Αχιλλαία (Achillea Millefolium)

Facebooktwitterpinterest

Ευρέως γνωστή με την ονομασία χιλιόφυλλο, αγριαψιθιά, σμεσάντα. Καλλωπιστικό φυτό, το οποίο συναντάμε πολύ συχνά σε κήπους.
Ιδιότητες:
Τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών. Βοηθά στο άνοιγμα της όρεξης όπως το χαμομήλι. Σταγόνες κρύου αφεψήματος στα αυτιά πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των παθήσεων τους. Θεωρείται ευεργετικό φυτό για την καταπολέμηση της κολίτιδας και τη δυσκοιλιότητα. Καταπολεμά τους πόνους των ρευματισμών και της αρθρίτιδας. Καθαρίζει το λιπαρό δέρμα. Με εντριβές στο κεφάλι εμποδίζει την τριχόπτωση. (τονώνει τα μαλλιά). Θεραπεύει τα “σκασίματα” των χεριών. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των αδένων και συντελεί στη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος. Ευεργετικές ιδιότητες στη διανοητική κατάσταση.
Που το συναντάμε:
Καλλωπιστικό φυτό, το οποίο συναντάμε πολύ συχνά σε κήπους.
: Η Αχιλλαία ή χιλιόφυλλο ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae) και κατάγεται από την Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, αρωματικό φυτό με γκριζοπράσινα φύλλα, το χρώμα των ανθών του ποικίλει από λευκό έως ροζ, ανθίζει καλοκαιρινούς μήνες και το ύψος της φτάνει τα έως και 60 εκ. Χρήσιμα μέρη είναι κυρίως τα άνθη και τα φρέσκα βλαστάρια και η γεύση του πικρίζει.

Θεραπευτικές Ιδιότητες : Η Αχιλλέα είναι ένα από τα καλύτερα εφιδρωτικά και αντιπυρετικά βότανα κατάλληλο για εμπύρετες ιώσεις, κρυολογήματα. Έχει τονωτικές, ηρεμιστικές ,αντισπασμωδικές αλλά και αντιφλεγμονώδες, απολυμαντικές ιδιότητες. Βοηθά στην μείωση της υψηλής πίεσης και των θρόμβων τονώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, σε προβλήματα στην πέψη, σε ενοχλήσεις και έλκη του στομάχου, του εντέρου, της χολής ή σε περιπτώσεις ανορεξίας. Συνιστάται επίσης, για την θεραπεία της αμηνόρροιας και άλλων ενοχλήσεων του γυναικείου υπογαστρίου, εσωτερικής αιμορραγίας των αιμορροΐδων, αποστημάτων, ως αντισηπτικό του ουροποιητικού ενδείκνυται για λοιμώξεις όπως η κυστίτιδα.

Χρήση: Χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Ένα ζεστό αφέψημα προξενεί θεραπευτικό ιδρώτα που δροσίζει τον πυρετό και απομακρύνει τις τοξίνες. Χρησιμοποιείται φρέσκια ως κατάπλασμα για την επούλωση των πληγών. Λουτρά με χιλιόφυλλο συνιστώνται κυρίως σε περίπτωση αρθρίτιδας, ρευματικών, αιμορροΐδων και ως συμπληρωματικά της θεραπείας με τσάι σε περίπτωση ενοχλήσεων κατά την εμμηνόρροια. Τα φρέσκα ψιλοκομμένα βλαστάρια του χιλιόφυλλου είναι επίσης γευστικά σε σαλάτες.
Θεραπείες
• Αιμοροϊδες

Τμήμα που χρησιμοποιείται: Άνθη και φύλλα.
Η αχιλλέα είναι καθαρτικό. Χρησιμοποιείται στο κρυολόγημα και στη γρίπη, για κολπικές και ουρητικές λοιμώξεις, προβλήματα περιόδου, αιμορροΐδες και προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος.
Τσάι: Ετοίμασε ένα αφέψημα σύμφωνα με τη συνταγή. Πιες καθημερινά 3 με 4 κούπες.
Αφέψημα:Ξεκίνησε με ένα απλό τσάι. Σούρωσέ το. Σιγόβρασε μέχρι να μείνει το μισό υγρό από την αρχική ποσότητα. Τρεις φορές τη μέρα από μισή κούπα κρύο αφέψημα.
Για το κρυολόγημα και τη γρίπη: Πιες 1 με 2 κούπες καυτό τσάι. Επιπλέον, για το κρυολόγημα, τυλίξου σε μια κουβέρτα μέχρι να ιδρώσεις και μετά κάνε ένα μπάνιο.
Για τη δυσμηνόρροια: Καυτό τσάι λίγο πριν την έναρξη της περιόδου ή αν έχεις κράμπες.
http://www.hotpants.gr/
http://www.votana.eu

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.