Λεβάντα (Lavandula vera)

Facebooktwitterpinterest

Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τις αρωματικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Τη χρησιμοποιούσαν στα μπάνια τους οι Ρωμαίοι, από όπου και πήρε το σημερινό της όνομα. (lavare στα ιταλικά σημαίνει πλένω)
Ιδιότητες:
Φυτό κατά των σπασμών, δυναμωτικό και κατά της αδυναμίας των νεύρων. (τσάι λεβάντας τονώνει το νευρικό σύστημα). Καταπραΰνει από τους πονοκεφάλους και τους στομαχόπονους. Κατά της δυσπεψίας. Σε περιοχές της Ισπανίας, η λεβάντα χρησιμοποιείται και κατά του διαβήτη. Σε υψηλές δόσεις έχει ναρκωτικές ιδιότητες.
Που το συναντάμε:
Παντού
Περιγραφή: Είναι μικρός θάμνος, ύψους έως 1 μ. Έχει μακρόστενα και γκριζοπράσινα φύλλα, μήκους 1-4 εκ. Τα άνθη του διατάσσονται σε πυκνούς επάκριους στάχεις, οι οποίοι φέρουν στην κορυφή μεγάλα πορφυρά βράκτια. Οι μικρές δίχειλες, συμπέταλες στεφάνες (6-8 χιλ.) έχουν σκούρο πορφυρό χρώμα.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Τα άνθη της θεωρούνται ότι ενεργούν κατά του βήχα, του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της λαρυγγίτιδας. Η λεβάντα καταπραΰνει τους νευρόπονους του στομάχου και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, γιατί δρα ως χαλαρωτικό. Είναι ιδανικό για τις αϋπνίες και το στρες, βοηθά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους.

Χρήση: Είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό και εκτός από αφέψημα χρησιμοποιείται πάρα πολύ και ως αιθέριο έλαιο.
Θεραπείες

* Αϋπνία
* Γρίπη
* Ημικρανία
* Πονοκέφαλος
* Στρές

Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη.
Η λεβάντα είναι καταπραϋντικό και αντιβακτηριακό. Χρησιμοποίησε αιθέριο έλαιο (διάλυσέ το σε λάδι φυτικής προέλευσης) εξωτερικά πάνω σε πυώδεις πληγές και τσιμπήματα εντόμων. Καθάρισέ το μετά από 15-20 λεπτά γιατί μπορεί να σε κάψει. Για ένα ηρεμιστικό μπάνιο, φτιάξε τσάι λεβάντας και πρόσθεσέ το στη μπανιέρα, ή πρόσθεσε στο μπάνιο σου μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας.
http://www.hotpants.gr/

http://www.votana.eu/imikranies/ik-levanta.html

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.