Ολοκεραμικά: μία αισθητική επανάσταση στην προσθετική δοντιών.

Facebooktwitterpinterest

Η προσθετική αποτελεί βασικό κλάδο της οδοντιατρικής και ασχολείται κυρίως με την αντικατάσταση των δοντιών που χάνονται καθώς και με την κάλυψη των φυσικών δοντιών με θήκες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους.
Το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται τις τελευταίες δεκαετίες για το σκοπό αυτό είναι η πορσελάνη, υλικό αξιόπιστο και δοκιμασμένο, που παρείχε εξαιρετικές υπηρεσίες στην οδοντιατρική για πολλά χρόνια.. Μειονέκτημα της πορσελάνης είναι ότι σπάει αν δεν υποστηρίζεται από μεταλλικό σκελετό.
Έτσι λοιπόν, οι κλασσικές προσθετικές εργασίες ( μεταλλοκεραμικές θήκες και γέφυρες ) αποτελούνται από έναν μεταλλικό σκελετό ο οποίος επενδύεται γύρω – γύρω με πορσελάνη. Το μέταλλο δίνει αντοχή στην εργασία, περιορίζει όμως το αισθητικό αποτέλεσμα γιατί εμποδίζει τη δίοδο του φωτός μέσα από το δόντι, σε αντίθεση με το φυσικά δόντια που είναι διαπερατά από το φως. Επιπλέον, το τελείωμα της εργασίας μπορεί να αποκαλυφθεί έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα λόγω υποχώρησης των ούλων και έτσι δημιουργείται ένα αντιαισθητικό γκρι χρώμα στο επίπεδο των ούλων.

Αυτούς τους αισθητικούς περιορισμούς των κλασσικών μεταλλοκεραμικών προθέσεων μπορούμε να τους ξεπεράσουμε με ένα είδος προσθετικών εργασιών, τις ολοκεραμικές. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καθόλου μεταλλικός σκελετός και η πορσελάνη στηρίζεται πάνω σε ειδικά κατασκευασμένο κεραμικό σκελετό, με αποτέλεσμα να έχουμε εξαιρετική οπτική συμπεριφορά. Έτσι τα τεχνητά δόντια δεν διαφέρουν καθόλου από τα φυσικά!
Με την τεχνολογία των ολοκεραμικών μπορούμε να κατασκευάσουμε όψεις πορσελάνης, θήκες και γέφυρες που στηρίζονται σε φυσικά δόντια ή εμφυτεύματα, καθώς και επένθετα για την αντικατάσταση μεγάλων σφραγισμάτων στα πίσω δόντια.

Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις είναι πολύ λεπτές φλοίδες πορσελάνης, πάχους μισού χιλιοστού περίπου, οι οποίες κολλιούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών. Με τις όψεις μπορούμε να βελτιώσουμε το χρώμα, το σχήμα και την διάταξη των φυσικών δοντιών και πραγματικά να μεταμορφώσουμε ένα χαμόγελο χωρίς να φθείρουμε σχεδόν καθόλου τα φυσικά δόντια, καθώς ο τροχισμός που απαιτείται είναι συνήθως απειροελάχιστος.

Ολοκεραμικές θήκες/γέφυρες

Οι θήκες καλύπτουν περιφερικά το δόντι και χρησιμοποιούνται για την προστασία επιβαρημένων δοντιών ( απονευρωμένα / πολύ σφραγισμένα ) ή για την αντικατάσταση παλαιών μεταλλοκεραμικών θηκών.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα ολοκεραμικά υλικά ήταν αρκετά ευαίσθητα στην θραύση και γι’ αυτό τα χρησιμοποιούσαμε μόνο για κάλυψη μεμονωμένων πρόσθιων δοντιών και όχι για μεγαλύτερές προσθετικές εργασίες ( γέφυρες ). Σήμερα, με την χρήση ενός πολύ ανθεκτικού υλικού, του ζιρκονίου, και με την απόλυτα αυτοματοποιημένη τεχνολογία cad-cam μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούμε να κατασκευάσουμε και μεγαλύτερες ολοκεραμικές γέφυρες για να αντικαταστήσουμε δόντια που λείπουν, στηριζόμενοι σε φυσικά δόντια ή σε εμφυτεύματα.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικές με τις δυνατότητες που μας προσφέρουν τα ολοκεραμικά υλικά μπορείτε να βρείτε στο site www.tooth.gr

Ενδείξεις και περιορισμοί

Τα ολοκεραμικά δεν έχουν εκτοπίσει τις κλασσικές μεταλοκεραμικές εργασίες που γνωρίζουμε όλοι μας, ούτε μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, έχουν υψηλές τεχνικές επίσης και συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος.
Όταν όμως οι συνθήκες μέσα στο στόμα το επιτρέπουν και οι αισθητικές προσδοκίες είναι υψηλές, τότε μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό αποτέλεσμα και να χαρίσουμε στον ασθενή μας ένα ιδανικό χαμόγελο και μαζί με αυτό ίσως και την χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.