Δόντια ολόλευκα σαν κιμωλία….

Facebooktwitterpinterest

Μήπως χάσαμε το μέτρο;
Ένα ωραίο χαμόγελο, χωρίς αμφιβολία χαρίζει ελκυστικότητα και αυτοπεποίθηση.
Αρκεί όμως κάποιος να διαθέτει ίσια και κατάλευκα δόντια για να πούμε ότι έχει όμορφο χαμόγελο;
Τα δόντια αποτελούν το κύριο στοιχείο του χαμόγελου. Όταν το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος και η θέση των δοντιών βρίσκονται σε αρμονία με τους ιστούς που τα περιβάλλουν ( δηλαδή τα ούλα, τα χείλη και τα μάγουλα ) καθώς και με τα υπόλοιπα στοιχεία και τις γραμμές του προσώπου τότε δημιουργείται ένα καλαίσθητο σύνολο.
Συνεπώς, τα λευκά και ίσια δόντια από μόνα τους δεν φτιάχνουν ένα ωραίο χαμόγελο. Και φυσικά δεν μπορούμε να απομονώσουμε τα δόντια από τα υπόλοιπα στοιχεία του προσώπου, ούτε επιτρέπεται σε εμάς στους οδοντίατρους να ‘΄φορέσουμε ’’ το ίδιο χαμόγελο σε όλους τους ανθρώπους, φαινόμενο που δυστυχώς συναντάμε συχνά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο χώρο της λεγόμενης σόου – μπιζ.

Όσο λευκότερα τόσο πιο ωραία ;
Κάθε εποχή έχει τα δικά της αισθητικά πρότυπα. Σήμερα λοιπόν, όλοι επιθυμούν πιο λευκά δόντια.
Πράγματι, το λευκό χρώμα προσδίδει μία γοητεία στο χαμόγελο, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες αισθητικής και κυρίως ότι γίνονται σεβαστά τα φυσικά χαρακτηριστικά των δοντιών. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα οι κυνόδοντες να έχουν το ίδιο χρώμα με τους κεντρικούς τομείς ούτε επιτρέπεται ένα δόντι να έχει την ίδια ακριβώς απόχρωση σε όλη του την επιφάνεια. Όταν ξεπεράσουμε τα φυσικά όρια και κυνηγάμε το ‘υπέρ-λευκο’ καταλήγουμε σε χαμόγελα χωρίς χρωματικές αντιθέσεις και δόντια που φαίνονται σα να είναι βαμμένα με λευκή μπογιά, θέαμα όχι πολύ σπάνιο στις μέρες μας.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ωραίο και φυσικό χαμόγελο;
Εάν η φύση δεν μας προίκισε με όμορφο χαμόγελο η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική μας παρέχει την δυνατότητα να το αποκτήσουμε. Τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας είναι πολλά.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποιες βασικές τεχνικές.

Λεύκανση.
Τεχνική που αυξάνει τη φωτεινότητα των δοντιών με τη χρήση ατομικών δισκαρίων ή συσκευών laser.

Όψεις πορσελάνης
Λεπτές φλοίδες πορσελάνης που κολλιούνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε το χρώμα , το σχήμα και τη διάταξη των φυσικών δοντιών.

Bonding
Συντηρητική τεχνική ανάπλασης του σχήματος των δοντιών με την χρήση σύνθετης ρητίνης π.χ. μπορούμε να ισιώσουμε ένα στραβό δόντι ή να κλείσουμε το κενό μεταξύ δύο δοντιών.

Ολοκεραμικά συστήματα
Νέου τύπου προσθετικές εργασίες ( θήκες – γέφυρες ) απαλλαγμένες από μεταλλικό σκελετό που επιτρέπουν τη διάχυση του φωτός με τον ίδιο τρόπο όπως και το φυσικό δόντι. Έτσι, τα τεχνητά δόντια συμπεριφέρονται οπτικά όπως και τα φυσικά, ακόμα και στην περιοχή κοντά στα ούλα, σημείο που αποτελούσε την αχίλλεια πτέρνα των συμβατικών προσθετικών εργασιών, καθώς με το πέρασμα του χρόνου φαινόταν μια γκρίζα περιοχή κοντά στα ούλα, στο όριο τις προσθετικής εργασίας.

Πλαστική χειρουργική στα ούλα.
Τεχνικές που βοηθούν στην διαμόρφωση ενός αρμονικού περιγράμματος των ούλων είτε με την χρήση laser ή με άλλες σύγχρονες μεθόδους.

Ορθοδοντική.
Νέοι τρόποι μετακινήσεις των δοντιών, σε κάποιές περιπτώσεις και χωρίς σιδεράκια (invisaligh ).

Όλα αυτά τα μέσα που έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας αν τα χρησιμοποιούμε με γνώση και σύνεση μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά και απόλυτα φυσικά αποτελέσματα. Άλλωστε όπως και στους υπόλοιπους τομείς της ζωή μας έχει εφαρμογή το αρχαίο ρητό ¨μέτρον άριστον

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.