Η αξονική τομογραφία μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση της υπέρτασης

Η αξονική τομογραφία μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση της υπέρτασης Facebooktwitterpinterest

Ο αξονικός τομογράφος μπορεί να εντοπίσει με βεβαιότητα το σύνδρομο Conn
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εφηύραν μια ιατρική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει τη πιο συχνή και αντιμετωπίσιμη αιτία της υπέρτασης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Το σύνδρομο Conn είναι μια πάθηση των επινεφριδίων και εκτιμάται ότι είναι η βασική αιτία μιας εκ των 20 περιπτώσεων υπέρτασης που καταγράφονται καθημερινά. Μέχρι σήμερα, δεν ήταν εύκολη η διάγνωση του συνδρόμου, καθώς απαιτούνταν μια σειρά από περίπλοκες εξετάσεις δειγμάτων αίματος από την φλέβα που παρέχει αίμα στα επινεφρίδια.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι μια απλή αξονική απεικόνιση μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Οι απεικονίσεις PET-CT μπορούν να εντοπίσουν μικρά μορφώματα στα επινεφρίδια που έχουν το μέγεθος ενός μεταλλικού κέρματος. Οι καλοήθεις αυτοί όγκοι (αδενώματα) αντλούν μεγάλη ποσότητα αλδοστερόνης, προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν ειδικό ραδιενεργό ανιχνευτή, τον 11C-metomidate, που «φωτίζει» τα ύποπτα αδενώματα, κατά την διενέργεια της απεικόνισης. Εφόσον το πρόβλημα εντοπιστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με χειρουργική αφαίρεση του επηρεαζόμενου αδένα, είτε με τη χορήγηση φαρμάκου που αναστέλλει τις επιδράσεις της αλδοστερόνης.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική διότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα μετά την αρχική επιτυχία στην εφαρμογή της εξέτασης σε 44 ασθενείς, οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποιούν πλέον την PET-CT σε οποιονδήποτε ασθενή υποψιάζονται ότι πάσχει από σύνδρομο Conn.

Ο Δρ Μόρρις Μπράουν εξηγεί ότι «μας χαροποιεί το γεγονός ότι η τεχνική μας είναι λειτουργική και μειώνει τον χρόνο διάγνωσης αλλά και τη δυσφορία που σχετίζεται με τις μέχρι τώρα διαγνωστικές τεχνικές». Τονίζει μάλιστα ότι η νέα εξέταση μπορεί να είναι πολύ σημαντική ειδικά για τους ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς συχνά παρατηρούνται μορφώματα στα επινεφρίδια τους. Φυσικά δεν πρόκειται πάντα για σύνδρομο Conn, αλλά με δυσκολία μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, προκαλώντας άγχος στον ασθενή αλλά και τον γιατρό.

Στο μέλλον οι PET-CT θα αποτελεί μια γρήγορη μέθοδο διάκρισης των ασθενών που δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε λεπτομερείς εξετάσεις.
health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.