Ραγάδα Δακτυλίου

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για πρόσθια ή οπίσθια (συχνότερα) ελλείμματα ή έλκη (πληγές ή τραύματα) γραμμοειδή, της μέσης γραμμής στον πρωκτικό σωλήνα.

Παρουσιάζει πολύ μικρή τάση για επούλωση και η ένταση του πόνου που προκαλεί είναι δυσανάλογη της βλάβης.

Δημιουργούνται από τραυματισμό κατά την αφόδευση και δεν επεκτείνονται ποτέ πάνω από το επίπεδο της οδοντωτής γραμμής ή έξωτερικά πέραν απο το πρωκτικό χείλος. Η μηχανική κατασκευή του πρωκτικού σωλήνα είναι τέτοια που οι περισσότερες ραγάδες δημιουργούνται στη μέση γραμμή και ιδίως στην οπίσθια επιφάνεια σπανιότερα δε στην πρόσθια.

Εντοπίζεται συνήθως στην 6η ώρα ( οπίσθιο τμήμα μέσης γραμμής) .

Οι επώδυνες πρωκτικές ραγάδες σχετίζονται με σπασμό των έσω και των έξω σφιγκτήρων . Η υπάρχουσα θεωρία σχετικά με την αιτιολογία των πρωκτικών ραγάδων είναι ότι ο σπασμός του σφιγκτηριακού μηχανισμού οδηγεί σε ελαττωμένη αιματική ροή στο τοίχωμα του πρωκτικού σωλήνα και ότι η δημιουργουμένη ισχαιμία προκαλεί πτωχή επούλωση.

Ο χαρακτηριστικός πόνος εμφανίζεται κατά την διάρκεια της αφόδευσης για να διαρκέσει με αυξομειώσεις αρκετές ώρες. Σπάνια υπάρχει αιμόρροια ή έκκριση υγρών που όμως αυξάνουν τον πόνο, που άλλοτε συνοδεύεται και από δυσουρικά ενοχλήματα.

Η δυσκοιλιότητα ενοχοποιείται σαν κύριος αιτιολογικός παράγοντας ενώ οι τοπικοί τραυματισμοί η κρυπτίτις ο χρόνιος σπασμός των σφιγκτήρων θεωρούνται σαν προδιάθεση παράγοντες. Όπως και οι φλεγμωνόδεις νόσοι του εντέρου.

Η διάγνωση επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα από το ιστορικό και την περιγραφή του χαρακτηριστικού πόνου αλλά κυρίως από την ανεύρεση της τοπικής βλάβης, με την δακτυλική εξέταση ή την πρωκτοσκόπηση.

Η εμφάνιση μικρής πτυχής του δέρματος ( pile ή sentinel tag ) θεωρείται παθογνωμονικό σημείο και δεν είναι όπως θεωρείται αιμορροΐδα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.