinterest

Τόσο στον διαγνωστικό όσο και στον θεραπευτικό τομέα,η σύγχρονη καρδιολογία έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα.Ακόμη όμως οι καρδιαγγειακές νόσοι κρατούν τα θλιβερά πρωτεία θνησιμότητας.
– Ποιες είναι λοιπόν οι τελευταίες εξελίξεις στην καρδιαγγειακή ιατρική;

«Οι εξελίξεις αφορούν τόσο τη διάγνωση όσο και τη θεραπεία. Σε ό,τι αφορά τη διάγνωση έχουν υπάρξει θεαματικές εξελίξεις οι οποίες προήλθαν από την ανάπτυξη των απεικονιστικών τεχνικών. Ετσι, έχουμε προόδους τόσο στη μαγνητική τομογραφία καρδιάς όσο και στην αξονική και στην ηχοκαρδιογραφία».

– Ας τα πάρουμε ένα ένα… «Θα ήθελα να αρχίσουμε από την αξονική καρδιάς για την οποία εκτός από τις προόδους θα πρέπει να επισημανθούν οι ιδιαιτερότητες της εφαρμογής της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τεχνική η οποία έχει συμβάλει ικανοποιητικά στην απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών. Χρειάζεται, ωστόσο, με έμφαση να επισημανθεί ότι για να πληροί τα κριτήρια κόστους/αποτελέσματος αυτή η εξέταση, αλλά κυρίως για να προστατευθούν οι ασθενείς από τις παρενέργειες της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, απαιτείται να γίνεται με εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο η επιλογή των υποψηφίων για εξέταση. Είναι θλιβερό, δαπανηρό και επικίνδυνο να υποβάλλονται σε αξονικές στεφανιογραφίες ασθενείς που δεν πληρούν τα κριτήρια και οι οποίοι, ούτως ή άλλως, θα υποβληθούν τελικά σε παραδοσιακή στεφανιογραφία».

– Ποια άτομα θα πληρούσαν τα κριτήρια για αξονική στεφανιογραφία;

«Κύριος πληθυσμός για την εφαρμογή της αξονικής στεφανιογραφίας είναι άτομα όπου η αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου θα ολοκληρώσει τον διαγνωστικό αλγόριθμο, θα δώσει δηλαδή σαφή διαγνωστική εικόνα. Δυστυχώς τα θετικά ευρήματα της μεθόδου απαιτούν επιβεβαίωση και περαιτέρω θεραπευτική παρέμβαση όπως στεφανιογραφία ή αγγειοπλαστική».

– Ναι,αλλά ο γιατρός δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα δείξει η εξέταση…

«Ακριβώς γι΄ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στον διαγνωστικό αλγόριθμο του ασθενούς με πιθανή στεφανιαία νόσο να προτάσσεται η λεπτομερής κλινική αξιολόγηση, η απλή δοκιμασία κόπωσης και ενδεχόμενα αμέσως μετά η κλασική στεφανιογραφία, εφόσον υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου».

– Ισχύουν τα ίδια και για τη μαγνητική τομογραφία;

«Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς εφαρμόζεται σε διαφορετικές περιπτώσεις και έχει συμβάλει σημαντικά στη διαγνωστική διερεύνηση καρδιακών νόσων και κυρίως μυοκαρδιοπαθειών. Από τις σημαντικότερες δε εξελίξεις αποτελεί το γεγονός ότι πρόσφατα αναπτύχθηκαν βηματοδότες συμβατής τεχνολογίας με τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο πληθυσμός των ασθενών με εμφυτευμένες αντίστοιχες συσκευές θα μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της τεχνικής οποτεδήποτε και για οποιαδήποτε νόσο είναι απαραίτητη».

– Ποιες είναι οι εξελίξεις στην ηχοκαρδιογραφία «Η ηχοκαρδιογραφία αναπτύσσεται σταθερά και, καθώς είναι μια ακίνδυνη, αξιόπιστη και σχετικά φθηνή τεχνική, συμβάλλει εξαιρετικά σε όλες τις φάσεις διαγνωστικής αξιολόγησης των καρδιακών νόσων. Και αυτός ο τομέας εμφανίζει εξελίξεις: αφενός υπάρχει τεράστια πρόοδος στην τρισδιάστατη απεικόνιση και αφετέρου η ανάπτυξη πολύ μικρών συσκευώνμεγέθους έξυπνου κινητού τηλεφώνου- για παρακλίνια χρήση έχει οδηγήσει κυριολεκτικά στην αντικατάσταση του παλαιού στηθοσκοπίου». – Οι πρόοδοι στη θεραπεία είναι εξίσου εντυπωσιακές;

«Η φύση της καρδιαγγειακής ιατρικής εμπεριέχει στοιχεία ηλεκτρομηχανικής. Ετσι έχει την ευκαιρία, τα τελευταία 30 χρόνια, να απολαμβάνει σημαντικές εξελίξεις χάρη στην τεράστια ανάπτυξη της μικροηλεκτρονικής, της τεχνολογίας υλικών και των υπολογιστικών συστημάτων. Από τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις είναι η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας από τεχνητή βαλβίδα της οποίας η τοποθέτηση γίνεται με τη βοήθεια καθετήρα που εισέρχεται διαδερματικά. Εναλλακτικά, γίνεται τοποθέτηση βαλβίδας διά μέσου πολύ μικρής τομής στο στήθος του ασθενούς και στην κορυφή της αριστερής κοιλίας της καρδιάς. Η τεχνική αυτή αναπτύσσεται συνεχώς καθώς μικραίνουν και τα διαθέσιμα μεγέθη βαλβίδων. Παράλληλα έχουν αρχίσει εφαρμογές για επιδιόρθωση περιπτώσεων ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας με χρήση καθετήρα και αποφυγή της χειρουργικής πράξης».

– Μας λέτε, δηλαδή, ότι η σμίκρυνση των «ανταλλακτικών» για την καρδιά αποτρέπει τις μεγάλες επεμβάσεις. Ισχύει αυτό και για άλλες περιπτώσεις θεραπευτικών παρεμβάσεων ή μόνο για τις βαλβιδοπάθειες;

«Ασφαλώς και ισχύει! Στον τομέα του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και των εμφυτευμένων απινιδωτών διαγράφονται εξαιρετικές εξελίξεις. Πέρα από την ανάπτυξη νέων συστημάτων μικροτέρου μεγέθους για ενδοφλέβια τοποθέτηση, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και υποδόρια συστήματα πολύ μικρού μεγέθους. Ετσι, διαφαίνεται ότι στο άμεσο μέλλον, αυτό το τρομερό σφάλμα της φύσης που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή και το οποίο οδηγεί σε αιφνίδιο θάνατο θα αντιμετωπίζεται πρωτογενώς και σε μεγάλο πληθυσμό με την απλή τοποθέτηση μικρής υποδόριας συσκευής. Επίσης, στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας, νέα επιδημία της εποχής μας, οι τεχνικές εξελίξεις στον χώρο των συσκευών υποβοηθούμενης κυκλοφορίας (τεχνητής καρδιάς) είναι εντυπωσιακές. Σήμερα, διατίθενται συσκευές μεγέθους τριών (3) εκατοστών (όπως μια μικρή μπαταρία) που παρέχουν την ευκαιρία συνεχούς άντλησης και προώθησης αίματος οι οποίες τοποθετούνται ενδοκαρδιακά. Οι συσκευές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως μόνιμες λύσεις είτε ως συσκευές-γέφυρες πριν από τη μεταμόσχευση. Τέλος, στον χώρο των αρρυθμιών, η κολπική μαρμαρυγή συνεχίζει να εμφανίζεται σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες και αναδεικνύεται σε μια νέα επιδημία. Για την αντιμετώπισή της, σε επιλεγμένες ομάδες ως λύση επιλογής προκρίνεται η καρδιοπηξία η οποία αποτελεί μόνιμη θεραπευτική επιλογή».

– Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της καρδιαγγειακής ιατρικής; «Παρά τις προόδους, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ακόμη την πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στις αναπτυγμένες χώρες. Ετησίως, στην ΕΕ έχουμε 600.000 θανάτους από αυτά. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προσεγγίσεων ώστε να πάψει αυτή η θλιβερή πρωτιά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προσωπικά, και για ευνοήτους λόγους, είμαι αισιόδοξος και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις από τη θέση που έχω αναλάβει για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης.Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά,καθώς διαθέτει 55.000 μέλη,ετήσιο συνέδριο 30.000 συνέδρων,19 ομάδες εργασίας,πέντε κλαδικές ενώσεις,επτά επιστημονικά περιοδικά και υποστηρίζεται από 125 άτομα ως μόνιμο προσωπικό. Οι χώρες που συμμετέχουν στην Εταιρεία,συνολικά 52,είναι όχι μόνον αυτές όλης της Ευρώπης, αλλά επίσης οι χώρες της Βόρειας Αφρικής,της Εγγύς Μέσης Ανατολής,η Αρμενία και η Γεωργία.Ως συνδεδεμένα μέλη είναι η Κίνα,η Ινδία,ο Καναδάς,η Αυστραλία,η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Για τα επόμενα δύο χρόνια ο κ. Βάρδας θα επωμισθεί τα καθήκοντα του εκλεγμένου προέδρου της Εταιρείας,στη συνέχεια εκείνα του προέδρου για άλλα δύο χρόνια και τέλος,θα υπηρετήσει για άλλα δύο ως απερχόμενος πρόεδρος.
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=343870

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.