Πλαστική λαιμού

Facebooktwitterpinterest

Είναι συνήθης σε πολλούς ανθρώπους, η τοπική εναπόθεση λίπους στην περιοχή μεταξύ πηγουνιού και λαιμού που αλλοιώνει το αισθητικά όμορφο σχήμα του λαιμού.

Αυτό συχνά συμβαίνει σαν αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης σε συνδυασμό με την χαλάρωση του δέρματος στην αντίστοιχη περιοχή. Εντούτοις, η αλλοίωση αυτή μπορεί να εμφανισθεί και σε νεώτερα άτομα πολύ πριν την εμφάνιση των υπόλοιπων σημαδιών του γήρατος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ασθενείς παραπονιούνται για το αισθητικά μη αποδεκτό σχήμα του λαιμού τους, καθώς και την έλλειψη ομαλών γραμμών στην περιφέρεια της κάτω γνάθου.

Με τις υπάρχουσες χειρουργικές τεχνικές, ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει το λίπος που προκαλεί την αισθητική δυσμορφία στην περιοχή του λαιμού και να επαναφέρει την επιφανειακή στοιβάδα των μυών του λαιμού, στην θέση που υφίστανται σε νεανική ηλικία.

Για μερικούς ασθενείς, η συγκεκριμένη χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την πρώτη αντιμετώπιση των σημαδιών του γήρατος ώστε η ρυτιδεκτομή να ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Ιδιαίτερα σε νεώτερης ηλικίας ασθενείς, οι οποίοι έχουν καλή ελαστικότητα του δέρματος, τα αισθητικά αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικά, ώστε να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο η ρυτιδεκτομή.

Παροδική υπαισθησία στην περιοχή του λαιμού και του στόματος μπορεί να είναι επιπλοκή αυτής της χειρουργικής επεμβάσης, αλλά μόνιμα προβλήματα είναι πολύ σπάνια. Παροδικό οίδημα και εκχυμώσεις (μελανιές) αποτελούν φυσιολογικό επακόλουθο της συγκεκριμένης επέμβασης και απαιτούνται 2 με 3 εβδομάδες για να υποχωρήσουν.
Νεώτερη τεχνική με καλύτερα αποτελέσματα:

Η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζεται από τον ιατρό, περιλαμβάνει συνδυασμό λιποαναρρόφησης της περιοχής του λαιμού, με ή χωρίς τη συρραφή των μυών που προκαλούν αντιαισθητικές χορδές στη πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου.
Εάν υπάρχει υπερβολική χαλάρωση του δέρματος της περιοχής, ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί το πλεονάζον δέρμα μέσω τομής στο δέρμα γύρω από το λοβό του αυτιού, η οποία σε διάστημα ημερών επουλώνεται χωρίς να αφήνει ορατή ουλή.

Το χειρουργείο γίνεται υπό τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο περισσότερο από μερικές ώρες.
Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ θεαματικά και συνίστανται σε άτομα που το πρόβλημα τους εντοπίζεται σε χαλάρωση της περιοχής του λαιμού, χωρίς ανάλογη χαλάρωση του υπόλοιπου προσώπου. Το αποτέλεσμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο θεαματικό, εάν η επέμβαση συνδυαστεί με μεταμόσχευση λίπους στις ρινοπαρειακές αύλακες, και όταν απαιτείται, με βλεφαροπλαστική.
Έτσι επιτυγχάνεται μια συνολική αισθητική βελτίωση της εικόνας ολόκληρου του προσώπου, καθώς συνδυάζουμε πολλές μικρές και ακίνδυνες παρεμβάσεις ακριβώς στα ανατομικά στοιχεία που παρουσιάζουν πρόβλημα, επιτυγχάνοντας την αναστροφή των πρώιμων σημαδιών του γήρατος με ελάχιστο μετεγχειρητικό χρόνο ανάρρωσης.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης μετά την επέμβαση;

Με τις σύγχρονες ατραυματικές τεχνικές, το χειρουργείο γίνεται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα, επτά με δέκα ημέρες μετά το χειρουργείο.
2. Πόσο επώδυνο είναι το χειρουργείο;

Το συγκεκριμένο χειρουργείο γίνεται με τοπική αναισθησία, και είναι σχεδόν ανώδυνο για τον ασθενή τόσο κατά τη διάρκεια του, όσο και μετεγχειρητικά.
3. Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα ενός καλά εκτελεσμένου χειρουργείου πλαστικής ρυτίδων λαιμού (neck lift);

Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται τόσο από την χειρουργική τεχνική και την επιδεξιότητα του Πλαστικού Χειρουργού, όσο και από την ποιότητα δέρματος του ατόμου, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, την απότομη αυξομείωση βάρους, κλπ. Σίγουρο είναι όμως, ότι το άτομο που έχει υποβληθεί σε πλαστική ρυτίδων λαιμού γυρνάει το ρολόι του χρόνου μερικά χρόνια πίσω, και ο ρυθμός γήρανσης του προσώπου του είναι πολύ πιο αργός, σε σχέση με εάν δεν είχε υποβληθεί στο συγκεκριμένο χειρουργείο.
4. Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για την επέμβαση της ρυτιδεκτομής (face lift) και πότε γίνεται μόνο πλαστική λαιμού (neck lift);

Ρυτιδεκτομή (face lift) γίνεται στα άτομα που παρουσιάζουν σημεία χαλάρωσης σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό. Mini lift γίνεται στα άτομα, που ενώ ο λαιμός τους διατηρείται σε καλή κατάσταση, εμφανίζεται χαλάρωση μόνο στις παρειές. Πλαστική λαιμού, γίνεται στα άτομα, τα οποία παρουσιάζουν κυρίως χαλάρωση στη περιοχή λαιμού. Η κατάλληλη ηλικία για να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις αλλάζει από άτομο σε άτομο, και εξαρτάται από το πότε εμφανίζονται τα σημάδια του γήρατος και κατά πόσο είναι διατεθειμένο να τα αποδεχτεί.
5. Υπάρχει μη χειρουργική μέθοδος που μπορεί να υποκαταστήσει, έστω και εν μέρει τα αποτελέσματα μιας καλά εκτελεσμένης πλαστικής ρυτίδων λαιμού (neck lift);

Κατηγορηματικά, όχι. Δεν υφίσταται ακόμα μηχάνημα οποιουδήποτε τύπου (laser, υπέρηχοι, κλπ) ή συνδυασμός καλλυντικών που η εφαρμογή τους μπορεί να δώσει αποτελέσματα σύσφιξης του λαιμού, συγκρίσιμα με τα χειρουργικά αποτελέσματα, που επιτυγχάνει ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός. Στις τυχόν προτάσεις κέντρων αισθητικής και λοιπών επαγγελματιών που προτείνουν «θαυματουργές εναλλακτικές θεραπείες», η απαίτηση από τον ασθενή να δει συγκριτικές φωτογραφίες, πριν και μετά, ατόμων που υπεβλήθησαν στις συγκεκριμένες θεραπείες, μπορεί να τον προφυλάξει από αποτελεσματικές και πολυέξοδες θεραπείες.
6. Πόσο ασφαλής είναι η διενέργεια της συγκεκριμένης επέμβασης, σε χώρο εκτός εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας;

Στη χώρα μας, η συγκεκριμένη επέμβαση απαγορεύεται να επιτελείται σε χώρους εκτός νοσοκομείου που διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργικό τομέα. Η επιτέλεση της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης αλλά και των υπόλοιπων επεμβάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία, πολυιατρεία, κλπ, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και πρέπει να αποφεύγεται.
7. Πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη επέμβαση όταν γίνεται σε ενεργούς καπνιστές;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί ένας καπνιστής, με ασφάλεια στην επέμβαση της πλαστικής ρυτίδων λαιμού, είναι η πλήρης αποχή από το κάπνισμα για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών εβδομάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, η πιθανότητα καθυστερημένης επούλωσης των τομών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη.
8. Είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο για 24 ώρες;

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής μικροβιακής λοίμωξης, ο ασθενής απαιτείται να λάβει προφυλακτικά ενδοφλέβια αντιβίωση, διαδικασία που γίνεται νόμιμα μόνο εντός νοσοκομείου.
9. Πότε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό;

Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι τόσο φυσικό που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του Πλαστικού Χειρουργού. Ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός, διαθέτει πάντα το απαραίτητο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει την ποιότητα της δουλειάς του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.