Κανένας άνθρωπος χωρίς την ιατρική φροντίδα και τα φάρμακα που έχει ανάγκη

Κανένας άνθρωπος χωρίς την ιατρική φροντίδα και τα φάρμακα που έχει ανάγκη Facebooktwitterpinterest

Αυτή την περίοδο οι πολίτες της χώρας μας βιώνουν με επώδυνο τρόπο όχι μόνο τις δραματικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και την πλήρη κατάρρευση όλου του δημόσιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας.

Στην ουσία το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων της χώρας, που ανήκει στον οικονομικά χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ, πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του για την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και για τα φάρμακα που έχει ανάγκη. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων (που υπερβαίνει το 30% του συνόλου) οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και έχουν χάσει και τυπικά το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είναι «θεσμικά αποκλεισμένοι» από οποιαδήποτε πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας χωρίς καμιά μέριμνα για τα προβλήματα υγείας τους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πραγματική «υγειονομική βόμβα» που απειλεί ανοιχτά πλέον με δραματική επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και με διάρρηξη και του ελάχιστου «δικτύου ασφαλείας» για την επιβίωση της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρεί ότι η δημόσια περίθαλψη χρειάζεται επειγόντως μια «χρηματοδοτική» ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση). Αγωνίζεται για να μη μείνει κανένας άνθρωπος χωρίς την ιατρική φροντίδα και τα φάρμακα που έχει ανάγκη, να μη μείνει καμιά δομή υγείας και πρόνοιας κλειστή λόγω Μνημονίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διεκδικεί την άμεση χρηματοδότηση -κατά απόλυτη προτεραιότητα- από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ, του ΕΣΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και του κοινωνικού κράτους.

Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να είναι καθολική και δωρεάν, το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που είναι εργασιακά και μισθολογικά εξαθλιωμένο πρέπει να στηριχθεί και η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και της κοινωνίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κομβικής σημασίας η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά της παραοικονομίας στον χώρο της Υγείας, κατά της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης, της εκμετάλλευσης του αρρώστου και της διαφθοράς.

* Ο Ανδρέας Ξανθός είναι βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Υγείας
http://www.avgi.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.