Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Facebooktwitterpinterest

Παρόλο που είναι λίγο δύσκολο να τις αισθανθούμε, οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων βρίσκονται προ των πυλών! Αρκετά καταστήματα έχουν βάλει τα καλά τους, αρκετά συχνά στο ραδιόφωνο ακούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και σίγουρα αρκετές νοικοκυρές έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες στις κουζίνες τους για να υποδεχτούν την ομορφότερη γιορτή του χρόνου. Έτσι, μεταξύ άλλων, τα δύο γλυκίσματα που δεν λείπουν σχεδόν από κανένα εορταστικό τραπέζι είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Μην μου πείτε πως κάποιοι από εσάς (ίσως περισσότερο όσοι ενδιαφέρονται για τη γραμμή τους) δεν αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο από τα δύο να προτιμήσετε..

Αν και οι συνταγές είναι εντελώς διαφορετικές, η θερμιδική αξία των μελομακάρονων και των κουραμπιέδων καταλήγει να είναι παρόμοια. Ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές περιέχουν, ανάλογα με τη συνταγή, περίπου 150 θερμίδες. Η διαφορά τους, ωστόσο, έγκειται στη διατροφική τους αξία. Έτσι, ενώ τα κυρίαρχα συστατικά των κουραμπιέδων είναι το βούτυρο και η ζάχαρη, των μελομακάρονων είναι το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια. Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως η διατροφική αξία των μελομακάρονων είναι υψηλότερη από αυτή των κουραμπιέδων, μιας και η κατανάλωσή τους προσφέρει στο σώμα σημαντικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, θρεπτικά δηλαδή συστατικά που στο σύνολό τους έχουν γνωστή νευρο- και καρδιοπροστατευτική δράση.

Έτσι, στο δίλημμα “μελομακάρονα ή κουραμπιέδες” σημειώσατε 1. Ας μην ξεχνάμε όμως την έννοια του μέτρου που θα πρέπει να χαρακτηρίζει ακόμη περισσότερο τη διατροφική μας συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των εορτών. Καλώς ή κακώς, ο εορτασμός των Χριστουγέννων έχει συσχετισθεί άρρηκτα με το φαγητό. Προσπαθήστε φέτος να συμπεριφερθείτε με σύνεση, αποφεύγοντας τις διατροφικές υπερβολές που σίγουρα σας δημιουργούν τύψεις. Μην ξεχνάτε εξάλλου πως ζούμε σε μια εποχή όπου η πρόσβαση στο καλό και ωραίο φαγητό είναι για τους περισσότερους σχεδόν καθημερινή!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.