Κυτταρίτιδα…προλαβαίνω να κάνω κάτι?

Facebooktwitterpinterest

Η κυτταρίτιδα ως πάθηση είναι πολύ συχνή στην εποχή μας και ολοένα αυξάνονται οι ασθενείς που αναζητούν μόνιμη λύση στα κέντρα ιατρικής αισθητικής και τους πλαστικούς χειρουργούς.

Ως πάθηση οφείλεται σε δυσλειτουργία των συστατικών του συνδετικού ιστού [κύτταρα, ίνες και θεμελιώδης ουσία] και στην εναπόθεση υπερτροφικών λιποκυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία του ανθρώπινου σώματος [χέρια, μηροί, γόνατα, κοιλιά, κλπ]. Το δέρμα αποκτά την όψη «φλοιού πορτοκαλιού» ενώ ταυτόχρονα χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του.
προλαβαίνω να κάνω κάτι?
Ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση εμφάνισης του φαινομένου, υπάρχουν και οι αντίστοιχες επεμβατικές και μη μέθοδοι καταπολέμισης της κυτταρίτιδας.

Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή όπως για παράδειγμα:
Αποφυγή & μείωση φαγητών πλούσιων σε λιπαρά
Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ
Μειωμένο αλάτι
Ενισχυμένη κατανάλωση νερού
Αποφυγή καπνίσματος
Ενίσχυση των καθημερινών δραστηριοτήτων: απο ένα απλό περπάτημα έως και την καθημερινή μας επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Όταν όμως η κυτταρίτιδα είναι έντονη θα πρέπει να εφαρμοσθούν πιο δραστικές μέθοδοι είτε αυτές είναι χειρουργικές [π.χ. μικρολίπο-αναρρόφηση] είτε όχι [π.χ. μεσοθεραπεία] για άμεσα ορατά αποτελέσματα.

Μίκρο-λίποαναρρόφηση
Πραγματοποιείται αφαίρεση του λίπους μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος, μήκους περίπου 6-8 χιλιοστών, το λίπος αναρροφάται με ένα λεπτό μεταλλικό καθετήρα με την βοήθεια μιας ειδικής αντλίας από την περιοχή που έχουμε προηγουμένως καθορίσει. Καθώς το λίπος αναρροφάται και μαζεύεται στη φιάλη του αναρροφητήρος, το λιποδυστροφικό εξόγκωμα εξαφανίζεται και έτσι παρακολουθούμε την αποκατάσταση της αισθητικής γραμμής στην περιοχή αυτή του σώματος. Η μικρή τομή κλείνει με 1-2 ράμματα. Δεν τοποθετείται καμία γάζα ή επίδεσμος παρά μόνο ένα ελαστικό καλσόν (τύπου φλεβίτιδος). Η όλη επέμβαση διαρκεί από 30΄έως 60΄λεπτά και την ίδια μέρα κιόλας η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της.

Λιπόλυση
Μεσοθεραπεία
Η μέθοδος αυτή συνίσταται στην έγχυση λιπολυτικού σκευάσματος στην περιοχή του μεσοδέρματος [δηλ. μεταξύ μυός και επιδερμίδας]. Εφαρμόζεται με την τεχνική των μικροενέσεων [micro-injections] στις πάσχουσες περιοχές χρησιμοποιώντας μικροβελόνες μεγέθους 4mm (τόσο μικρές σαν τις τρίχες από τις βλεφαρίδες) με το Mesogan (ειδική συσκευή έγχυσης) χωρίς καθόλου πόνο. Συνήθως, απαιτούνται περίπου 10 θεραπείες κάθε 10 – 15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε χρόνο.

Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται σε άνδρες και σε γυναίκες. Στους άνδρες ιδίως για το συσσωρευμένο τοπικό λίπος στην κοιλιά, το στομάχι, το προγούλι και την πολύ ενοχλητική για όλες τις ηλικίες δυσμορφία της γυναικομαστίας.

Όσων αφορά τα αποτελέσματα, καθοριστικοί παράγοντες είναι η ελαστικότητα του δέρματος σε συνδυασμό με την ποσότητα που πρέπει να αφαιρεθεί. Η αποφόρτιση του δέρματος από τον όγκο και το βάρος του περιττού λίπους, καθώς και ο εσωτερικός ερεθισμός του με την ειδική βελόνα, βοηθούν στην εντυπωσιακή μετά την επέμβαση σύσφιξη του και στην ταυτόχρονη μόνιμη αφαίρεση της κυτταρίτιδας.

Το ποσοστό αφαίρεσης φαίνεται αμέσως μετά την επέμβαση, ιδίως όταν για την επίδεση χρησιμοποιείται μόνο ένα σφιχτό καλσόν χωρίς επιδέσμους και βαμβάκια. Επακολουθεί ένα ελαφρύ οίδημα και εκχυμώσεις, που φεύγουν σε τρεις περίπου εβδομάδες. Φυσικά η συστολή του εσωτερικού τραύματος και η αναδόμηση του κολλαγόνου συνεχίζεται ευεργετικά για αρκετούς μήνες, όπως άλλωστε σε κάθε τραύμα σώματος.

Το αποτέλεσμα των επεμβατικών αυτών μεθόδων είναι μόνιμο.

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.