Αξονική στεφανιογραφία

Facebooktwitterpinterest
Η ιλιγγιώδης εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνέβαλε στην εμφάνιση τελευταίας γενιάς Αξονικών τομογράφων με δύο λυχνίες και διπλούς ανιχνευτές, παρέχοντας τη δυνατότητα απεικόνισης των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος με εξαιρετική λεπτομέρεια,σε ελάχιστο χρόνο, ανώδυνα και προ πάντων χωρίς επιπλοκές.

Μεταξύ των εξετάσεων οι οποίες καθιερώθηκαν από το 2006 ήταν και η Αξονική Τομογραφία της καρδίας. Με την εξέταση αυτή απεικονίζονται λεπτομερώς τα στεφανιαία αγγεία, ο καρδιακός μυς, οι καρδιακές κοιλότητες, οι καρδιακές βαλβίδες καθώς και οι περικαρδιακές ανατομικές δομές.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:
1ον. Αποκλεισμός της στεφανιαίας νόσου.
2ον. Απεικόνιση και μελέτη των αθηρωματωδών πλακών που αφορά τόσο στην εκτίμηση του βαθμού στένωσης του αγγείου όσο και στην ποιότητα της βλάβης ( σκληρού ή μαλακού τύπου αλλοίωση).
3ον. Ανάδειξη των παραλλαγών των στεφανιαίων αγγείων καθώς και μελέτη των βαλβίδων και της λειτουργικότητας του μυοκαρδίου.
4ον. Απεικόνιση και αξιολόγηση των αορτοστεφανιαίων παρακάμψεων (CABG).
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ:
1ον. Η αλλεργία στο ιωδιούχο σκιαγραφικό μέσον.
2ον. Υπερθυρεοειδισμός.
3ον. Νεφρική ανεπάρκεια.
Πως γίνεται η εξέταση:
  1. Tο ιατρικό ιστορικό του εξεταζομένου καταγράφεται από τον υπεύθυνο ιατρό-ακτινολόγο και συμπληρώνεται το πρωτόκολο εξετάσεως.
  2. Στη συνέχεια ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι του Αξονικού Τομογράφου.
  3. Τοποθετούνται 4 ηλεκτρόδια για την διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος συνεχούς ροής με το οποίο συντονίζεται ο Αξονικός Τομογράφος.
  4. Χορηγούνται δύο ψεκασμοί αγγειοδιασταλτικού υπογλωσσίως.
  5. Ακολουθεί φλεβοκέντηση στην περιοχή του αγκώνα με πλαστικό, περίπου 3 εκ. φλεβικό καθετήρα, διά του οποίου θα γίνει η έγχυση του σκιαγραφικού υλικού.
Εν συνεχεία γίνεται η μέτρηση του ασβεστίου των στεφανιαίων αγγείων, κατόπιν η έγχυση του σκιαγραφικού υλικού με ειδικό εγχυτή και η απεικόνιση της καρδίας και των στεφανιαίων αγγείων. Η τελευταία φάση δεν ξεπερνά τα 8 έως 10 δευτερόλεπτα σε διάρκεια.
Να σημειωθεί ότι ο εξεταζόμενος στην πλειονότητα των περιπτώσεων το μόνο ενόχλημα που αισθάνεται είναι ένα αίσθημα θερμότητος, το οποίο διαρκεί 5 έως 10 δευτερόλεπτα το οποίο εν συνεχεία παρέρχεται.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική στεφανιογραφία, η οποία παραμένει η εξέταση εκλογής για τη μέτρηση του βαθμού στένωσης και καθορίζει ουσιαστικά την θεραπεία που θα ακολοθηθεί, η Αξονική της καρδίας έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα:
1ον: Είναι αναίμακτη, μη επεμβατική και ανώδυνη.
2ον: Έχει πολύ μικρή διάρκεια και δε χρειάζεται νοσηλεία.
3ον: Είναι ασφαλής μέθοδος χωρίς επιπλοκές, έχει παρατηρηθεί ότι η επεμβατική στεφανιογραφία σε ποσοστό περίπου 1% παρουσιάζει σημαντικές επιπλοκές.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.