Διευκρινίσεις για εξέταστρα του ΕΣΥ και εξαιρέσεις τους από τον υπουργό Υγείας

Facebooktwitterpinterest

Διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με το εξέταστρο στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και στα Κέντρα Υγείας, έδωσε σήμερα ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε, μεταξύ άλλων, και στους διοικητές τον νοσοκομείων της χώρας. Η εγκύκλιος αναφέρει ότι όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν, από 1-1-2011, πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων.
Από αυτήν την καταβολή εξαιρούνται μόνο:
1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά.

2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).

3. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.

Επιπλέον, για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται από την καταβολή:

1. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.

2. Τα προσερχόμενα στα Κέντρα Υγείας άτομα που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

3. Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

Με άλλη εγκύκλιο που αφορά στον εξορθολογισμό φαρμακευτικών δαπανών στα κρατικά νοσοκομεία, την οποία απέστειλε ο υπουργός στο πλαίσιο της παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης στα κρατικά νοσοκομεία, τους ζητά να αποστείλουν τριμηνιαία αναφορά (Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2010) της δαπάνης κατανάλωσης φαρμάκων ανά νοσοκομείο συνολικά, συγκριτικά στοιχεία για το ίδιο διάστημα του 2009 και το ποσοστό συμμετοχής γενοσήμων φαρμάκων. Μάλιστα τους ζητά να αιτιολογήσουν αν και γιατί δεν επετεύχθησαν οι στόχοι προηγούμενης εγκυκλίου (όσον αφορά τη δαπάνη στα γενόσημα και την ολική μείωση της δαπάνης κατά 20%).

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, προκρίνεται ο στόχος για το έτος 2011 να είναι αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων στο 50%. Την ευθύνη για την πλήρη τήρηση των παραπάνω και την έγκαιρη αποστολή των σχετικών στοιχείων εκτός από τον διευθυντή της κάθε κλινικής έχει ο διοικητής του κάθε νοσοκομείου.
Aντιδράσεις

Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, σχολίασε: «Χωρίς οίκτο, η κυβέρνηση συνεχίζει την άμεση επιβάρυνση των νοικοκυριών με σαφέστατη μείωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος. Και αν αναρωτιούνται οι Έλληνες ασθενείς, που καλούνται να πληρώνουν 5 ευρώ, σε κάθε επαφή τους με ΕΣΥ, κατά πόσο πιάνουν τόπο αυτά τα 5 ευρώ, πρέπει να γνωρίζουν ότι κατευθύνονται για να καλύψουν τα 300 εκατ. ευρώ, που σκανδαλωδώς σπατάλησαν τα νοσοκομεία με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, κατά την προμήθεια, μέσα στο 2010, υλικών και υπηρεσιών ύψους 3 δισ. ευρώ, με απευθείας αναθέσεις και χωρίς διαγωνισμούς».

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι: «Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αγανάκτηση και οργή καταγγέλλει το νέο χαράτσι των 5 Ευρώ που με εγκύκλιο του ο υπουργός υγείας προς τα νοσοκομεία επιβάλλει στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Αυτό το νέο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα ανάλογα που έχουν επιβληθεί για όσους ασθενείς επισκέπτονται τα απογευματινά ιατρεία και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση της υγείας.
Οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα τους, μέσα από τις επιτροπές αγώνα, με μπροστάρη το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, επιβάλλεται άμεσα να αντιτάξουν μαζική δυναμική αντίσταση και να καταργήσουν στην πράξη αυτήν τη νέα ακραία αντεργατική κυβερνητική απόφαση.
Τα συνδικάτα να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και παρέμβασης από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς και μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία να δώσουν απάντηση στις εγκληματικές και ανθυγιεινές αποφάσεις της κυβέρνησης.
Να συμβάλλουν ώστε μέσα από έντονους αγώνες να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης και να γίνει η υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα που θα παρέχεται δωρεάν και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Το ΠΑΜΕ προτάσσει αυτό το ζήτημα σε όλους τους αγώνες».

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.